Presidentinvaalikone koeajossa
#1711. Keskiviikko, 23. marraskuuta 2005 klo 20.35.53, kirjoittanut Jani. 15
Sija Ehdokasnumero ja nimi Puolue Pisteet 1 0 Lax Henrik RKP 286 2 0 Halonen Tarja SDP 269 3 0 Vanhanen Matti Keskusta 260 4 0 Hautala Heidi Vihreät 246 5 0 Niinistö Sauli Kokoomus 237 6 0 Soini Timo Perussuomalaiset 188 7 0 Kallis Bjarne Kristillisdemokraatit 63 Helsingin Sanomat (via -C-): Helsingin Sanomien vaalikone #
Mitä ne nuo nollat ehdokkaiden nimien edessä oikein tahtovat sanoa? #
Muutamia kummia kysymyksiä oli tässä minusta, tai siis pikemminkin vastausvaihtoehtoja, tai siis pikemminkin ei ollut. #
“22. Tulisiko tasavallan presidentin kuulua kirkkoon? #
- Kyllä.
- Asialla ei ole merkitystä.”
Öh, entäpä se ei-vaihtoehto? Onko tämä nyt käytännön havainnollistus siitä, mitä enemmistön tossun alla oleminen merkitsee? No, ehkäpä tuon takana on kuitenkin joku käytännöllinen, tekninen syy, kuten se, ettei kukaan ehdokkaista olisi valinnut ei-vaihtoehtoa, eikä sen takia sen vastausvaihtoehdon salliminen olisi edesauttanut ehdokkaiden sopivuusjärjestykseen panemista kansalaiselle. Sama päti myös seuraavaan kysymykseen (“Tulisiko tasavallan presidentillä olla puoliso?”). #
“26. Suomessa oli toukokuussa 2005 noin 110 000 ulkomaalaista eli kaksi prosenttia koko väestöstä. #
- Maahanmuuttajia on Suomessa nyt jo liikaa.
- Maahanmuuttajien määrä on sopiva.
- Suomeen tarvitaan lisää maahanmuuttajia.
“Tarvitaan”? Oli pakko valita tuo vaihtoehto, kun minulla ei ole mitään nykyisten lisäksi tulevia maahanmuuttajia vastaan, mutta “tarvitaan” on minusta kummallinen sanavalinta sitä kuvaamaan. Pikemminkin sillä viitattaisiin minusta johonkin sellaiseen, että maahanmuuttajia todella tarvittaisiin vaikkapa työvoimapulan hoitamiseen tai johonkin vastaavaan, mutta kun minä en sellaisesta tiedä mitään, niin tuon vaihtoehdon valitseminen vain hyväksyvää suhtautumistani kuvaamaan tuntuu typerältä. #
Analysoidaanpa sitten hieman mielipiteitä ja varsinkin mielipide-eroja ykkösehdokkaakseni tulleen Henrik Laxin ja minun välillä. Jos aikoo tehdä tämän testin niin se kannattaa ehkä tehdä ennen tämän lukemista, jotta välttyisi mahdollisilta spoilereilta. #
Pääosin olemme, kuten tulos antaa olettaa, Laxin kanssa asioista samaa mieltä. Jyrkkiäkin eroja kuitenkin löytyy. #
Kysymykseen, tai pikemminkin väittämään kuusi, “Presidentin tulisi luopua oikeudestaan nimittää Suomen Pankin johtokunnan jäsenet?” oma vastaukseni oli “täysin samaa mieltä”, Laxin “täysin eri mieltä”. Tätä vastaustaan Lax perustelee näin: #
“Tehtävä kuuluu perustuslain mukaan presidentille. Perustuslain muuttamisesta päättävät eduskunta ja hallitus. Mahdollisista muutoksista tulisi käydä keskustelua eduskuntavaalien yhteydessä.” #
Henrik Lax, ed. #
Tuota puolta asiasta en tullut ajatelleeksikaan, koska en siitä tiennyt. Toisaalta en kuitenkaan ole ihan varma, onko tuo todellakin se syy, jonka vuoksi Lax on tähän vastannut niin kuin on, vai onko se vain sitä poliitikkomaisen kieroa puhetta ilman että sanotaan mitään itse asiasta. #
Väittämästä 18, “Yhdysvallat on Suomelle turvallisuusuhka?”, Lax on täysin eri mieltä, minä täysin samaa mieltä. Seuraavasta väittämästä, “Terrorismi on Suomelle turvallisuusuhka?”, Lax on täysin samaa mieltä, minä täysin eri mieltä. Kyse lienee pohjimmiltaan erosta mielipiteessä siitä, kumpi on syy ja kumpi seuraus. #
Presidentin pitäisi Laxin mielestä luonnollisesti tukea Ruotsin kielen asemaa Suomessa, minusta ei (kysymys 24). #
Hauskaa että joku muukin huomasi ja ärsyyntyi tuosta kirkkoonkuulumis-jutusta, tunsin itseni vähän hölmöksi.
