Uutinen: Ubuntu 8.10 (Intrepid Ibex) julkaistu

Ubuntu 8.10, koodinimeltään Intrepid Ibex, on julkaistu, ja on nyt ladattavissa Ubuntu Suomen sivuilta. Tietoa uusista ominaisuuksista sekä muita lisätietoja tuoreesta jakeluversiosta löytyy esimerkiksi julkaisutiedotteesta ja julkaisumuistiosta.

Itse olen käyttänyt virtuaalikoneessa Intrepid jo sen varhaisista testijulkaisuista (Alpha) lähtien Hardy Heronin rinnalla. Kehitysvaiheessa Intrepidin kohutuin uudistus oli sen uusi, tummiin sävyihin perustunut teema, johon ainakin minä alun kulttuurishokin jälkeen tykästyin kovasti. Tämä uudistus jätettiin lopullisesta julkaisusta pois, mutta sen saa halutessaan käyttöön valitsemalla Ulkoasu-asetussovelmassa DarkRoom-teeman.

Ulkoasupuolella uudistukset typistyivät uuteen taustakuvaan, ja sekin on mielestäni vähemmän onnistunut kuin Hardyn tyylikäs haikara.

Ulkoasunhan voi kuitenkin räätälöidä ihan mieleisekseen, joten tärkeintä on tietysti se, mitä on pinnan alla. Heti välittömimmän pinnan tuntumassa on Intrepidin mielestäni mielenkiintoisin uudistus, eli GNOME-työpöytäympäristön tuorein julkaisuversio 2.24. Sen jälkeen merkittävin uutuus on uunituore Linux-ydin, 2.6.27.

Jatkossa tämän blogin merkinnät perustuvat Intrepid Ibexin käyttöön ainakin seuraavan version (jonka koodinimi on Jaunty Jackalope) julkaisuun saakka.

Lopuksi muistuttaisin vielä, että niiden Hardy Heronin käyttäjien, jotka ovat tyytyväisiä nykyiseen järjestelmäänsä, ei ole syytä rynniä päivittämään sitä. Hardy Heronhan oli pitkällä aikavälillä tuettu julkaisu (LTS), eli sen käyttäjiä tuetaan vielä seuraavat kaksi ja puoli vuotta. Hardyn voi siis halutessaan päivittää vasta seuraavan LTS-julkaisun tapahduttua.