ytyset

Mummilan wikistä
Versio hetkellä 22. helmikuuta 2009 kello 16.49 – tehnyt Jani Uusitalo (keskustelu | muokkaukset) (pienet kirjaimet, →‎Historia: Ytyset-blogi)

<metadesc content="ytyset on mummila.net/linkit-linkkiblogin yläkategoria, johon poimin omasta mielestäni huomionarvoisimmat linkit." />

ytyset on mummila.net/linkit-linkkiblogin yläkategoria, johon poimin omasta mielestäni huomionarvoisimmat linkit.

Historia: Ytyset-blogi

ytyset-kategorian nimen taustalla ollut samanniminen blogi oli 13. 12. 2004—16. 10. 2006 Blogsomessa[1][2] ja sen jälkeen suoraan mummila.netin alla (mummila.net/ytyset-osoitteessa) toiminut linkkiblogi, joka palveli ytyset-kategorian nykyisin täyttämää tarkoitusta. Sulautin sen yhdeksi mummila.net/linkit-blogin yläkategorioista linkkiblogijärjestelmäni uudistamisen yhteydessä.

Alakategoriat

Ytyset on jaettu neljään päätason alakategoriaan linkin kohteen pääasiallisen sisällön mediatyypin mukaan: artikkelit, kuvat, videot ja muut. Esimerkiksi upotetun videon sisältävä sivu sisältää tavallisesti tekstiäkin, mutta jos linkitykseni on tarkoitettu viittamaan tällaisella sivulla olevaan videoon, luokittelen linkin videoihin.

Artikkeleiden, kuvien ja videoiden jaottelu

Artikkelit, kuvat ja videot on jaettu edelleen alakategorioihin hauskat, ihmiset, otukset ja muut.

  Kategoria Kategorian sisältämien linkkien aihepiiri
[#] hauskat Hauskat asiat. Huumorintajuni on laaja ja vaihteleva, joten tämä luokittelun subjektiivisuus saattaa korostua joskus ärsyttävyyksiin asti.
[#] ihmiset Ihminen tai ihmiset. Tämän kategorian hahmo on päässäni melko hämärä, ja välillä on vaikea päättää pitäisikö jokin linkki luokitella tähän kategoriaan, hauskoihin vai peräti otuksiin. Oh, well.
[#] otukset Jokin muu elävä olento kuin ihminen, kasvi tai sieni. Oikeastaan haluaisin liittää tähän kategoriaan kasvit ja sienetkin, mutten ole keksinyt riittävän laaja-alaista termiä kategorian nimeksi (ehdotuksia vastaanotetaan!). "Eliöt miinus ihmiset" on vähän turhan kankea, eikä "luontokaan" oikein sovi, sillä lemmikkieläimiä, eläintarhojen asukkeja ja Godzillan kaltaisia, kuvitteellisia eliöitä on vaikea mieltää osaksi luontoa.
[#] muut Kaikkiin muihin alikategorioihin sopimattomat aiheet.

Ylätason muut-kategorian jaottelu

ytysten ylimmän tason muut-kategoria on jaettu edelleen alakategorioihin flash, musiikki ja muut. Jako perustuu linkkien kohteiden pääasiallisen sisällön mediatyyppeihin kuten ylätason jako, ja nämä kategoriat voisivatkin siten periaatteessa olla myös suoraan ylätasolla yhdessä muiden mediatyyppien kanssa. Silloin hierarkiapuusta tulisi kuitenkin epätasapainoinen. Luokittelemalla nämä kolme alakategoriaa ylätason muut-kategorian alle hierarkia on suhteellisen hyvin tasapainossa, eli ylätason neljä kategoriaa ovat keskenään samaa suuruusluokkaa, ja kategorioiden alakategoriat taas keskenään samaa suuruusluokkaa.

Lähteet

  1. "Autopsy" (ensimmäinen Ytysissä julkaisemani linkki), Ytyset 13. 12. 2004. Viitattu 22. 2. 2009 klo 16.35.
  2. "Ytysten kotiinpaluu" (viimeinen Blogsomen alaisissa Ytysissä julkaisemani linkki), Ytyset 16. 10. 2006. Viitattu 22. 2. 2009 klo 16.35.