mummila.net/linkit

Mummilan wikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


mummila.net/linkit on linkkiblogi, eli sen sisältö muodostuu puhtaasti linkeistä. Linkkien aihepiiri voi olla melkein mitä tahansa, eli se on linkkikaatopaikkani, jonne tuuppaan kaikki sellaiset linkit, joista minulla ei ole mitään omaa sanottavaa (toisinaan vähän kieli poskessa sorvaamiani linkkitekstejä lukuunottamatta).

Merkintöjen rakenne

Itse linkkien ja linkkitekstien (jotka yleensä ovat linkin kohteissa käytettyjä otsikoita tai omia sovelluksiani niistä) lisäksi merkintöjen sisältöön kuuluu tieto siitä mitä kautta (lat. via) linkin olen löytänyt. Toisinaan via-tieto on pelkkä nimi (jos olen saanut linkin kaverilta), toisinaan linkki (jos olen löytänyt linkin joltain nettisivulta) jonka teksti on lähdesivun nimi tai sen lyhenne — esimerkiksi IS silloin, kun linkki on peräisin Ilta-Sanomien verkkosivulta.

Olen ottanut tavaksi ympäröidä via-nimen sulkeilla siinä tapauksessa, että linkin lähde ei ole suoraan viitannut poimimaani linkkiin. Varsinkin vanha media harrastaa valitettavasti vieläkin takapajuista "Internetissä on sivu" -tyyliä, eli Internetissä olevasta sisällöstä kertomista ilman, että jutun yhteydessä tarjottaisiin suoraan kyseiseen sisältöön viittaava linkki niin kuin pitäisi.

Hierarkia

Ylin taso

mummila.net/linkit syntyi, kun yhdistin viisi vanhaa linkkiblogiani yhden ja saman osoitteen ja blogimoottorin alle. Uuden blogin hierarkian ylin taso noudattelee vanhojen linkkiblogien jakoa:

  • uutisblogi Mustavihreä visio muuttui mv-kategoriaksi
  • kotimaan rikosuutisblogi Ilman alibia muuttui ia-kategoriaksi
  • ulkomaan rikosuutisblogi No alibi muuttui noalibi-kategoriaksi
  • tietotekniikkauutisblogi Nuudelit muuttui nuudelit-kategoriaksi
  • linkkiblogi Ytyset muuttui ytyset-kategoriaksi.

Alakategoriat

Ylätason jaot on edelleen jaettu alakategorioihin ja ytysten tapauksessa nekin vielä ala-alakategorioihin. Osalla alakategorioista on kaksiosainen, väliviivalla erotettu nimi (esimerkiksi luonto-tiede). Kauttaviiva väliviivan tilalla sopisi nimiin paremmin (esimerkiksi luonto/tiede), sillä kaksiosaista nimeä kantavaan kategoriaan kuuluvat linkit kuuluvat yleensä pikemminkin vain jompaan kumpaan kuin molempiin nimessä mainituista kategorioista. Teknisistä syistä johtuen kauttaviivan käyttäminen kategorian nimessä ei kuitenkaan ole mahdollista, joten olen korvannut sen väliviivalla.

Blogin päivitysten seuraaminen

Luontevin tapa mummila.net/linkit-blogin päivityksien seuraamiseen on tilata jokin sen tarjoamista RSS-syötteistä. Kaikki linkit sisältävän syötteen ohella blogin taustalla oleva järjestelmä tuottaa jokaisesta kategoriasta erillisen syötteen, joten tilata voi myös pelkästään halutut kategoriat, esimerkiksi vaikka nuudelit ja ytyset/kuvat.