USB-näppäimistö ei toimi ohjelmallisen sammutuksen jälkeen

Lähtökohta
Tietokoneeni on SN45G-mallinen Shuttlen valmistama XPC, jonka emolevyllä on nForce2-piirisarja. Olen ladannut ja asentanut tietokoneeseen valmistajan uusimman BIOSin (versio FN45S00W, joka on julkaistu 29.3.2007).

Näppäimistöni on USB-liittimellä varustettu Packard Bellin valmistama Glow. Olen liittänyt sen tietokoneeni etupaneelissa olevaan USB-porttiin.

Linux-ytimestä käytössäni on versio 2.6.22-14-generic.

Olen painanut työpöydän Paneelissa olevaa sammutusnappia ja valinnut sen tarjoamasta valikoimasta kohdan Sammuta, minkä jälkeen tietokone on sammunut.

Ongelma
Kun käynnistän tietokoneen uudestaan virtanapista, näppäimistö ei toimi. En pääse tietokoneen BIOSiin Del-näppäimellä, enkä pysty kirjoittamaan komentoja työpöydällä avaamaani Pääte-ikkunaan.
Ongelman syy
En vielä tiedä ongelman tarkkaa syytä, sillä minulla ei ole toista USB-liitännäistä näppäimistöä, jolla voisin sulkea pois sen mahdollisuuden, että kyse on näppäimistössäni olevasta viasta.
Ongelmaa ei kuitenkaan ilmene silloin, kun olen suorittanut vastaavanlaisen ohjelmallisen sammutuksen Windows XP:ssä ja käynnistänyt tietokoneeni uudestaan sen jälkeen. Tämä viittaisi siihen, että ongelma liittyy Linux-ytimen ja BIOSin yleisempään USB-laitteiden virranhallintaongelmaan.
Ratkaisu
Ratkaisua ei vielä ole. Ongelman voi kiertää kahdella eri tavalla.

  • Kun tietokoneeseen on tullut virta (käyttöjärjestelmän lataamisen alkua tai käynnistymistä ei tarvitse odottaa, vaikkei siitä ole haittaakaan), irrotan näppäimistön liittimen USB-portista ja kytken sen sitten välittömästi uudestaan samaan porttiin. Tämän jälkeen näppäimistö toimii.
  • Sammutan tietokoneen, irrotan näppäimistön liittimen USB-portista ja kytken sen PS/2 -sovittimeen. Sen jälkeen kytken sovittimen tietokoneeni takana olevaan PS/2 -porttiin ja käytän jatkossa näppäimistöäni tällä tavalla PS/2 -porttiin kytkettynä. Sen jälkeen näppäimistö toimii myös virran sammuttamisen jälkeen tapahtuvan uudelleenkäynnistyksen yhteydessä ja käyttöjärjestelmän latauduttua.

One Reply to “USB-näppäimistö ei toimi ohjelmallisen sammutuksen jälkeen”

Comments are closed.