Menetyksen lopullisuus
#1469. Perjantai, 26. elokuuta 2005 klo 16.30.39, kirjoittanut Jani. 13
Äidin oma Kolumbus-koira piti lopettaa. Miksi kiinnymme näihin otuksiin niin kuin ne olisivat kanssaihmisiä? Miten käsitellä minkä tahansa elämän loppumista, menetystä? #
Minulla ei vieläkään ole muuta keinoa kuin nieleskellä, olla ajattelematta ja tyytyä toteamaan, että on parempi, että kun loppu tulee, se tulee ripeästi ja armeliaasti ja jos se tulee kärsimysten lopettamiseksi, aina parempi. #
Aika ei paranna, vaan ainoastaan tuskan poissulkeminen tulee helpommaksi, mutta sen takia joka kerta jonkun menettäessäni menetän palan itseäni ja mitä tärkeämpi se joku minulle on, sitä isomman palan menetän. Eikä menetystä mitattaessa ole koiraa karvoihin katsominen; nelijalkainen voi olla tärkeämpi kuin kaksijalkainen. #
Voi. Otan kovasti osaa.
Me kiinnymme nelijalkaisiin itse asiassa helpommin ja syvemmin, koska ne yksinkertaisesti ovat ihanampia kuin ihmiset. Ne nyt vaan ovat sellaisia kuin ovat, nappisilmäisiä ja nökönenäisiä. Elämä on luopumista ja se tekee kipeää joka kerta. Mutta toisaalta, jos ei olisi mitään mistä luopua, ei meillä olisi mitään elettävääkään.
Sinäpä taas kerran suoraviivaisuuttasi sanoit sen, mikä ilmeisyydessään ei minulle ollut valjennut: ne ovat ihmistä ihanampia. Juur niinhän se on.
Joka ei usko, katsokoon vaikka tätä pöhköä pientä karhunpentua uimaretkellä.
Voi ei, olen kovin pahoillani puolestasi :| Juuri itse hehkutin, miten niin rakastan tuota meidän koiraa ja nyt tuntuu pahalta, kun toinen on menettänyt sellaisen ihanuuden. Pelkään jo nyt sitä, kun joskus koirastamme aika jättää. Minulta ei ole koskaan ketään/mitään läheistä kuollut, joten en osaa ollenkaan kuvitellakaan, miten kamalaa se on.
Tähän voisi heittää jotain kliseistä lohdutusta, mutta en osaa. Mutta ajatuksissani suren puolestasi ja osaan olla uskottavasti lohduttava.
Otan osaa minäkin. Oma nöffini kuoli pari vuotta sitten ja vieläkin itkettää. Itse olen kokenut, että sureminen tervehdyttää. Kaipaus ei vähene, mutta muuntuu. Minulla ei ole enää omaa koiraa, mutta nyt minulla on maailman kaikki koirat aivan eri tavalla kuin koskaan aikaisemmin. Näen kaikissa karvaturreissa oman Limppuni ja vaikka se on haikeaa, se tuottaa myös uudenlaista iloa. Yritän ehkä sanoa, ettei kannata olla ajattelematta, vaan päinvastoin, ajatella ja muistella, koska tärkeää olisi ettei menettäisi niitä paloja itsestään.
Pahoillani minäkin. :/
Meidän perheen koira, Vellu Virtanen, kuoli kaks vuotta sitten keväällä. Se tapahtui jotenkin yllättäen, koska se sairastui ja aluksi luultiin, että se on pikkujuttu joka paranee. Käytettiin lääkärissä ja hoidettiin mahdollisimman hyvin, mutta ei auttanut.
Itkin paljonkin, vaikka olin luullut, että ei Vellu ole mulle niin tärkeä. Kuitenkin sen osoittama kiintymys ja hyväksyntä oli jotenkin niin ehdotonta. Se joka kuuluu laumaan, kuuluu laumaan ja on tärkeä. Sillä hyvä.
Vieläkin tulee vedet silmiin. Se oli uskomaton otus. :)
Minustakin sureminen olis tärkeää. Ja surra voi monella tapaa…
Jaksamista toivon teille!
Norsis: Minäkin olen siinä suhteessa ollut onnekas, että oikeastaan läheisin menettämäni ihminen oli mummi, joka hänkin kuoli suhteellisen luonnollisesti, vanha ihminen kun jo oli. En ollenkaan kykene kuvittelemaan, miten on mahdollista selviytyä läheisen ihmisen niin sanotusti liian aikaisesta poismenosta.
