Keskustelu Mummilan wikistä:Ajankohtaista/2009/02/27/1. CC0 julkistettiin

Mummilan wikistä

Creative Commons on julkaissut tekijänoikeuksista luopumiseen tarkoitetun CC0:n ja siihen liittyvän CC0 toolin. Vaikka CC0:aan liittyy lisenssiteksti, lisenssiksi nimittäminen voi olla hivenen harhaanjohtavaa, sillä CC0 ei niinkään määrittele käytön rajoituksia kuin juuri tekijänoikeuksista luopumisen — englanniksi se on waiver.

Mikäli tämä kuulostaa tutulta, niin sitä se onkin: CC0:lla on sama tarkoitus kuin mihin Creative Commonsin Public Domainiin luovuttamisilmoitus pyrkii, mutta CC0:a suunniteltaessa on otettu huomioon kansainvälinen näkökulma ja pyritty korjaamaan monia ongelmia, joita Public Domain dedicationissä on. Kyse ei siis ole täysin samoista asioista, mutta vaikutuksen pitäisi olla pitkälti samanlainen — tai pikemminkin CC0:n valitsemisen seurausten pitäisi olla lähempänä niitä, joihin Public Domain dedicationin tähän saakka valinneet luultavasti useimmiten ovat valinnallaan pyrkineet.

Olen käyttänyt CC0:a tämän wikin käyttäjänoikeuksien määritelmänä sen perustamisesta lähtien, jolloin CC0 oli vielä kokeiluasteella.