Hiiri ja näppäimistö lakkaavat vastaamasta

Lähtökohta
Tietokoneeni on SN45G-mallinen Shuttlen valmistama XPC. Näyttökortissani on Radeon 9600 -piirisarja, jolle järjestelmässäni on ladattuna vapaat ajurit. Johdollinen näppäimistö ja johdollinen hiiri on liitetty USB-porttiin. Olen listannut tiedot laitteistosta lspci -vv -komennolla.

Linux-ytimestä käytössäni on versio 2.6.22-14-generic.

Olen kirjautunut sisään, käynnistänyt Firefox-selaimen, Synaptic-pakettienhallinnan, Miro Internet TV:n ja Rytmilaatikko-musiikkisoittimen. Olen juuri tilannut Rytmilaatikkoon neljä podcastia, joista yhden sisältö on M4A-muodossa, jolle en vielä ole asentanut Rytmilaatikkoon tukea.

Ongelma
Hiiren osoitin ja näppäimistö (esimerkiksi Control + Alt + F1) lakkaavat vastaamasta. Kiintolevyn valo palaa ja lukupään ääni kuuluu, eli levyltä luetaan tai sinne kirjoitetaan jatkuvasti jotain, enkä sen vuoksi uskalla painaa keskusyksikön Reset-nappia.
Ongelman syy
Ei vielä tiedossa.
Ratkaisu
Ei vielä tiedossa.
Huomautuksia
  • Koska en vielä tiedä ongelman syytä, täytin Lähtokohta-osion kaikella edes mahdollisesti olennaisella tiedolla, joten joukossa on luultavasti myös epäolennaisuuksia, mutta joukosta voi myös puuttua olennaisuuksia. Kunhan ongelman syy tarkentuu, tarkennan myös lähtökohtia sikäli kuin se jälkikäteen onnistuu.
  • Paneeliin asentamani Järjestelmän tila -sovelma vaikutti ongelman ilmettyä olevan vielä elossa, eli se jatkoi suoritinkäyttöastetta kuvaavan käyrän piirtämistä. Suoritinkäyttö ei noussut normaalitasoa ylemmäs. Kun vastaamaton tila oli pysynyt muuttumattomana viisi minuuttia, painoin Reset-nappia kiintolevytoiminnan edelleen jatkumisesta huolimatta. Sen jälkeen järjestelmä käynnistyi.
  • Ongelman ilmaantumisen jälkeisessä uudelleenkäynnistyksessä tiedostojärjestelmän tarkistus täytti ruudun listalla tietoja, joiden merkitystä en ymmärtänyt, ja jotka eivät kirjautuneet käynnistyslokitiedostoon, josta voisin kopioida ne Googlen hakukenttään. Ainoa kohta, jonka luulen ymmärtäneeni, oli ReiserFS:n ilmoitus (unclean) siitä, että se tiedosti edellisen sammutuksen tapahtuneen epäpuhtaasti (laitteistotason resetoinnilla ohjelmallisen sijasta).
  • Control + Alt + Backspace on näppäinyhdistelmä jolla X-ikkunointijärjestelmän voi mahdollisesti sulkea, mutta en tiennyt tai muistanut sitä tässä yhteydessä, joten en tullut myöskään kokeilleeksi olisiko se toiminut. Varovainen veikkaukseni on että olisi saattanut toimia, koska ydintason kaatumisesta ei ilmeisesti ollut kyse päätellen siitä, että järjestelmän itsenäinen toiminta tuntui ainakin osittain jatkuvan. En kuitenkaan löydä /var/log-hakemiston tiedostoista mitään, minkä tunnistaisin muistiinpanoksi tapahtuneesta.
  • Bugi #109740 vaikuttaa kuvailevan jotain hiukan samanlaista, joskaan omassa tapauksessani hiiren kursorikaan ei liikkunut. Ubuntu Suomen foorumeilta löytyi myös aika läheltä liippaava säie ja lisäksi toisesta säikeestä vinkkilinkki: Alt + SysRq (Print Screen) + R E I S U B (kirjaimet näppäillään yksi toisensa jälkeen) käynnistää tietokoneen uudestaan turvallisesti. Sen pitäisi toimia vielä silloinkin kun kaikki muut keinot epäonnistuvat.

9 Replies to “Hiiri ja näppäimistö lakkaavat vastaamasta”

  1. Eilen sattui samanlainen jumiutuminen, ja Rytmilaatikkoa lukuunottamatta käynnissä olivat samat ohjelmat. Kokeilin Ctrl + Alt + Backspacea, eikä se toiminut. REISUB-taikasana kuitenkin tehosi.

    Huomattavaa tässä on se, että näiden kahden tapauksen välillä olen päivittänyt Ubuntun Gutsysta Hardyyn, ja lisäksi vaihtanut Adoben flash-lisäosan Gnashiin.

