Avainsanana kala

Aww, the perch is keeping watch

25. kesäkuuta 2013 klo 16.02
Sijainti: Videosivustot: YouTube
Avainsanat: eläin, kala

Aww, the perch is keeping watch so his buddy the eel can feed in peace. (Or he’s just looking for scraps and whatever small creatures are scared off the bottom by the eel, but anthropomorphic explanations are much funnier.)

Vastaa viestiin sen kontekstissa (YouTube)

Kalojen näkö ja sosiaalinen dynamiikka

15. kesäkuuta 2012 klo 6.13
Sijainti: Blogit: Erään planeetan ihmeitä
Avainsanat: eläin, kala, tiede

Meillä ihmisillä, samoin kuin kaloilla, aivot korjaavat kummankin silmän keskivaiheilla olevan näköhermon lähtöpaikassa ammottavan täysikuun kokoisen aukon ja poistavat verkkokalvon edessä kiemurtelevat hermot ja verisuonet.

Osaatko sanoa, että kuinka ihmeessä tuo on kaloilla tutkittu? Näin maallikkona tuntuu, että sitä vartenhan pitäisi saada näkyviin kuva, joka kalan aivoissa muodostuu, ja sitä taas ei tietääkseni ole vielä tehty kuin kissoilla.

Pala ei ollut iso, eikä se estänyt naarasta syömästä, mutta naaras makasi useita päiviä passiivisena akvaarion pohjalla, söi vain vähän ja kontrastina normaalille loistavanpunaiselle värilleen oli lähes valkoinen.

Voisiko kalojen ollessa kyseessä selitys tuollaiselle reaktiolle perustua sosiaaliseen dynamiikkaan? Ainakin laumanisäkkäiden tapauksessa syrjinnän aiheuttamaa järkytystä pidettäisiin varmastikin tuollaisen masennusta muistuttavan reaktion syynä, mutta onko kaloilla havaittu vastaavaa? (Kivun mahdollisuuttahan se ei poissulkisi, syitä voi tietysti olla useampia päällekäin.)

Vastaa viestiin sen kontekstissa (Erään planeetan ihmeitä)