2016-12-15 @ 16.32.13 Suomeksi

"Vieraiden kielten oppimisen tutkijat ovat havainneet, että erityisesti suomalaisten nuorten miesten on vaikeaa antautua ääntämään “hyvin” vierasta kieltä. Jos nämä nuoret jatkavat uraansa myöhemmin kansainvälisissäkin kieliympäristöissä, he näyttävät jatkavat hyvin pitkään selvästi “suomalaisella aksentilla” ennen kuin hyvin hitaasti siirtyvät puhumaan enemmän jonkin normin tai syntyperäisen puhujan kaltaisesti.

Valinnalla ei ole mitään tekemistä kielen osaamisen kanssa, vaan ääntämisen tapa on valinta. Mistä tällainen valinta sitten kertoo? Ainakin murteiden ja ääntämiseen liittyvien arvostusten tutkimus on osoittanut, että joitain murteita – joissa ei siis vierasperäisiä äänteitä esiinny – pidetään miellyttävinä ja miehekkäinä. Vierasperäisiä äänteitä taas pidetään kaupunkilaisina, hienostelevina ja naismaisina.

Asenteissa näkyy jo vanha mutta uutta tulta ottanut poliittinen maaseudun ja kaupungin ja naisten ja miesten vastakkainasettelu."

2016-12-12 @ 19.52.05 Suomeksi

"Kolmesta Aurinkoa lähestyvästä komeetasta kiinnostavin on 41P/Tuttle-Giacobini-Kresak. Huhtikuussa se tulee suhteellisen lähelle maapalloa ja kirkastuu ennusteiden perusteella niukin naukin paljain silmin näkyväksi.

Tuttle-Giacobini-Kresakissa on kuitenkin useamman kerran tapahtunut purkauksia, jotka voivat hyvällä tuurilla jopa kymmenkertaistaa sen kirkkauden. Pyrstötähden korkeus horisontista on myös käytännössä koko pimeän ajan huomattavan suuri, mikä antaa hyvät mahdollisuudet tämän aurinkokunnan muinaisen jää- ja pölyvuoren havaitsemiseen."

2016-12-12 @ 17.38.06 Suomeksi

Piti sijoittaa nuo kahvilahjakaupat kartalle että näkee että ovatko tosiaan lähimmät noin kaukana (lonkkavolvolla kulkien) täältä Toppila-Taskila-rajalta. (Ovat.)