Asennettu: Debian GNU/Linux

@ 11:09

Ergoprossa on nyt 3Gt:n Seagate-kiintolevy, jolle asennettu Debian Sarge. Valmistui käyttökelpoiselle mallille viime yönä yhden aikaan, eli siinä vaiheessa olin saanut toimivan työpöytäsysteemin kuntoon. Pientä viilausta on vielä jäljellä.

Vieläkään en päässyt uutta ja paljon kehuttua (pahoittelen linkin puuttumista) asennussysteemiä [debian.org] kokeilemaan. Oli pakko aloittaa kuten aina tähänkin saakka, eli asentamalla Woody, koska sen romput (RW) on hyllyssä. Tässä pääsi toki Shuttlea helpommalla kun ei tarvinnut suljettujen verkkokortinajureiden kanssa tapella, vaan wanhan kunnon 3Comin ISA-kortin ajurit (3c509) lataamalla pääsi heti asennusvaiheessa verkon konfaamaan ja sen jälkeen ei tarvinnu romppuja vaihdella vaan imuroin tarvittavat tiedostot Jyu:n peilipalvelimelta muhkeaan 500k/s-vauhtiin. Siunattu sisäverkko.

Erehdyn aina menemään vanhassa asennuksessa taskselin kautta [debian.org], vaikka se asentaa oman käyttöni kannalta tyystin turhaa tavaraa turhan paljon. Asennusta ei onneksi tarvinnut odotella tyhjän panttina vaan samaan aikaan sai nyt pelata GTA3:a tallennuksen kanssa [Ns]. Woodyn asennuttua poistelin sitten niitä ylimääräisiä eli lähinnä KDE:n, Emacsin ja Abiwordin, ennen kuin vaihdoin aptin lähdelistassa stable-version Sargeen, ja panin päivitykset menemään. GTA3:a sai pelailla aika paljon niiden pyöriessä, ja lenkilläkin kerkesin käydä.

Asennuksen valmistuttua meinasi ensin tulla ongelmia X:n kanssa, kun taas kerran erehdyin framebuffereiden kanssa pelleilemään. Pitäisi jo uskoa etten minä niitä tajua kun aina vain rikon jotain niiden kanssa. Nytkin jouduin vielä Knoppixiin palaamaan kerran jotta sain Matroxin framebuffer-ajurin pois modulejen listasta kun se aina latauduttuaan pani konsolin sekaisin.

Yllättäen se kyllä ratkaisi X:n ongelman tarkoitetulla tavalla eli X kyllä toimi sen kanssa, mutta kun hiiri ei vielä tässä vaiheessa toiminut niin X:stä käsin en kyennyt tuota ajurin latausta poistamaan. Knoppixista apinoin sitten vielä tälle ADIn monitorille sen itsensä ilmoittaman 85Hz:n näyttötilan:

ModeLine "1024x768" 94.50 1024 1072 1168 1376 768 769 772 808 +hsync +vsync

Tämä tulee siis Monitor-lohkon sisälle (samaan lohkoon kuin monitorin taajuusalueet).

Jossain vaiheessa kämmäsin näppäimistön asetusten kanssa ja kadotin konsolista skandit. Ensin piti raapia muistia jonkun aikaa, mutta lopulta löytyi se paketti josta tuo konfattiin uudestaan:
# dpkg-reconfigure console-data

Mutta vaikka valitsin suomalaisen näppiksen, en saanut skandeja jostain syystä. En tiedä tarviiko se suomi-lokalet ilman euroa kun minä valitsin vain ne eurolliset (ihan pelkkä arvaus, ei ole aavistustakaan onko lokalella mitään tekemistä tämän kanssa). Ihme ja onni kyllä, ne skandit toimivat sitten kyllä X:ssä ihan oikein, joten jätin tuon konsoliongelman toiselle päivälle. Hassua sikäli, että ennen ongelma on aina ollut toisin päin: konsoliin on skandit saanut heti ja X:ään niitä on saanut taistella jonkin aikaa.

Hiiri oli seuraava ongelmakohta, kun Woodysta Sargeen siirtymisen ohella päivitin kernelin 2.2-sarjasta 2.6:een, enkä huomannut että tässä vaiheessa olisi pitänyt laittaa käynnistyksessä ladattavien ajureiden listalle psmouse, jota vanhassa sarjassa ei vielä ollut. Niinpä taistelin aikani hiiren asetusten kanssa ja ihmettelin kun se ei tuntunut reagoivan mitenkään, vaikka kokeilin mitä asetuksia. Tämän olisi pitänyt riittää vinkiksi siitä, että ongelma on jo ajuritasolla, mutta kello oli jo paljon joten kesti aikansa ennen kuin huomasin tämän.

No sen ajurin lataamisen jälkeen oli helppo apinoida sopivat asetukset Knoppixista:

Section "InputDevice"
  Identifier "Vivanco Mobile Optical Mouse"
  Driver     "mouse"
  Option     "CorePointer"
  Option     "Device"               "/dev/psaux"
  Option     "Protocol"             "auto"
  Option     "Emulate3Buttons"      "true"
  Option     "ZAxisMapping"         "4 5"
  Option     "SendCoreEvents"       "true"
EndSection

Keskimmäinen nappihan tässä hiiressä ei 2.6-sarjan vakiokernelillä toimi vaan se vaatii kernelisorsien hakkerointia [Ns], sen muistin jo entuudestaan.

Gnomen, joka oli oletuksena, vaihdoin heti alkuunsa Xfce:hen johon tykästyin jo Knoppixin kanssa [Ns]; tosin siinä käytin pääasiassa fluxboxia joka oli vieläkin kevyempi. Kiintolevyn kanssa kone on kuitenkin sen verran nopeampi käyttää kuin livecd, että tämän Xfce:n monipuolisempi paneeli tekee tästä tässä tapauksessa käyttökelpoisemman.

Vielä Firefoxin ja Thunderbirdin asennus ja konfaus ja sitten oli tullut yhdelle illalle tarpeeksi askartelua.




Kommentit (0):





Kommentointi on suljettu.

« Takaisin pääsivulle