    Myös hiiren osoitin oli jälleen jumissa. Tuntuu siltä, että tämän piirteen suhteen tämä ilmiö poikkeaa siitä mitä kaikissa muissa netistä löytyvissä jumiutumisraporteissa kuvataan, vaikka en tiedä onko se sinänsä kovin merkityksellistä.

    Muistelen, että aikoinaan nForce-piirisarjalla varustettujen emojen ja Linuxin välillä oli jotain tällaisia ongelmia APICin tai ACPIn kanssa, mutta muistelen myös, että ne oltaisiin korjattu.

    Tätä jumiutumista on kuitenkin sattunut nyt tähän mennessä onneksi suhteellisen harvoin (kaksi kertaa reilussa kolmessa kuukaudessa), joten en ole kaiken kaikkiaan kovin huolissani.

  2. Jumiutuminen toistui hetki sitten, ja tämän perusteella voin sulkea myös Miron pois epäiltyjen lähtökohtaissyiden joukosta. Firefoxin ja Synapticin ohella käynnissä oli Etätyöpöytien käyttö, ja se oli yhteydessä toiseen työpöytään.

  3. Jumi toisen kerran kahden päivän sisällä. NFS, etätyöpöytä tai molemmat tuntuvat olevan myrkkyä. Mikä pahinta, REISUBin U ei tunnu tehoavan vaikka B toimiikin, joten levyjen turvallinen irrotus ei ole näillä parilla kerralla onnistunut.

  4. Pari päivää noiden viimeisimpien jumien jälkeen päivitin vihdoin ja viimein VirtualBoxin 1.5-sarjasta 1.6.2:een ihan muista syistä. Sittemmin jumiutumisia ei ole tapahtunut. Sitä, että vanhan VirtualBoxin ytimeen lisäämä palikka oli jumiutumisien syy, tukee sekin, että aina silloin tällöin virtuaalikoneen käynnistys aiheutti hieman samanlaisen jumin – tosin silloin Ctrl + Alt + Backspace -näppäinyhdistelmä toimi kyllä. Kone oli kuitenkin käynnistettävä uudelleen koska VirtualBoxin prosessi nieli kaikki suoritintehot eikä sitä saanut tapetuksi. 1.6.2:een päivityksen jälkeen tätäkään ei enää ole ilmennyt.

    Ihan vielä en ole valmis merkkaamaan tätä ongelman ratkaisuksi, mutta mikäli jumiutumisia ei sanotaanko vaikkapa Intrepid Ibexin ilmestymiseen mennessä ole enää tapahtunut, olen valmis tekemään niin.

  5. Äsken tapahtui taas jumiutuminen. Käynnissä olivat Epiphanyn lisäksi Miro ja VirtualBox, jonka virtuaalikoneessa oli meneillään Debianin asennus (salatun LVM:n luominen, kiintolevyn täyttäminen satunnaisdatalla). Mirossa pyöri MP4-video.

    Koska näitä jumiutumisia ei ole enää aikoihin tapahtunut, en muistanut edes kokeilla REISUBia! Ctrl-Alt-Backspace ei kuitenkaan toiminut.

  6. Taas jumiutuminen. Käynnissä oli jälleen VirtualBox, jonka virtuaalikoneessa oli taas meneillään Debianin asennus. Salattu LVM oli tällä kertaa valmis, meneillään oli ohjelmien asennus. Jumiutuminen tapahtui, kun avasin isäntäjärjestelmän työpöydällä Ogg-videon pyöritettäväksi Totemilla.

    Alan näiden kokemusten perusteella olla sitä mieltä, että jumiutumisten aiheuttaja on nimenomaan VirtualBox. Aiemmin pelkästään sen lisäpalikan pyöriminen taustalla aiheutti noita yllä olevassa merkinnässä kuvaamiani jumiutumisia. VirtualBoxin päivittämisen jälkeen se ei enää aiheuta niitä yksinään, mutta tuollainen hiukan raskaampi operaatio käynnissä olevassa virtuaalikoneessa tekee koko järjestelmästä epävakaan.

    REISUB toimi äskeisessä tilanteessa. Tarkemmin sanottuna ei kylläkään ihan täysin: epäilen, että U (unmount) toimii vain osittain, sillä Device Mapperin hallinnoima salattu levyosio (jollainen /homeni on) jää irrottamatta, koska aina jumiutumisen jälkeisessä käynnistyksessä ReiserFS valittaa likaisuudesta sen kohdalla.

  7. Työpöytä jumi taas äsken, ja jälleen virtuaalikone-Debianin kanssa. Olen ottanut työpöytätehosteetkin pois käytöstä jo aiemmin. Taidan seuraavaksi pudottaa hieman ylikellotetun muistiväylän nopeuden alkuperäiselle tasolleen, ja jollei siitäkään ole apua, kokeilen grafiikkaväylän vauhdin pudottamista, koska tämän viimeisimmän jäljiltä Xorg.0.log.oldin loppupää täyttyi seuraavanlaisista ilmoituksista:

    tossed event which came in late
    mieqEnequeue: out-of-order valuator event; dropping.

Comments are closed.