Kirjoitin suhteestani suremiseen ja itkemiseen viimeksi näköjään melkein tasan vuosi sitten. Siinä suhteessa mikään ei ole muuttunut: edelleenkään itkeminen ei tuo helpotusta eikä suruni lopu suremalla. Ymmärrän kyllä, ettei keinoni, eli se ajattelemattaoleminen, ole hyvä, mutta se on ainoa, joka minulla on, koska suruni ei mene pois ajattelemalla. Tässäkin suhteessa minulta taitaa puuttua päästä jotain palikoita.
Kiitoksia teille kaikille osanotoistanne!
Siskoni koira, Doris, oli toisenlainen. Se oli tempperamentikas puolatar. Sisarellani oli Dorista kohtaan aika ristiriitaiset tunteet. Kun lapset kasvoivat ja huoltovastuu hellitti, ei koiramokoma muuttunut samaa tahtia vähemmän vaativaksi. Mutta toisaalta, juuri Doriksen tempperamentti ja luonne hurmastuttivat siskoa.
Keväällä Doris sairastui. Ensin luultiin, että vähän, sitten selvisi, että paljon. Kaksi päivää myöhemmin Doris nukutettiin pois. On se ottanut tiukalle koko perheessä.
Sitä katsellessa olen miettinyt (lemmikkieläimetön kun olen), että ihmiset ovat hulluja hankkiessaan koiran ja tilatessaan samalla itselleen koirasta luopumisen tuskan. Mutta kai se koiran vuosien mittaan osoittama kiintymys sittenkin on kaiken arvoista.
Minäkin symppaan sinua. Jos sureminen itkien tai ajatellen ei luonnu, oletko koskaan yrittänyt harjoitella muita surunpurkukeinoja? Vaikka rannalla huutamista, kivien järven paiskomista, painavien rankojen raahaamista, valokuvien äärellä nauramista (kunnes melkein tuleekin itku)… Minä menisin ihan lukkoon, jollen jotenkin saisi purettua ylenpalttisia tuntemuksia. Siksi olen kokeillut aika monia tunteesta irrottautumisen tapoja.
Harjoittelemaan mars!
Äiti: “[…] että ihmiset ovat hulluja hankkiessaan koiran ja tilatessaan samalla itselleen koirasta luopumisen tuskan.”
Täsmälleen samaa minä olen miettinyt. Sen ohella, että lemmikkieläimestä huolehtiminen olisi minulle nykytilassani liian raskas vastuu kannettavaksi, kerjäisin ongelmia itselleni juuri sillä, että kun se olisi ainut fyysinen ystäväni, sen menetys olisi sitäkin kirpaisevampi.
“Jos sureminen itkien tai ajatellen ei luonnu, oletko koskaan yrittänyt harjoitella muita surunpurkukeinoja? Vaikka rannalla huutamista, kivien järven paiskomista, painavien rankojen raahaamista, valokuvien äärellä nauramista (kunnes melkein tuleekin itku)…”
Jonkin konkreettisen tekemisessä surun purkamiseksi on minulle aivan liian vahva tietoisen yrittämisen maku, että sillä voisi olla mitään muuta vaikutusta, kuin että tunnen itseni typeräksi yrittäessäni tehdä niin kuin ihmiset telkkarissa tekevät.
Naurattavia valokuvia minulla ei puolestaan ole tainnut olla, tai sitten en ole kyennyt niille itkultani nauramaan.
“Minä menisin ihan lukkoon, jollen jotenkin saisi purettua ylenpalttisia tuntemuksia.”
Voipi olla, että siinä lukkotilassa minä olen ollut jo vuosia.
Tämä on joku kamala aalto, oikeasti! Miksi kaikki kuolee? *hali*
Vieläkin olen katkera kun ala-asteen kuudennella olin h*lvetillisessä leirikoulussa ammarnesissa ruotsissa ja vanhemmat olivat lopettaneet mun Minda kissan (se oli valkoinen, kuuro ja sen silmät oli eriväriset), ilman mun lupaa, mulle kertomatta ja siksi että se muka huusi niin kovalla äänellä aamuisin.
En edes tajunnut että koko kissandea ei näy ennenku kolme päivää se pöpelikköön menneen leirikoulun jälkeen.
Julmat vanhemmat.
Olipa tosiaan aika julmaa! Mutta aika hassu sattuma sikäli, että minulla oli kerran kuuro koira. Minulta kysyttiin lupa sen lopettamiseen, ja vaikka se ei ollut helppoa, olen kuitenkin varma, että luvattomasta lopettamisesta olisin katkera vieläkin.
Elina: “Miksi kaikki kuolee?”
Siihenpä jos osaisikin vastata!
Tai tarkemmin sanottuna, kunpa se ei olisi ihmisestä niin mielekäs kysymys, sillä luonnon kannalta se ei sitä ole.