mummila.net Firefox [b] (cc)

C1 Disconnect

Tilanne on siis tämä:

C1 Disconnect on AMD:n suorittimilla (ja nyt puhutaan Nforce2-piirisarjoista ja Athlon XP- suoritinsarjasta) oleva ominaisuus, joka ollessaan päälle kytketty aiheuttaa sen, että kun suoritin on tyhjän panttina, siihen tulevaa jännitettä vähennetään, jolloin se lämpenee vähemmän.

Ilmeisesti tämä on kytketty päälle oletuksena esimerkiksi Shuttlen FN45:ssä (ainakin BIOS-versiossa I jolla varustettuna oma lootani tuli), ja itse asiassa vasta BIOSin versio M lisää mahdollisuuden kytkeä C1 Disconnect pois päältä niin haluttaessa. Pois kytkemisen (siis dis-disconnect) välitön looginen seuraus on että suorittimen tyhjäkäyntilämpö nousee.

Linuxin (varsinkin 2.6-sarjan) ja Nforce2-piirisarjalla varustettujen koneiden kanssa on havaittu paljon ongelmia, joiden syy on jäljitetty APIC:iin ja ACPI:iin (lopullisesta syypäästä on vielä hieman ristiriitaisia mielipiteitä). Siinä missä raaka ratkaisu on kytkeä APIC ja ACPI kokonaan pois päältä kernelin buuttauksen yhteydessä parametereilla acpi=off, noapic, ja mahdollisesti myös nolapic (minkä myötä menetetään virranhallinta niillä jolloin on turvauduttava APM:ään), joillakuilla ongelmien (jotka ilmenevät lähinnä satunnaisina lukkiutumisina) ratkaisuksi on riittänyt jokunen asiaan vihkiytyneiden tuottama kernel-patchi. Huomattavaa on, että vaikka C1 Disconnect on yksi epäillyistä ongelman aiheuttajista, tämä tyyppi sai Shuttlen BIOS-päivityksessä paitsi tuon disconnectin kytkentävivun, myös ratkaisun lukkiutumisongelmiin, mikä puhuisi sen puolesta että ongelma onkin BIOSissa itsessään eikä välttämättä sittenkään Linuxin ACPI/APIC-sovelluksessa.

Tämä ikään kuin asian selvittämiseksi itselleni, ja myöskin muistiavuksi taas kun seuraavan kerran täytyy tarkistaa että miksi kernelin oletusparametreihin minulla lukeutuvat nuo APIC:n ja ACPI:n pois kytkennät.

Muokattu 12.5.2004: Päivitys tilanteeseen.

[#] | @ 13:13





Late Night Hax0ring

Sain haltuuni Organisaatio X:n kannettavan tietokoneen (Acer Travelmate), jossa oli todettu virustartunta. Tavoitteena päästä eroon tartunnasta - no se onnistui mutta tutkittuani tarkemmin asiaa totesin että ensinnäkin koneen virustutkan (F-Secure) tietokanta oli kamalan kaukana muinaisuudessa ja Homeinen XP vieläkin kauempana (ikään kuin ei olisi ajettu ensimmäistäkään päivitystä sisään!) - ei ihme että on varsinainen matolaatikko tämä kone.

Niinpä siirsin koneen modeemiyhteydestä (jossa se oli käyttökotonaan) meille ADSL:n päähän ja aloin lirutella 256k:lla päivityksiä sisään - vain todetakseni että SP1 ei asennu.

Kyllä, aivan niin. Ei asennu, koska product key ei kelpaa, eli se on Billin Mustalta Listalta - siis laiton! Organisaation kone, kuten mainitsin, eli yksi puhelu BSA:n numeroon ja Organisaatio X olisi lirissä...

Hetkisen jopa harkitsin tätä koska olen ennenkin tämän koneen kanssa tapellut ja on välillä kyllä tuntunut että se tyyppi joka näiden ylläpidosta vastaa ei ole ihan ajan tasalla itsekään.