Luulen että ne nollat ovat tuuraamassa oikeita ehdokasnumeroita jotka tulevat töihin vasta joulukuussa tai joskus (nollille ei tarvitse maksaa niin paljon palkkaa, ehkä. Tai sitten numeroita ei ole vielä arvottu).
Edit: Lisäsin linkin. -Jani
1 Halonen Tarja, SDP 409
2 Niinistö Sauli, Kokoomus 353
3 Vanhanen Matti, Keskusta 324
4 Hautala Heidi, Vihreät 295
5 Lax Henrik, RKP 263
6 Soini Timo, Perussuomalaiset 234
7 Kallis Bjarne, Kristillisdemokraatit 63
Mjaah. Hmm. Tavallaan aikamoinen saavutus saada Tarja Halonen ja Sauli Niinistö noin tasaisesti.
N.t.: Ja minä sinun blogissasi kävin naureskelemassa samaa asiaa kun ei taas näistä kommenteista minulle ilmoitusta tullut!
Teoriasi nollien merkityksestä kuulostaa uskottavalta. Sitä pitäisi tutkia… nollatutkimus… eehehehheeh. No niin, alkaa taas olla pienten poikien nukkuma-aika.
Jep, se vahvistui, kun en tajunnut tuota Jussin kommenttia enää ollenkaan. Zzzzzzz
Et ymmärtänyt, koska kirjoitin huonosti. Sauli ja Matti tuossa tietenkin tasaisia ovat, MUTTA silti järkytyin nimenomaan siitä, että Tarja Halosen ja Sauli Niinistön ero oli “vain” viisikymmentä pistettä. Ja SN:n toinen sija ylipäänsä oli minulle hätkähdyttävä. (Tämä ei varmaan selventänyt asiaa yhtään, mutta sellaista se välillä on. Jatketaan harjoituksia.)
Itselläni taas kärkisijan jakoivat, yhden pisteen erolla tosin, Heidi Hautala ja Sauli Niinistö. Hauska kombinaatio, joskaan ei yllättävä kysymysten asettelu huomioon ottaen.
Täytyy sanoa, että HS:n vaalikone on jopa poikkeuksellisen huono. Kysymyksien muotoilu on täysin kädetöntä, ja lisäksi ulkopolitiikkaa on kysymyksissä presidentin perustuslailliseen asemaan suhteutettuna liian vähän. Kirkkoa ja aviosäätyä koskevat kysymykset ovat suorastaan skandaalimaisen harkitsemattomia. Aviosääty ei kuulu asiaan mitenkään. Kirkkoon kuulumisesta nimenomaan pitäisi tarjota se ei-vaihtoehto, koska äänestäjien pitäisi periaatteessa olla kiinnostuneita siitä, mitä eturistiriitoja presidentille voi syntyä johtuen sitoumuksista erilaisiin järjestöihin.
