Hollywoodin näyttelijät vaativat osuutta iPod-videoesityksistä

“Viisi Hollywoodin näyttelijöitä edustavaa ammattiliittoa vaativat yhteen ääneen osuuksia iPodin videolaitteessa esitettävien tv-ohjelmien tuotoista. […] Tällä hetkellä ABC-televisioyhtiö on solminut sopimuksen iPod-videoesityksistä, mutta monien muiden ennakoidaan seuraavan perässä.

Ammattiliitoilla on olemassa jo sopimukset siitä, kuinka paljon niiden jäsenet saavat teostensa verkkojulkaisusta ja pay per view-esityksistä.”

digitoday via Juha

Olen sitä mieltä, että juuri niille ohjelman tekijöillehän niiden rahojen pitäisi mennäkin eikä millekään välikäsille – mitä joku tv-yhtiön pamppu on tehnyt iPodilla ohjelmasta nauttivan katsojan rahat ansaitakseen?

Ongelma on siinä, että nämä taiteilijat ovat vanhan maailman aikaan ulkoistaneet kaikki raha-asiansa jollekin firmalle: muusikot levy-yhtiöille, tv-ohjelmien tekijät televisioasemille ja niin edelleen.

Nyt kun vanha media ei enää olekaan yksin vaan digimaailma on tullut sen rinnalle, kaikki nämä tuossa kuvatun kaltaiset kieroutumat johtuvat siitä, että tekijät eivät enää osaa itse myydä itseään suoraan uudelle medialle vaan sen vanhan median omistajat yrittävät lisensoida niiden töitä uudelle medialle ja pitävät siitä saadut rahat tietysti itsellään. Mitäs sitä tekijöille maksamaan, kun eivät ne kerran itse ole heränneet puolustamaan oikeuksiaan. Ennen kuin näköjään nyt.

Toisaalta voisi kuvitella, että tulevaisuudessa homma on eriytyneempi ja kuvioihin tulee mukaan vielä yksi välikäsi: sellainen, joka hoitaa tämän lisenssien jakelun mediasta riippumatta, eli hoitaa sen tehtävän, joka vanhan median aikaan on luontojaan ollut sidottuna siihen median hallitsijaan (eli televisio-, levy- tai elokuvayhtiöön tai kustantamoon).