Kaizou: modaa mitä tahansa sivuja

Kokeilen tässä juuri Kaizouta (via kaizouman@Digg). Kaizou on tiedostomuoto jota käytetään web-sivuihin tehtyjen muutosten kuvailemiseen. Sen avulla web-sivuja voi siis muokata mieleisikseen. Tämä koskee ihan mitä tahansa web-sivuja, eli Kaizouta käytettäessä kaikki sivut Internetissä ja sen ulkopuolella ovat kenen tahansa muokattavissa vähän samaan tapaan kuin Wikipedia-artikkelit. Muutokset voi tallentaa ja jakaa muiden käyttäjien kanssa Kaizou-lisäosan (Firefox) avulla.

Asennettuani lisäosan otin ensimmäiseksi muokkausten kohteekseni sen sivun, josta olin saanut kimmokkeen lähteä etsimään tällaista vekotinta: Ilta-Sanomien uutinen metsästä puuhun sidottuna löytyneestä miehestä. Rupesi sen verran kyr… kyllästyttämään tuo ex-etuliitteen käyttö, että oli pakko tehdä jotain, ja Kaizoun avulla se on mahdollista: tein artikkelista oman version, jossa ei käytetä kertaakaan ilmaisua ‘ex-poliisi’.

Linkitin edellä kuvakaappaukseen, mutta jos sinulla on Kazou-lisäosa asennettuna, voit katsoa artikkelia muokkauksieni kanssa myöskin aitona web-sivuna. Ilmeisesti kuitenkaan skandinaaviset kirjaimet eivät toimi noita jaettaessa, valitettavasti. Paikallisesti ne kyllä toimivat ainakin välittömästi muokkaukset tehtyäni.

Kazoun sisäänrakennetulla html-editorilla tuntuu olevan vaikeuksia skandinaavisten kirjainten kanssa: mikäli muutostiedoston linkittää sellaisenaan, kaikki ä:t ja ö:t korvautuvat kysymysmerkeillä. Sen jälkeen kun muunsin muutostiedoston UTF-8-muotoiseksi, se vaikuttaisi toimivan.