Huvittavaa on tosiaan myös tuo valtaoiksuksia koskeva “Pitäisikö presidentin luopua” -muotoilu, kun vielä niiden jälkeen tulee kysymys muotoa “Pitäisikö presidentille palauttaa…”. Johdonmukaisesti ajatellen pitäisi kysyä “Pitäisikö presidentin kaapata oikeus nimittää hallituksen muodostaja”. Molemmista asioista kun on perustuslaissa säädetty, presidentti tuskin voi itsenäisesti asiaa muuttaa.
Pohjanoteeraus, kertakaikkiaan. Jopa ylioppilaskuntien vaalissa oli parempi vaalikone.
Jussi: Kyllä se selvensi tai jo suorastaan vahvisti sen ymmärrykseni, minkä tuon ensimmäisesi perusteellakin pystyin saavuttamaan sen jälkeen kun aivo oli saanut vähän latautua.
Väsyneenä en meinannut sitä tajuta kun jotenkin Niinistö ja Halonen olivat päässäni juuri tuossa keskinäisessä järjestyksessä perustuen lähinnä gallupeihin, mutta näkemysten perusteella niiden sijoittuminen noin on tosiaan melkoinen saavutus.
Elimetön: Onpa hyvä huomata, etten ollut yksin kummastelujeni kanssa. Jotenkin olin valmis panemaan sen sen piikkiin, että onhan näitä tällaisia tähän mennessä jo tehty niin monta kertaa, että kai ne sitten tietävät että kuinka ne kysymykset kannattaa muotoilla, mutta ei se nyt niinkään voi olla, jos ne herättävät hämmennystä yhdessä jos toisesakin koneenkäyttäjässä.
Hautala ja Niinistö on kyllä tosiaan sekin mielenkiintoinen kärkikaksikko ja vieläpä noin pienellä piste-erolla!
Mielenkiintoinen asetelma muodostuu tosiaan siitä, että sijoitun liberaalille laidalle, mutta vasemmisto- oikeisto -akselilla keskelle. Ei siellä ketään ehdokkaita ole. Niinistö tulee kuvioihin lähinnä turvallisuuspolitiikan takia, koska kysymyksissä ei tarkastellaa liittoutumisen kustannuksia ja tavoitteita.
Ehdokasnumeroita ei ole vielä arvottu, koska ehdokasasettelu on vielä virallisesti auki. (Äkkiä keräämään ne kannattajakortit niin vielä ehtii kisaan mukaan:)
Minusta on muuten hienoa että tulee näitä varsinaisten poliittisten kuvioiden ulkopuolisiakin ehdokkaita mukaan. Melkein voisin äänestää sellaista ehdokasta ilmaistakseni kannattavani vahvasti sellaista tuuletusta.
Vasta sitten, jos tilanne olisi se, että näitä ei-puoluesidonnaisia ehdokkaita olisi enemmänkin ja ne olisivat todella varteenotettavia kilpailijoita näille perinteisille, pitäisi harkita myös sellaisten ehdokkaiden näkemyksiä ennen niiden äänestämistä.
Niinistö näyttää tulevan kakkoseksi siellä sun täällä, vaikka ykkönen vaihtelisikin.
Kannattaa testata myös MTV3:n vaalikone. Siellä on vastaaminenkin haastavaa kun on kaikenmaailman flash-härpäkät.
Tulokset vaihtelivat ainakin minun kohdallani selvästi Hesarin koneesta. Heidi Hautala oli noussut selkeästi ykköseksi, Halonen pudonnut neljänneksi. Eikä edes melko ikävää näkemystä maailmasta edustava Kallis jäänyt viimeiseksi, vaan Vanhanen. Kiinnostavaa…
[…] MTV3 Ugus […]
[…] Tämän, Helsingin Sanomien koneen ja MTV3:n koneen antamien tulosten perusteella vaikuttaa siltä, että minun pitäisi äänestää Laxia. Suhtautuminen pakkoruotsiin tuntuu olevan asia, jossa mielipiteemme menevät jyrkimmin ristiin. […]
[…] Vaalikone 2005 (MTV3 (via Ugus); tuloksen […]