AMD vai Intel?

“Muistiohjaimen sijoitus prossuun ei nähtävästi ole mikään ihme ratkaisu, jos uudet Intelin prossut ovat AMD:n niskan päällä jo nyt… ”

FORWARD

Kävin tänään kirjastossa lueskelemassa uusimman Linux Journalin (#148, August 2006). The Ultimate Future Linux Box -artikkelin mukaan muistiohjaimen sijoittaminen suorittimen sisälle on tulevaisuuden ratkaisu, ja samaa viestiä olin poimivinani myös surfaillessani äsken aihetta sivuavilla sivuilla; Intel tulee tekemään saman ennemmin tai myöhemmin.

Tuossa LJ:n artikkelissa kuitenkin myös todettiin se, ettei AM2-kantaisiin suorittimiin sijoittaminen juuri nyt silti vielä välttämättä kannata, koska pullonkaulaksi muodostuu nykyisten DDR2-muistikampojen latenssi. Lisäksi, sitten kun riittävän nopeat muistikammat tulevat, ei nyt ostettu emolevy välttämättä tuekaan niitä. Tällä hetkellä integroidulla muistiohjaimella varustetuista AMD:n suorittimista ei saada irti enempää kuin Intelin perinteisessä, ulkoisessa ohjaimessa roikkuvista suorittimista.

Oli miten oli, ensi vuoden loppuun mennessä AMD:n kaikki kuluttajaluokan prosessorit ovat kaksiytimisiä, eikä nähtävästi siinä vaiheessa AM2:ta vanhemmalla kannalla tee juuri mitään, hyvä jos silläkään.

Vallitseva näkemys tuntuu olevan, että Intel on mennyt heittäen AMD:n edelle suoritinten tehoissa, eikä tilanne tule siitä myöskään muuttumaan vähään aikaan. Joutuukohan tässä vielä vaihtamaan suoritinvalmistajasuosikkia? Olen suosinut AMD:n suorittimia niiden edullisuuden ja hyvän hinta/teho-suhteen takia, mutta juuri nyt näyttää kyseenalaiselta auttaako AMD:tä edes hintojen puolittaminen.

Intelin tämänhetkisissä suorittimissa ei kantojen kanssa tarvi arpoa.

(Enin osa linkeistä Juhalta.)

P.S.: Vain päivä tämän kirjoittamisen jälkeen Intel leikkasi hinnoistaan pois peräti 60 %.