USB-laitteissa on virta tietokoneen sammuttamisen jälkeen

Lähtökohta
Tietokoneeni on SN45G-mallinen Shuttlen valmistama XPC, jonka emolevyllä on nForce2-piirisarja. Olen ladannut ja asentanut tietokoneeseen valmistajan uusimman BIOSin (versio FN45S00W, joka on julkaistu 29.3.2007).

Olen kytkenyt tietokoneeseeni useita USB-laitteita. Osassa laitteista, esimerkiksi web-kamerassa ja USB-jakajassa on LED-valot, jotka palavat silloin kun laitteissa on virta, ja jotka eivät pala silloin kun laitteissa ei ole virtaa, vaikka ne olisikin liitetty USB-porttiin.

Linux-ytimestä käytössäni on versio 2.6.22-14-generic.

Olen painanut työpöydän Paneelissa olevaa sammutusnappia ja valinnut sen tarjoamasta valikoimasta kohdan Sammuta, minkä jälkeen tietokone on sammunut.

Ongelma
USB-portteihin kytkettyjen laitteiden LED-valot palavat tietokoneen sammuttamisen jälkeenkin sen merkkinä, että niihin tulee edelleen sähkövirtaa. Haluan, että tietokoneen sammuessa USB-laitteisiin johdettu virta katkaistaan. Jatkuva virransyöttö on turhaa energiantuhlausta, sillä mikään USB-liitännäisistä laitteistani ei toimi ilman, että myös tietokone on päällä.
Ongelman syy
Ubuntussa on USB-laitteiden virran sammutukseen liittyvä ongelma, joka ilmenee tyypillisesti nForce-piirisarjoilla ja erityisesti juuri nForce2:lla varustettujen emolevyjen kanssa. Ongelma liittyy Linux-ytimeen ja tapaan jolla BIOS käsittelee ytimen antamia sammutuskäskyjä.
Ratkaisu
Ratkaisua ei vielä ole. Vaikka ongelman voi kiertää muuttamalla Linuxin sammutusrutiinia, ratkaisuksi siitä ei ole, sillä sammutusrutiini toimii silloin väärin, ja pohjimmiltaan vian uskotaankin olevan BIOSissa. Tästä syystä myös sammutusrutiinin muutoksen päätymistä viralliseen Linux-ytimeen pidetään epätodennäköisenä.
Huomautuksia
  • Tietokoneeni BIOS tarjoaa mahdollisuuden ottaa ACPI pois käytöstä. Tällä hetkellä se on käytössä, enkä vielä ole kokeillut ilmeneekö tässä kuvattu ongelma sittenkin, jos otan sen pois käytöstä.
  • Tätä ongelmaa ei ilmene silloin kun sammutan tietokoneen ohjelmallisesti Windows XP:stä.
  • Olen aiemmin kirjoittanut tästä samasta ongelmasta hieman tätä lyhykäisemmin englanniksi.

One Reply to “USB-laitteissa on virta tietokoneen sammuttamisen jälkeen”

Comments are closed.