No ajoin sisään kaikki päivitykset jotka menivät, mutta pikku perfektionisti-piru joka minussa asuu ei tietenkään salli mun jättää asiaa silleen vaan läksin tutkimaan mitä voitaisiin tehdä tolle product keylle. No löytyi paljon product keytä ja sopivia työkaluja (disclaimer: en mainitse mitä niillä tehdään; kukin käyttäköön mielikuvitustaan) - no sitten koitin taas SP1:n asennusta mutta se jäi kesken vähän samaan tyyliin kuin monet aiemmatkin päivitykset eli yhtäkkiä vain loppui eikä mitään ilmoitusta että mitä tapahtui. No ajattelin että ehkä tähän väliin olisi tehtävä rebootti (johtuen em. työkaluista) vaan se oli virhe; kone ei enää käynnistynyt. Tai käynnistyi, mutta buutti ei enää mennyt läpi vaan oli loputtomassa loopissa (boot-reboot-reboot...) - parasta kaikesta oli että kone ei myöskään sammunut. Vähän aikaa taisteltuani sain sentään buuttauksen loppumaan mutta virta siihen silti jäi päälle. Saas nähdä osaako se sammua tuossa tilassa ollessaan siinä vaiheessa kun akku on menossa tyhjäksi.

Työkaluilla selvisi myös se product key jolla Home-XP oli tuohon asennettu, ja taas sammutuskonstia etsiessäni löytyi koneen pohjasta XP-tarra, ja totesin, että ne eivät vastaa toisiaan. Eli koneen mukana on tullut lisenssi; mitäköhän sille on oikein tapahtunut? Vai onko tarra liimattu vain näön vuoksi jostain toisesta koneesta...?

Täytyy toimittaa kone takaisin Organisaatio X:n haltuun ja semmosilla terveisillä että pankaahan siihen kunnon lisenssi kun ei niistä madoista muuten pääse ikinä eroon.

Tai vaihtoehtoisesti, jos kerran ei rahat riitä, asentakaa Linux! :-)

[#] | @ 22:50





Bill's Big Giveaway

No niin, mitä tähänkin nyt sanoisi. Tietääkseni jotain muutakin kamaa kaupataan vähän samalla metodilla.

"Kuntaliitto haluaa tässä yhteydessä painottaa, ettei millään tavalla halua luoda esteitä eikä rajoituksia muille alan yrityksille vaan on liittona valmis yhteistyöhön myös muiden alan toimijoiden kanssa kunta-alan tietotekniikkavalmiuksien kehittämiseksi."

Ei halua luoda esteitä mutta tekeepähän niin vain siinä sivussa pelkästään sitomalla itsensä Microsoftin tuotteisiin. Billin waret kun ei tunnetusti ole niitä kaikkein yhteistyökykyisimpiä eli siinä kun ostaa Windowsin ja Officen, varmistaa samalla että jatkossa pääsee kaikkein helpoimmalla kun vain pulittaa lisää Billille paitsi näiden tuotteiden päivityksestä, myös siitä että ylipäänsä mikään muukaan (mediasoitin, sähköposti, web,...) toimii edes joten kuten näiden alkuperäisten sijoitusten kanssa yhteen.

No jos olemassa olevat, jo Mikkiin sitoutuneet tahot eivät vaihtoon pystykään, niin ehkäpä uudet pienet tekijät joutuvat näiden tapausten takia pikkuhiljaa kallistumaan avoimiin vaihtoehtoihin.

Samaan aikaan toisaalla...

(Lienee tarpeetonta mainita, että ITviikko on uusin lisäys linkkilistalle - kumarrus Juhalle.)

[#] | @ 15:51





Köyhä-Bill

No niin tämähän on jo vanha juttu mutta ajattelin kirjata ylös kumminkin. On se sen verran positiivinen 8-)

YLE24 online: Ikean perustaja maailman rikkain
CNN: IKEA founder 'richer than Gates'

[#] | @ 14:31





Omena murrettiin, ja muuta tänään /.:ssa

Yllättävän kauan siinä meni, mutta lopulta joku sen teki. Siis apuohjelma joka murtaa Applen AAC:hen lisäämän DRM:n. [/.]

Ihmistanssijat matkii robotteja, mutta mitä robottitanssijat matkii? Ihmisiä tietenkin. Vapiskaa, poikabändit! [/.]

Se siisti kannettava Ogg-soitin jollaista kaipailen - ehkä Linuxilla varustettu iPod olisi sellainen? [/.]

