Galileo-järjestelmälle lähtölaukaus

“Euroopan satelliittipaikannusjärjestelmän Galileon toteutuminen otti askeleen eteenpäin keskiviikkona, kun sen ensimmäinen koealus laukaistiin Kazakstanista Baikonurin avaruuskeskuksesta. […]

Galileo on siviilikäyttöön suunniteltu 30 satelliitin muodostama maailmanlaajuinen paikannusjärjestelmä. Kokonaisuudessaan järjestelmän on tarkoitus olla toiminnassa vuonna 2010.

Galileo on Euroopan vastine yhdysvaltalaiselle GPS-järjestelmälle. Järjestelmien on tarkoitus toimia myös keskenään.”

YLE24
linkitys omani

Mitenkähän tämä mahtaa nyt sitten tarkalleen suhteutua tuohon GPS:ään? Mietin lähinnä sitä, että GPS-järjestelmää hallinnoiva Yhdysvaltain armeija tunnetusti heikentää GPS-signaalia tahallisesti silloin, kun se sopii heidän tarkoitusperiinsä. Jos eurooppalaisten järjestelmä on tarkoitettu siviilikäyttöön, niin onko se lähtökohtaisesti epätarkempi kuin GPS vai syökö se pohjan tuolta amerikkalaisten keplottelulta antamalla tarkkoja lukemia sellaisissa paikoissa ja sellaisina aikoina, jolloin USA:n DoD ei niitä halua antaa?

Itseasiassa ainakin FAQ:n mukaan Galileo pyrkii nimenomaan varmistamaan paikkatietojen saatavuuden muiden maiden hallinnoimista järjestelmistä riippumattomasti.