WordPress-blogi ja HTTPS

Periaatteessa WordPressin hallinnan voi sujauttaa SSL:n alle suhteellisen yksinkertaisesti. Ongelmalliseksi se muodostuu siinä tapauksessa, että maailmalle näkyvään osoitteeseen ei liity varmennetta. Esimerkiksi mummila.netillä ei ole omaa varmennetta, koska sellaisen hankkiminen on melko kallista.

Www-hotellina käyttämäni Kapsin palvelimella on varmenne, ja niinpä https-yhteydet mummila.kapsi.fi-osoitteeseen (jonka http-sisältöä mummila.net tosiasiassa vain heijastelee) ovat mahdollisia. Valitettavasti WordPressin hallinta ei kuitenkaan taivu kovin sujuvasti SSL:n alle siten, että blogi näkyisi ulkomaailmalle yhden palvelimen (omassa tapauksessani mummila.net) alla, ja hallintayhteyksiin taas käytettäisiin toista palvelinta (mummila.kapsi.fi).

Kaikkein ongelmallisin kohta on kommentointi. Tuollainen kaksisuuntainen viritelmäkin olisi vielä kohtalaisen helppo toteuttaa, jos kommentointia ei olisi: kaiken hallintoliikenteen voi .htaccessin ja WordPressin URL-asetuksen avulla pakottaa https:n alle, ja kaikki muu näkyy maailmalle edelleen oman domainin eli blogin URL:n alla tavallisessa http-yhteydessä. Mutta jos tuon WordPressin URL:n asettaa osoittamaan https-yhteyden sallivalle palvelimelle, joka on eri kuin millä blogin sisältö näytetään, kommenttien yhteydessä käytetyt evästeet eivät tietenkään toimi, koska niitä ei pysty asettamaan palvelinten kesken ristiin.

Kun evästeiden asettaminen ei toimi, kommentoijalle normaalisti näkyviä ilmoituksia kommentin päätymisestä moderointiin ei näytetä. Niinpä kommentoijasta vaikuttaa siltä kuin onnistuneesti jätetyt kommentit katoaisivat mustaan aukkoon, vaikka tosiasiassa ne ovatkin vain moderoinnissa. Lisäksi sisäänkirjautuneena oleminen ei näy kommenttilomakkeessa, vaan se kysyy myös ylläpitäjältä osoitetietoja. Jälkimmäisen ongelman takia minun täytyy pitää turvatonkin kirjautumismahdollisuus käytössä, koska muutoin en pystyisi kommentoimaan omaa blogiani virallisella blogi-isännän identiteetilläni.

Käytännössä siis salattua yhteyttä voi sujuvasti käyttää vain täällä blogin konehuoneen puolella touhutessaan, esimerkiksi uusien merkintöjen luomisessa ja julkaisussa. Onhan sekin nyt tietysti tyhjää parempi, koska julkaiseminen on se kaikkein useimmin sisäänkirjautuneena harrastettu toiminta. Eivätkä ruotsalaiset tietenkään salasanojani saa, kun Kapsin palvelimet ovat kotimaassa. Kotimaisia nuuskijoita tällä lähinnä torjutaan.

One Reply to “WordPress-blogi ja HTTPS”

Comments are closed.