[#] | @ 13:52





M$ goes Open Source

Noniin, vasta luin tästä, joten vielä en osaa kommentoida. Luonnollisesti myös Slashdotissa tämä oli. Joku kommentoi sitä aika hauskasti!

[#] | @ 13:29





Musaa netistä: mikseri.net

Kuinka voi olla menny multa ohi tämä? Juhan löytöjä taas.

Drum'n'bassia soimaan.

Edit: Varsinkin tämä artisti on makuuni.

[#] | @ 13:22





Slashdot: erillinen ekosysteemi

Nasan pojat asialla. Slashdotin löytöjä.

Kuten myös Linux 2.6.5.

Päivitetty näkemys ATI:sta ja OSS:sta. Nvidia panee kuitenkin päivän parhaan.

Edit 6.4.: tarkennusta tuohon ATI/Nvidia vs. Linux-sekasotkuun.

[#] | @ 13:11





XP look for Linux

Huh huh! Kuviakin löytyy.

Itselleni yksi päivittäisiä ilon aiheita on sen toteaminen, että työpöytäni on vapaasti muokattavissa ilman kolmannen osapuolen hakkeja, joten ei kosketa minua suoranaisesti, mutta jokuhan voi olla niin kiinni tuossa XP:n lookissa että muutoin ei uskaltaisi Linuxiin koskea.

[#] | @ 13:08





Debian vs. Taiwan

Ongelma, toisten mielestä pelkkä flamebait, ja ainakin äkkiseltään hyvältä kuulostava ratkaisu. Joskin tuota Ballard-heppuliakin jotkut pitää ainakin ajoittain ei-niin-vakavastiotettavana.

Virallinen syy on ilmeisesti tässä, eli kyseessä ei ole tietoinen poliittinen päätös, joskin mielestäni poliittinen siitä huolimatta (olen jotakuinkin tätä mieltä), ja ainakaan tämä taiwanilaiseksi itseään väittävä tyyppi ei siitä tykkää. En selannut tuota niin pitkälle että joko joku sitä ehdotti, mutta minun mielestäni hyvin Debianille ominainen ratkaisu tässä tilanteessa olisi, että asennusvaiheessa kysytään yksinkertaisesti kumpi on mielestäsi parempi ratkaisu: käytetäänkö ISO-merkintää kuten muissakin yhteyksissä (minkä ei-taiwanilaiset, ei-poliittisesti-orientoituneet tekniset käyttäjät mieluummin valitsevat), vaiko taiwanilaisten itsensä suosimaa merkintää joka sisältää poliittisesti toisenlaisen (päinvastaisen) latauksen.

Edit: Hupsista, liikaa englantia vissiinkin lukenut viime aikoina kun kansalaisuudetkin jo kirjoittaa isolla.

[#] | @ 12:44





Taas älliä koetellaan

Tällä kertaa ihan pelkästään "täydennä puuttuva" -tyyppisillä tehtävillä. Oli sen verran uuvuttava että ei enää lopussa jaksanut paljon yrittääkään (10 min aikaa olisi vielä ollut kun lätkäisin "Lähetä"), ja väittäisin että myös vaikeampia tehtäviä oli loppupuolella kuin tuossa edellisessä testissä. Tässä oli kyllä sitten se etu että ei riipu kielitaidosta.

Tulokset oli 10 pistettä edellistä huonommat, joskin tuossa saa sitten keskihajonnan mukaan säätää sitä tulosta, jolloin vaihtoehtoisesti sain 120 tai vieläkin vähemmän.

[#] | @ 15:37





Aapeli

Joskus tätä vastaavaa pelasin englanniksi (olikohan Pudislanissa). Hitaasti lähtee liikkeelle mutta kyllä se loppua kohti vaikeutuu niin että kyllä se aika lopulta käy vähiin.

Nimen kirjoittaminen oli jotenki kumma, ei näyttäny mulla ainakaan niitä kirjaimia, mutta se ei ole onneksi ratkasevaa pelin kannalta.

[#] | @ 12:46





Simpsonit lakkoon?

Ilmeisesti ei ole aprillipila.

[#] | @ 11:54