Mikä on SEOL?

Jani Uusitalo, 17.4.2002

SEOL Ei Ole Lehti

SEOL on verkkojulkaisu, jonka sisällön muodostavat mielipiteet, pohdiskelut, esseet ja muut mahdolliset kirjoitukset, jollaisia ei ehkä muutoin viitsisi koskaan kirjoittaa, koska niitä ei mieluusti soisi näkevänsä muissa mahdollisissa julkaisuissa. Näistä julkaisuista paikallislehtien mielipidepalstojen kirjoitukset tyypillisimmin keskittyvät hyvin paikkakunta- ja/tai henkilökohtaisiin aiheisiin. Iltapäivälehdissä puolestaan valitaan mielipidepalstoille tarkoituksellisesti vain kaikkein provokatiivisimmat kirjoitukset.

Vaikka oman painetun julkaisun tekeminen olisi ehkä sähköistä julkaisua parempi vaihtoehto siinä mielessä, että kaikilla ei edelleenkään ole kiinteää Internet-yhteyttä, ja tosiaalta on myös ihmisiä, jotka eivät sitä osaisi edes käyttää, on painetun julkaisun tekeminen yksinkertaisesti yhdelle opiskelijalle liian kallis ja työläs vaihtoehto. Kuitenkaan en usko ainakin alkuun lähinnä omista jutuistani koostuvan julkaisuni saavuttavan niin valtavaa kansansuosiota, että sen ulkopuolelle jäävät kokisivat jäävänsä paitsi hyvin tärkeästä mahdollisuudesta saada oman äänensä kuuluviin. Voisi jopa olettaa, että monet niistä, jotka vielä tässä vaiheessa ovat Internetin ulkopuolella, ja jotka silti samanaikaisesti haluavat tuoda mielipiteitään julki, ovat tottuneet niiden ilmaisemiseen muita keinoja (kuten juuri paikallislehteä tai -radiota) käyttäen.

Sähköisen julkaisun luomisessa on siinäkin omat vaivansa. Päätin kuitenkin nähdä sen verran vaivaa, että sain itselleni oman tällaisen julkaisukanavan, ja SEOL on tämän työn lopputulos. Se toimii siis motivaattorina sellaisissa tilanteissa, joissa aiemmin jokin mielessä pyörinyt asiakokonaisuus olisi jäänyt kirjoittamatta sopivan julkaisukanavan puuttumisen takia. Samalla päätin tehdä siitä ainakin aluksi avoimen kanavan myös muiden ilmaisunhaluisten mielipidekirjoituksille ja/tai muille pohdiskeleville kirjoituksille.

Mitä kirjoituksilta vaaditaan?

Otankin siis kirjoituksia vastaan. Aihe on täysin vapaa, kirjoituksen tyyli ja kieliasu samoin. Oletuksena pyrin pitämään nämä seikat mahdollisimman lähellä niiden alkuperäistä muotoa tekstissä. Voin myös tarvittaessa suorittaa oikolukua ja kieliasun korjausta (lukioäidinkielen perusteella) mikäli kirjoittaja niin nimenomaisesti toivoo. Otan myös vastaan huomautuksia omien tai itse korjaamieni tekstien kielioppivirheistä ja sovellan niitä teksteihin tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan.

Ulkoiset puitteet (eli CSS:llä toteutettu tyyli) tulevat olemaan kaikilla kirjoituksilla keskenään samat. Kirjoituksien otsikot, jotka toimivat linkkeinä itse teksteihin, sijoittuvat aikaa myöten kronologisessa järjestyksessä sisällysluettelosivulle samalla tavoin ulkoisesti yhtenäisessä muodossa. Näin ollen yksinomaan kirjoitusten sisältö tulee olemaan ratkaisevaa niiden ollessa lopulta lukijoiden arvosteltavana. Tämä on minulle tärkeä yksityiskohta, joka tullee pysymään muuttumattomana niin kauan kuin itse julkaisu jatkaa olemassaoloaan. Itse ulkoasu voi tosin muuttua, mutta silloinkin muutos koskee koko julkaisua eli kaikkia kirjoituksia yhtälailla.

On vielä syytä huomauttaa, että vaikka SEOL tarjoaakin mahdollisuuden kommentoida siinä aiemmin julkaistuja tekstejä (tukeutuminen johonkin jo aiemmin kirjoitettuun, ja siihen asiallisesti viittaaminen ovat itse asiassa jopa suositeltavia tapoja kirjoittaa aina silloin, kun aiempaa kirjoitettua materiaalia käsiteltävästä aiheesta on saatavilla), on syytä kirjoittaa ainakin kaksi tai kolme kolmesta viiteen virkettä käsittävää kappaletta, mikäli haluaa kirjoituksestaan SEOLissa julkaistavan oman, erillisen artikkelinsa. Tätä lyhyemmät tekstit on ehkä syytä osoittaa sähköpostitse suoraan asianosaisille, sillä sähköposti on loistava väline juuri tämänkaltaiseen viestintään. Mikäli tällaisten lyhyiden kommenttien lukemiselle SEOLista tuntuu olevan riittävästi mielenkiintoa, ja mikäli aikani ja mielenkiintoni riittävät, saatan myös jossain vaiheessa luoda SEOLiin yhden alasivu(sto)n nimenomaan lyhyitä kommentteja varten.

