[Ratkaisu] Tietokoneen kello ei siirry kesäaikaan

Lähtökohta
Tietokoneessani on Ubuntun lisäksi toisella kiintolevyosiolla Windows-käyttöjärjestelmä. Ubuntun asennuksen yhteydessä olen ilmoittanut paikalliseksi aikavyöhykkeekseni (eli tietokoneeni sijainniksi) Suomen aikavyöhykkeen (Europe/Helsinki).
Ongelma
Kun Suomessa siirrytään kesäaikaan, Ubuntun työpöydän paneelissa oleva kello ei ole siirtynyt kesäaikaan. Kesäaikaan siirtymisen jälkeen tietokoneeni kello on siis tunnin Suomen aikaa jäljessä. Järjestelmä → Ylläpito -valikon Aika ja päiväys -sovellus ilmoittaa aikavyöhykkeekseni Europe/Mariehamn.
Ongelman syy
Tietokoneeni kello on asetettu paikalliseen aikaan koordinoidun yleisajan (UTC) sijasta. Ubuntu on tietoinen tästä valinnasta, ja tulkitsee sen siten, että Windows huolehtii kesä- ja talviaikaan siirtymisistä. Jos en ole käynnistänyt Windowsia kesäaikaan siirtymisen tapahduttua, kello näyttää tuntia vähemmän kuin sen pitäisi, jolloin Ubuntu ilmeisesti olettaa aikavyöhykkeen muuttuneen.
Ratkaisu
Sammutan Ubuntun ja käynnistän Windowsin, jolloin Windows asettaa tietokoneen kellon kesäaikaan. Kun sen jälkeen sammutan Windowsin ja käynnistän uudelleen Ubuntun, työpöydän paneelin kellonaika on Suomen kesäaika. Valitsen sen jälkeen Järjestelmä → Ylläpito-valikon Aika ja päiväys -sovelluksessa aikavyöhykkeekseni jälleen Europe/Helsinki.
Huomautuksia
  • Jos siirryn käyttämään yksinomaan Ubuntua, voin asettaa tietokoneen kellon koordinoituun yleisaikaan ja ilmoittaa siitä asettamalla /etc/default/rcS -tiedostossa olevan UTC-muuttujan arvosta no arvoksi yes. Sen jälkeen Ubuntu osaa laskea kulloinkin vallitsevan paikallisen ajan tietokoneen kellon ja asettamani paikallisaikavyöhykkeen perusteella.
  • En tiedä mistä Ubuntun asennusohjelma päätteli, että tietokoneeni kello on asetettu paikalliseen aikaan. Sen pitäisi tiettävästi olettaa kellon olevan yleisajassa. Ehkä se otti yhteyden aikapalvelimeen ja vertasi sieltä saamaansa aikaa tietokoneeni kellon näyttämään aikaan.
  • Jos aikavyöhykkeen korjaa ennen Windowsin käynnistämistä, se on Ubuntun uudelleenkäynnistämisen jälkeen jälleen Europe/Mariehamn.

3 Replies to “[Ratkaisu] Tietokoneen kello ei siirry kesäaikaan”

  1. Siirsin maininnan aikavyöhykkeen korjaamisesta huomautuksiin, ja lisäsin siihen, että se oli muuttunut takaisin Mariehamniksi.

  2. Lisäsin ratkaisuun maininnan aikavyöhykkeen korjaamisesta, ja yleistin huomautuksissa olevan maininnan siitä, ettei ennen Windowsin käynnistämistä tehty korjaus pysy voimassa.

Comments are closed.