Ohje:Linkit

Mummilan wikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on mummilan wikin linkkienlukuohje. Mummilan wikissä linkkejä on lukijan kannalta pääasiassa kahta eri tyyppiä: sisäisiä ja ulkoisia. Sisäiset linkit jakautuvat edelleen kahteen alatyyppiin: kohteellisiin ja kohteettomiin.

Sisäiset ja ulkoiset linkit

Linkkien eron havainnollistamiseksi ne ovat erivärisiä. Toisin kuin esimerkiksi Wikipediassa, täällä ulkoisia linkkejä ei siis erotella niiden perään lisätyillä kuvakkeilla. Tämä käytäntö perustuu toiseen poikkeamaan Wikipedian käytännöstä: Wikipediassa sen ulkopuolelle vievät linkit erotellaan useimmiten artikkeleiden varsinaisesta sisällöstä niiden loppuun, joko lähteinä tai "Aiheesta muualla" -otsikon alle. Mummilan wikin sivuilla sen sijaan ulkoisia linkkejä (esimerkiksi linkkejä juuri Wikipediaan) on useinkin sisällön seassa, missä kuvakkeet häiritsevät lukemista. Siksi niiden erottelu sisäisistä perustuu täällä pelkkään värikoodaukseen.

Kohteelliset ja kohteettomat linkit

Kohteettomat linkit ovat sisäisiä linkkejä, joiden viittauskohteena olevaa sivua ei vielä ole olemassa. Koska tämän wikin muokkaaminen on hyvin rajoitettua, tällaisten linkkien hyöty lukijan kannalta on hyvin vähäinen, ja niiden korjaustarpeesta tiedottaminen koskeekin lähinnä vain wikin ylläpitäjää. Toistaiseksi en ole löytänyt yksinkertaista ja eleganttia tapaa tehdä kohteettomista linkeistä pelkkää linkitöntä tekstiä lukijoiden näkymässä, mikä mielestäni olisi tässä tapauksessa paras ratkaisu.

Katso myös