Ambigrammeja ja Conan
#1635. Maanantai, 24. lokakuuta 2005 klo 9.58.44, kirjoittanut Jani. 16
Huomasin tuossa Conania leikellessäni, että viiden sekunnin välein alkumonologista poimituista freimeistä kerätty sarja muistuttaa ihan amerikkalaisia muka-vitsikkäitä strippisarjakuvia. #
Huomasin myös tässä eräänä päivänä, että etunimeni on helppo kirjoittaa kiertosymmetrisesti, siis siihen tyyliin, jolla Scott Kim on tehnyt aivan ällistyttäviä juttuja. Näiden englanninkielinen nimi on ilmeisesti ambigrams. #
Pyöräytin tästä tekstistä myös animaatioversion (187 kt:n GIF), joka havainnollistaa sen symmetrisyyttä. #
Timon digitaalisiveltimestä puolestaan on lähtöisin tämä hieno, peilisymmetrinen versio: #
[muokkaukset]
[muokkaus][klo]21:44[/klo] Timo oikaisi: se oli kiertosymmetrinen eikä peilisymmetrinen, tämä.[/muokkaus]
[muokkaus][klo]22:06[/klo] Lisäsin Timon tekemän peilisymmetrisen version. Korjasin kiertosymmetrisen version kuvan alt-tekstin.[/muokkaus]
[muokkaus][klo]11.11. 18:45[/klo] Lisäsin kiertosymmetriselle versiolle valkoisen taustan.[/muokkaus]
[/muokkaukset] #
Tuo animaatio pyörii niin kiivaasti/kivasti, että luulen tod.näk. olevani koira koko loppupäivän.(pim-oletkoira!)
Kannattaa laittaa taiteilija-apuraha hakemukset vetämään, nyt kun olet ottanut kaksi tekniikkaa kerralla haltuun!
Vau. Olen sanaton. Oikeasti. Siistiä :D
Wau, himmeän hienoa! Kaiken kaikkiaan mainioita nuo ambigrammit. Jotkut osaavat.
Ja pointsit tuosta Conan-sarjakuvastakin. Siitä on helppo tunnistaa juuri sellainen ärsyttävien puhuva pää -sarjakuvien genre. Ha! Yhtä hauskakin on.
V.: Voi olla, että NBC-Universalin lakimiehet tulisivat pian kolkuttelemaan ovelleni, jos alkaisin ihan apurahoja tahkomaan Conan-sarjakuvilla! Mutta kuka niille kertoisi? En minä ainakaan.
norsis: Minulla olikin etukäteen pieni aavistus, että sinä tykkäisit tuosta tekstitempusta, ellet sitten olisi tiennyt siitä jo etukäteen. ;)
Ugus: Nuo Scottin tekemät ovat kyllä aivan älyttömän siistejä. Törmäsin noihin jo jokin aika sitten, mutta ihmetyksekseni en ollut tehnyt niistä minkäänlaista muistiinpanoa tänne.
Se tosiaan suorastaan hyppäsi silmille tuo puhuva pää -sarjakuva ohjelmassa, jota käytän digivideoiden editointiin, kun se näyttää sellaisen “aikajanaikkunan” jossa freimien välisen ajan voi säätää. Sekin kielii niiden ilmeisestä (ja ilmeisen mielikuvituksettomasta) luonteesta.
Jani,
Olet ihana! Sait nauramaan flunssaisen aamulla!
Anonyymi lukija
Oho, minullakin on siis anonyymejä lukijoita! Olen jo tottunut täällä luuraaviin nimiin ja nimimerkkeihin niin, että olin jo kuvitellut, ettei sellaisia ole. No, tervetuloa vain, kiitoksia kehusta ja mukavaa, että aamusi piristyi! :)
Tuohan olisi itsellenikin hieno, jos vain nimen mitenkään pystyisi vääntämään edes jonkin akselin suhteen symmetriseksi. Hienoja nuo Scott Kimin väännökset. Ja näppärä myös tuo Janin käännös/väännös!
Minulla on onnekseni lyhyt ja melkein jo valmiiksi symmetrinen nimi. Kuraattori on jo vähän hankalampi, mutta luulen, että kyllä sekin jonkin aikaa taiteilemalla onnistuisi. (Ei, en aio yrittää…)
Taputapu! Näytäpä seuraavaksi peilisymmetrinen “Jani”, vaikka se onkin helpompi.
Jaa-a. Taitaa olla symmetriani sen verran epää, ettei se sittenkään ole niin helppoa, kuin luulisi.
Tein jo yhden version. Omasi on kiertosymmetrinen ja, sanottakoon se vielä kerran, hieno ja omaperäinen.
“Timo” on jo vaikeampi, mutta ei mahdoton, jos käytetään kiertosymmetriaa. Tästä tulee pian jokin näpertelyvillitys, neuleblogit lyödään laudalta…
Ahaa, minulla siis oli väärä sana mielessäni tuota kirjoittaessani sittenkin. Mutta äh, pääni ei siltikään taivu peilisymmetriaan. Ehkä tämä olisi helpompaa, jos minulla olisi käsipeili.
Miten sinä tuon teit? :/ Minäkin haluaisin :(
Pitää vaan piirtäessään ikään kuin samanaikasesti päässään kuvitella, miltä se tulos näyttää käännettynä nurinkurin. Hahmotellen vähän kerrallaan ja käännellen paperia näkee, mihin suuntaan viivoja pitää kehitellä.
Oman nimeni suhteen minulla tosin kävi tuuri, kun yhtäkkiä vain tajusin, että nuo kaksi keskimmäistä kirjainta ovat yhdessä melkein valmiiksi kiertosymmetriset. Ei tarvinnut kuin lisätä tyylitelty A:n poikkiviiva ja sen jälkeen kehittää J, joka nurinkurisena näyttäisi I:ltä.
Veikkaisin O:ta vaikeaksi, mutta Timolta tuokin onnistui.