Laite namu, ohjelmisto sekamelska

20. kesäkuuta 2015 klo 19.13
Sijainti: Muut: Verkkokauppa.com
Avainsanat: kuluttajuus, Linux, turvallisuus, Verkkokauppa.com, Windows, Zyxel

TL;DR: Laitteistolle täydet viisi, ohjelmistolle yksi tähti = kokonaisuudelle 3 tähteä. Annan suositteluni, mutta ohjelmiston takia isoin varauksin.

Laitteistopuoli tässä on mainio. Ei sentään enterprise-tasoa, ja muovisuuden takia tuntumaltaan hieman halpismainen, mutta kompakti, hiljainen, pintapuolisesti nätti, ja levyjen sisäänlataus on helppoa kuin heinänteko. Ulkoisia liittimiäkin enemmän kuin (kotikäytössä) tarpeeksi. Yllättäen toinen mukana toimitetuista verkkokaapeleista osoittautui vialliseksi ja aiheutti tovin melkoista hämmennystä, mutta toinen tuntuu toimivan. Yksi tyylipistemiinus siitä, että verkkokaapelit olivat valkoisia kun kaikki muu paketissa toimitettava laitteisto on mustaa. Mustat kaapelit tuskin kustantaisivat valmistajalle sen enempää, ja sopisivat niin paljon nätimmin yhteen purkin kanssa.

Reset-kytkimiä on kaksi, mikä on hieman hämmentävää. Miksei etupaneelin reset-nappia ole ohjelmoitu täyttämään myös tehdasasetusten palautusta? Se olisi sikälikin hyödyllistä, että sille on aluksi ohjelmiston kanssa painiskellessa paljon käyttöä.

Sillä ohjelmisto on… karmivan huono. Pohjalla on ilmeisesti räätälöity Linux, joka sinänsä on parempi kuin OK, mutta kaikki sen päälle valmistajan itsensä rakentama vaikuttaa ihan amatöörimäiseltä. Webkäyttöliittymä toimii miten sattuu jos sattuu, esimerkiksi turvallisen monimutkaiset salasanat voi unohtaa. SSH-yhteydellä pääsee käpistelemään käyttistä suoraan, mutta firmis palauttaa useimmat tehdyt muutokset joka buutissa alkuasetuksiinsa, mikä on äärimmäisen käyttäjävihamielistä. Kuten kirjoitin, tehdasasetusten palautukselle on alussa paljon käyttöä, ja kun se kerta toimii, miksei edistyneen käyttäjän anneta sössiä järjestelmää ihan mielensä mukaan?

Varsinkin tietoturvan kannalta tuo laitevalmistajan Linux-perustan päälle virittelemä korttitalo vaikuttaa niin epäilyttävältä, että en ikimaailmassa kytkisi laitetta verkkoon ilman välissä seisovaa palomuuria tai hyvin suojattua reititintä.

Vähänkään vaativammille käyttäjille suosittelen Optwarea, jonka tähänkin onneksi saa asennettua (epävirallisista lähteistä), minkä jälkeen laitteeseen voi asentaa esimerkiksi rsyncin. Parhaat siirtonopeudet olen kuitenkin saanut ihan vanhalla kunnon NFS:llä, joka (v3) sentään löytyy valmistajan omasta pakettivarastosta. Mukana on myös liuta pilvipalveluita, mm. Owncloud. Siitä, järjestelmän suhteellisesta avoimuudesta ja valmistajan tuesta (firmiksen ohjelmistopäivityksiä tuntuu ainakin vielä tätä kirjoittaessani tipahtelevan) ohjelmistolle yhteensä yksi tähti.

Laitteelle olisi myös Windows-sovellus, mutta sitä en ole Linux-käyttäjänä kokeillut, enkä siten tiedä siitä mitään.

Vastaa viestiin sen kontekstissa (Verkkokauppa.com)