Viestit paikassa maryque blog

Kevät saa haaveilemaan kaikesta pesänrakennusviettiä tyydyttävästä touhusta

29. maaliskuuta 2011 klo 17.31
Sijainti: Blogit: maryque blog

”Kevät saa haaveilemaan kaikesta epärealistisesta.”

Kevät saa haaveilemaan kaikesta pesänrakennusviettiä tyydyttävästä touhusta.

Vastaa viestiin sen kontekstissa (maryque blog)

Loistava kiteytys Joulupukin Pajakylästä

8. joulukuuta 2010 klo 15.57
Sijainti: Blogit: maryque blog

Loistavasti kiteytetty. Vielä kun tietäisi, että mikä sinne tästä huolimattakin vetää mm. britit vuosi toisensa jälkeen. En käsitä kuinka ne eivät näe sitä sellaisena kuin se on, sellaisena kuin sen kuvasit.

Vastaa viestiin sen kontekstissa (maryque blog)

Lyhyen ja pitkän tähtäimen päämääristä

17. maaliskuuta 2010 klo 11.09
Sijainti: Blogit: maryque blog
Avainsanat: psykologia, zen

Tuli noista eri mittakaavan päämääristä mieleen, että se tosiaan vaihtelee varmaankin pitkälti hallinnan ulkopuolella olevien sisäisten tekijöiden ja ulkoisten paineiden vaikutuksesta, että kummat, pitkän vai lyhyen tähtäimen päämäärät ovat päällimmäisinä kullakin hetkellä. Eli vaikka se oman ihanneihmisen toteuttamiseen pyrkiminen on sekin kaiketi lähtöisin sisäisestä tarpeesta, se edellyttää myös riittävää vapautta noista sisäisistä ja ulkoisista paineista, eli mahdollisuutta tehdä valintoja. On mahdotonta jaksaa keskittyä pitkän tähtäimen tavoitteisiin, jos on vaikkapa liian nälissään, viluissaan ja väsynyt (näinkin tylsän yksinkertaisia esimerkkejä käyttääkseni).

Vastaavanlaisiksi sisäisten, omien vaikutusmahdollisuuksien ulkopuolella olevien tekijöiden ja toisaalta ulkoisten paineiden aiheuttamaksi laskisin tuon pääsisinpä-tästä-alkuviikosta-ohi-vähiten-huonolla-mielellä: jos on esimerkiksi taipumusta ahdistua tietyissä arjen tilanteissa, eikä niitä arjen tilanteita voi paeta (vaikkapa sen takia, että ne kuuluvat työhön), on hankala pyrkiä elämään hyvää elämää. Kaikki keskittymisen voimavarathan kuluvat silloin välittömään selviytymiseeen. Se lienee yksi osa ainakin minun ongelmieni vyyhtiä.

Ehkä super-zen on mahdollista silloin, kun joko a) sisäiset kyvyt, lähinnä kyky selviytyä ympäristön asettamista haasteista stressaantumatta, ovat hyvät (mikä on tietysti synnynnäistä onnenkauppaa) tai sitten b) pystyy sijoittamaan ulkoisen elämänsä kokonaan sisäisten kykyjensä rajoitteiden asettamiin puitteisiin, jolloin niiden kykyjen rajat ylittäviin haasteisiin ei juurikaan törmää. Jälkimmäinen saattaa sitten tietysti saada sellaiset mitat, että sen pitemmän tähtäimen ideaaliminän tavoittelusta tulee vuorostaan hankalaa, jollei mahdotonta.

Vastaa viestiin sen kontekstissa (maryque blog)