[Ratkaisu] Gmail oletussähköpostisovellukseksi

Lähtökohta
Olen käynnistänyt Firefox-selaimen ja avannut siihen Internet-sivun. Haluan lähettää sivun osoitteen sähköpostissa kaverilleni käyttämällä Firefoxin Tiedosto-valikosta löytyvää Postita linkki... -kohtaa tai oikean hiirennapin valikosta löytyvää samannimistä kohtaa. Sähköpostisovelluksenani minulla on valmiiksi määritelty ja toimiva Gmail-tili.
Ongelma
Kun valitsen Postita linkki… -kohdan, Evolution-sähköposti käynnistyy. En ole tehnyt Evolution-sähköpostiin toimivia sähköpostiasetuksia, enkä halua käyttää sitä linkkien lähettämisessä. Haluan käyttää Gmail -web-sovellusta siten, että se avautuu Firefox-selaimessa uuteen välilehteen.
Ongelman syy
Evolution on määritelty Gnomen oletussähköpostisovellukseksi.
Ratkaisu
Määrittelen Gmailin oletussähköpostisovellukseksi käyttämällä oletussovellusten hallintaa ja nimimerkki KSDZ:n Ubuntu Forumilla antaman esimerkin mukaista komentojonotiedostoa.

#!/usr/bin/python

# gmailto: Workaround to use GMail as your default email-client

import sys
import os

if len(sys.argv) >= 2:
	email = sys.argv[1]
	if email[0:7] == "mailto:": email = email[7:]
        email = email.replace('?','&')
	email = email.replace('&subject=','&su=')
else: email = False

os.execlp("gnome-open","","https://mail.google.com/mail/" + (email and "?view=cm&fs=1&to=%s" %(email) or ""))

Lataa gmailaa (532 tavun Python-tiedosto)

Tallennan yllä oleva tiedoston kotihakemistoni alle luomaani bin-alihakemistoon tiedostonimellä gmailaa ja varmistan, että minulla on siihen suoritusoikeudet komentamalla cd ~/bin && chmod +x gmailaa
Valitsen Järjestelmä → Asetukset → Oletussovellukset. Avautuneen oletussovellusten hallinnan Internet-välilehdeltä, Sähköpostiohjelma-otsikon alta valitsen alasvetovalikosta kohdan Oma. Sen jälkeen muokkaan alasvetovalikon alapuolella olevaa Komento-tekstikenttää siten, että siinä lukee /home/jani/bin/gmailaa %s (missä jani on oma käyttäjätunnukseni).
Tämän jälkeen Postita linkki… -kohdan valinta avaa Gmailin viestinlähetyksen uudessa Firefox-välilehdessä.

2 Replies to “[Ratkaisu] Gmail oletussähköpostisovellukseksi”

  1. Mielestäni tuon saa nyttemmin paljon helpomminkin tehtyä.

    Käynnistä Firefox -> Muokkaa -> Asetukset -> Ohjelmat. Valitse ‘Sisältötyypit’ kohdasta ‘mailto’ ja vastaavasta ‘Toiminto’ sarakkeesta ‘Käytä sovellusta Gmail’.

    Toimii!

Comments are closed.