Tällä en kuitenkaan tahdo asettaa mitään alarajaa SEOLissa julkaistavien tekstien koolle, sillä taitava kirjoittaja ilmaisee muutamalla virkkeellä enemmän kuin vähemmän taitava kokonaisilla kappaleilla. Sitä paitsi runot (jollaisia julkaisen myös hyvin mielelläni!) ovat tyypillisesti hyvin lyhyitä. Kuitenkin pidätän aina viimekädessä itselläni oikeuden päättää, mikä kirjoitus julkaistaan ja mikä ei. Tälläkään en kuitenkaan tahdo pelotella, sillä tarkoitukseni on nimenomaan välttää kaikenlaista sensuuria; en periaatteessa sensuroi yhtään kirjoitusta sen sisällön, ulkoasun tai kielioppivirheiden vuoksi. Mikäli on lueteltava joitain sellaisia syitä, joiden vuoksi kirjoitus voi jäädä julkaisematta, ne olisivat:

  1. Sähköpostimaisuus. Kirjoitus liittyy tiiviisti johonkin SEOLissa tai muualla aiemmin käsitelyyn aiheeseen, tekemättä kuitenkaan riittävästi selkoa näistä puitteista, ja tarjoamatta olennaisen paljon uutta ja alkuperäistä materiaalia uusille pohdiskeluille.

  2. Massiivinen pituus. Kirjoitus on 40-sivuinen tutkielma aiheestaan. Laajojen tutkielmien (varsinkaan tieteellisten sellaisten) julkaisulle ei periaattessa ole muuta estettä kuin ajan puute. Eli minulla ei välttämättä ole aikaa käydä läpi kymmeniä sivuja tekstiä ja muuttaa niitä HTML-muotoon. Voi olla, mutta mitä todennäköisimmin ei ole. On kuitenkin periaatteessa mahdollista sopia tämäntapaisen tekstin julkaisemisesta siten, että muunnoksen HTML-muotoon tekee tekstin alkuperäinen kirjoittaja niin halutessaan. Tällainenkin valmiiksi muunnettu teksti minun on kuitenkin itseni tarkistettava ennen julkaisua.

  3. Massiivinen koko biteissä. Kirjoitukseen kuuluu olennaisena osana iso kasa valokuvia, ääninäytteitä ja/tai videopätkiä. Isojen informaatiomäärien julkaisemiseen ei SEOLin teoreettinen 70 megatavun tila riitä, joten kuviin, elokuviin tai ääninäytteisiin olennaisesti nojaava kirjoitus voi jäädä kokonaan julkaisematta, mikäli se ei kestä niiden rankkaa karsimista tai tarkkuuden pudottamista. Webin hienoihin ominaisuuksiin kuuluu kuitenkin mahdollisuus linkittää dokumentteja toisiinsa eri puolilta verkkoa, joten esimerkiksi laajojen kuvaraporttienkin julkaisu on mahdollista, mikäli kuvat voidaan sijoittaa jollekin toiselle (kirjoittajan itsensä osoittamalle) palvelimelle ja linkittää sieltä SEOLissa olevan tekstin joukkoon.

Mitä muuta kirjoittajan on otettava huomioon?

Teksteihin liitetään kirjoittajan nimi tai nimimerkki sekä sisällysluettelosivulle että itse tekstin yhteyteen. Nimimerkillä kirjoittajan ei tarvitse missään vaiheessa tuoda omaa nimeään esille, edes minulle. Halutessaan kirjoittaja voi myös tarjota nimestään/nimimerkistään linkin esimerkiksi omille kotisivuilleen tai sähköpostiosoitteeseensa. Tästä toiveesta, samoin kuin haluttu kohdeosoite on mainittava kirjoituksen lähettämisen yhteydessä.

Kirjoitukset voivat olla tavallisessa tekstimuodossa, tai valmiiksi muotoiltuja missä tahansa StarOfficen tai Microsoft Wordin ymmärtämässä muodossa. Ne lähetetään sähköpostin liitetiedostoina osoitteeseen jani.uusitalo@stl.ramk.fi. Mahdolliset lisätiedustelut epäselvistä asioista voi nekin lähettää samaan osoitteeseen. Lupaan, etten epähuomiossa julkaise tiedusteluja näillä sivuilla! ;-)