mummila.net Firefox [b] (cc)

Morfeuksen irvikuva

Jo pidemmän aikaa minua on vaivannut jonkinasteinen kirjoitusummetus. Se on kuitenkin pelkästään oire minut kammottavalla tavalla kokonaan nielaisseesta turtuneisuuden tilasta.

Morpheus Let me tell you why you're here. You're here because you know something. What you know you can't explain, but you feel it. You've felt it your entire life, that there's something wrong with the world. You don't know what it is, but it's there, like a splinter in your mind, driving you mad. It is this feeling that has brought you to me. Do you know what I'm talking about?

Huomasin tämän alkavan jo pari viikkoa sitten, mutta en silloin vielä tehnyt siitä kovin paljon merkintöjä sen pelossa, että se tulkittaisiin väärin ja ylioptimistisesti. Ajattelin silloin, että pystyn kääntämään sen ennalleen halutessani, ja uskalsin siksi ottaa itselleni ikään kuin henkistä lomaa sen tuomassa suojakuoressa. Nyt parin viime päivän aikana olen kauhukseni huomannut, että vaikka olisinkin tuolloin siihen kyennyt (mistä nyt en ole niin varma), enää en. Lisäksi se on muuttunut pelkästä suojakuoresta todellisen oman mieleni sisuksiinsa musertavaksi puristimeksi, enkä pääse mitenkään pakoon! Tämä on hirvittävä ja hirvittävän ahdistava tunne; on kuin hukkuisi, kuin miljoona vierasta ääntä hautaisi alleen omani.

Neo The pill you took is part of a trace program. It's designed to disrupt your input/output carrier signal so we can pinpoint your location.

Jos tätä on “paraneminen”, niin minä en halua “parantua”. Alusta asti minä olen pelännyt vain sitä, että masennuksesta ei ole muuta ulospääsyä kuin vanhan, nyt elävän kuolleen minän hylkääminen, ja elättänyt oikeastaan terapian suhteen vain yhtä toivoa: sitä, että se tarjoaisi jonkin muun keinon löytää elämänhalu uudestaan. Koska jos niin on, että vanhan minän pettäminen on ainut tie, ei minun silmissäni ole mitään eroa terapian, uskoontulemisen, psykoosin ja aivopesun mekanismeissa. Kaikki toimivat vanhan pettämisellä, ja kaikki ovat näin ollen yhtä vihattavia.

Nähtävästi ei ole olemassa ratkaisua sille ongelmalle, että yhtä vahva kuin on haluni säilyttää psyykkinen jatkuvuuteni, on haluni katkaista fyysinen jatkuvuuteni. Jälkimmäisen saattaminen tasapainoon edellisen kanssa on ongelma, ei edellisen saattaminen tasapainoon jälkimmäisen kanssa, mihin nyt mieltäni tunnutaan piiskaavan.

Vauva letkuissa Kunpa voisin siteerata tässä kohdassa Matrixia vetääkseni yhtäsuuruusmerkkejä minän kuoleman ja ihmisen kytkennöistä irrottamisen välille, mutta se olisi nurinkurisuudessaan halventavaa sekä elokuvalle että todellisuudelle. Toinen osuva analogia kuitenkin löytyy: vastasyntyneiden ravitseminen nestemäiseen muotoon muutetuilla kuolleilla. Terapiaa voitaisiin puolestaan verrata irrottamiselle päinvastaiseen tapahtumaan: harhassa itsekin asuva terapeutti yrittää harhauttaa meitä, spontaanisti tai olosuhteiden pakosta heränneitä, jotta todelliset minät voidaan kytkeä takaisin letkuihin. Toisin kuin elokuvassa, tähän tapahtumaan ei kuitenkaan tarvita mitään ulkopuolisia toimijoita. Ihmismieli hoitaa itse oman tuhoamisensa tai, kuten tämän epäpyhän sakramentin ylipapit sitä varmasti mieluummin nimittäisivät, pelastamisensa.

Morpheus I'm trying to free your mind, Neo. But I can only show you the door. You're the one that has to walk through it.

Jokainen kytkeytyminen on uuden henkilökohtaisen virtuaalitodellisuuden luomistapahtuma ja jokainen luoduista todellisuuksista on yhtä valheellinen, harhamaailma, eikä mikään takaa sitä, etteikö sieltä jälleen löytäisi tietä ulos sittenkin, vaikka sinne takaisin haluaisi. Ja miksi edes haluta? Karu todellisuus Tuskan, tuhon, kärsimyksen ja hävityksen kaoottinen, mieletön ja ihmismielelle sietämätön elävän kuolleen elämän todellisuus on ainut todellinen todellisuus, ja sen todellisuus on juuri se attribuutti, joka siitä tekee ihmismielelle sietämättömän.

Morpheus katsoo ylös
I didn't say it would be easy, Neo. I just said it would be the truth.


Minä valitsen ennemmin hulluuden todellisuudessa kuin normaaliuden valhemaailmassa.

Lainaukset: The Matrix, sekä sekalaiset Internet-lähteet



Lisäys: Katso myös jälkikirjoitukset I, II ja III.



Lisäys: Olen aiemminkin käsitellyt samaa aihetta epäsuorasti.



13.10. 10:47: Lisäsin viittaukset jälkikirjoituksiin sekä Ojasen kirjaa käsittelevään merkintään.



16.10. 12:46 Lisäsin muutoshistorian piilotusvekottimen. Muotoilin historian päivämäärät vuodettomiksi.

[#] | @ 20:53





Kommentit: 1

Seymore Butt kirjoitti...

"Jälkimmäisen saattaminen tasapainoon edellisen kanssa on ongelma, ei edellisen saattaminen tasapainoon jälkimmäisen kanssa, mihin nyt mieltäni tunnutaan piiskaavan."

Saisiko tähän suomennoksen jossakin vaiheessa, kiitos?

Maailma on masentunut ja sairas.
Sinä olet harvinaisen terve ja kunnossa.

00:35  






Kirjoita oma kommenttisi

« Takaisin etusivulle