Re: Hei!

23. lokakuuta 2011 klo 15.35
Sijainti: Muut: flickr
Avainsanat: Creative Commons, Flickr, tekijänoikeus

Julkaistulla teoksella, esimerkiksi Internetissä olevalla kuvalla on lähtökohtaisesti tekijänoikeussuoja. Se tarkoittaa, että teoksen luoneella henkilöllä on oikeus päättää teoksen käytöstä, ja siten esimerkiksi kuvan uudelleenjulkaisu jollain toisella sivustolla edellyttää tekijän nimenomaista lupaa. Vielä sittenkään, vaikka tällaisen luvan tekijältä onnistuu saamaan, kuvaa ei saa käyttää muutoin kuin luvan myöntämässä laajuudessa; esimerkiksi siis kopiointi edelleen jollekin kolmannelle sivustolle ei ole sallittua.

Tämä tekee luomusten, kuten Internetissä olevien kuvien uusiokäytöstä työläämpää kuin mitä sen välttämättä pitäisi olla. On myös minunlaisiani tekijöitä, joiden mielestä omien luomusten uusiokäyttö on hyvä asia, kunhan tietyt ehdot (esimerkiksi tekijän nimen mainitseminen) täytetään. Tällaista perinteiseen tekijänoikeuskäytäntöön verrattuna vapaampaa käyttöä varten on luotu Creative Commons -järjestelmä (lyhyemmin CC).

CC-lisenssillä julkaistujen teosten kopiointi ja uusiokäyttö on mahdollista ilman tekijältä erikseen pyydettävää lupaa. Sen sijaan riittää, kun käyttäjä kunnioittaa tekijän valitseman lisenssin ehtoja. Esimerkiksi minä julkaisen kuvani Flickrissä ”Creative Commons nimeä” -lisenssillä (lyhyemmin CC-by). Kuvan lisenssi löytyy Flickr-sivun oikealta palstalta, ”License”-otsikon alta. Mikäli siellä lukee ”Some rights reserved” (eikä ”All rights reserved”), kyse on CC-lisensoidusta kuvasta.

Alkuperäisen tekijän nimeämisen lisäksi CC-lisenssi voi asettaa ehdoksi, ettei teosta käytetä kaupallisiin tarkoituksiin (esimerkiksi mainoskuvana), ettei teosta muunnella (esimerkiksi kuvaa rajata tai sen värejä korjailla) ennen uudelleenjulkaisua, tai että jos teos julkaistaan muunneltuna tai osana jotain toista teosta, myös näin syntynyt uusi teos julkaistaan samalla CC-lisenssillä kuin alkuperäinen. Minun kuvissani näitä lisäehtoja ei kuitenkaan ole.

Mikäli käytetään edelleen esimerkkinä näitä minun kuviani, sinun ei olisi tarvinnut edes kysyä saatko käyttää niitä jossain. CC-by-lisenssin mukaan saat tehdä niin minulta kysymättäkin, kunhan mainitset nimeni kuvan yhteydessä (esimerkiksi ”Kuva: Jani Uusitalo”). Kysymisestäkään ei kuitenkaan tietenkään ole haittaa, mikäli olet epävarma siitä miten vaikkapa jotain Internetistä löytämääsi teosta voi käyttää. Etenkin kun enin osa aineistosta on edelleen perinteisen tekijänoikeuden (”All rights reserved” eli kaikki oikeudet pidätetään) kattamaa, eivätkä kaikki tekijät suhtaudu suopeasti luomustensa uusiokäyttöön.

Mutta tässä tämä näin lyhyesti. :) Creative Commonsista löydät lisätietoa esimerkiksi sen viralliselta suomenkieliseltä sivustolta, http://creativecommons.fi/

Vastaa viestiin sen kontekstissa (flickr)