Suomalainen hiljaisuus
#1419. Perjantai, 12. elokuuta 2005 klo 17.51.32, kirjoittanut Jani. 22
“Suomalaiset eivät puhu paljoa. Suomalaiset ovat harvasanaisia ja pidättyväisiä keskustelussa. Jos heidän täytyy puhua, he käyttävät mahdollisimman vähän sanoja. Pitkät lauseet englanninkielisissä elokuvissa lyhenevät kahdeksi tai kolmeksi sanaksi suomenkielisissä tekstityksissä. #
Tämä kärjistyy, mitä pohjoisemmaksi mennään. Oululainen ystävä kuvailee aamun kahvituokiota toimistossa: kymmenen miestä istuu hiljaisuudessa juomassa kahvia. Joku selailee sanomalehteä. Välillä joku saattaa sanoa ‘sokeria’. Ei siis ‘voisitko ojentaa sokerin’. Liikaa sanoja. Hän sanoo sokeria. Joku ojentaa sokerin. Ja taas on hiljaista. #
Please-sanalle ei ole lainkaan vastinetta. Mietipä sitä.” #
Crikey Website: Finland’s cultural silence (via TSOB)
suomennos omani #
Yleensä minä en tykkää kansallisia tai muitakaan yleistyksiä sisältävistä jutuista, mutta mitä suomalaiseen hiljaisuuteen tulee, siitä lukiessani minä tunnen pelkästään ylpeyttä. Minusta se on hieno asia, että täällä ei jauheta paskaa. #
Elina tuntuu olevan samoilla linjoilla. Joskin käyttää paljon enemmän sanoja sen ilmaisuun. #
[muokkaukset]
[muokkaus][klo]13.8. 21:45[/klo] Lisäsin linkin Gloomy Sundayhin.[/muokkaus]
[/muokkaukset] #
Hienoa :)
Saanko minä, Jani, varastaa sinulta tuon Sun äitis -logon siten että käyttäisin sitä suoraan täältä Mummilasta vai viekö se suurelti kaistaa tai muuta sellaista? Se kun ei enää minulla tuolla toisaalla näy.
Varasta, Vt vaan. Ajattelinkin ehdottaa sitä siinä tapauksessa, että äiti ei sitä kerkiä tai onnistu jostain syystä uudestaan kuvapalvelimelle nakkaamaan.
Viehän se jonkin verran kaistaa mutta vieköön.
Kääntäjän näkökulmasta on jokseenkin naurettava argumentti se, että englanninkielinen runsas pälätys typistyy leffan tekstityksessä. Siihen on syynä vain se, että lukeminen vie paljon enemmän aikaa kuin kuuleminen. Tekstirivin pitää näkyä niin ja niin monta sekuntia ja siinä on niin ja niin monta merkkiä tilaa. Ihan riippumatta siitä, miten paljon moottoriturvat mäykkäävät sillä välin. Ei ole heleppoa.
Ehkä liiallinen pälpätys tuottaa huonoa argumentointia.
kaura: Totta on, että tuo argumentti oli kyllä ihan tekemällä tehty, mainitsemistasi syistä. Häiritsi minuakin, mutta ajattelin, että kerrankin saan ihan eheän ja nätin sitaatin ilman horisontaaliellipsistä suluissa, jos siedän jättää tuon paikoilleen.
Alkuperäinen juttu oli minusta paikoin aika höpsö (muun muassa tuo kommenteissa jo mainittu käännösseikka), mutta aihe sinänsä ei ole yhtään typerä. On vapauttavaa, ettei Suomessa tarvitse höpöttää koko ajan joutavia. Olisi vaikea asua pysyvästi maassa, jossa hiljaisuus ei olisi yhtä luontevaa kuin täällä.
Mistähän se johtuu, että kommenteissa tämän suomalaisen bloginpitäjän on paljon vaikeampaa olla hiljaa kuin puheissa? Tuntuu, että jos ei vastaa kommentteihin, sitä pidetään tylynä. Joten joutuu sitten vääntämään väkisin asiaa tikuista, kuten vaikkapa siitä, että kommenteissa suomalaisen bloginpitäjän on paljon vaikeampaa olla hiljaa kuin puheissa.
Tuntuu, että jos ei vastaa kommentteihin, sitä pidetään tylynä.
Itse aloin aikoinaan kommentoijan urani siksi, että minusta blogin perässä näkyvä 0 kommenttia tuntui niin surulliselta. Kun ihminen on itsensä alttiiksi antanut postauksen muodossa ja lisännyt loppuun kommentoinnin mahdollisuuden, niin minä aina oletan, että hän toivoo saavansa palautetta. Ja siksi kirjoitan välillä tikusta asiaa.
Kun joskus (aika usein!) kirjoitan kommentin, joka on mielestäni tärkeä, palaan uudestaan ja uudestaan katsomaan, onko siihen tullut vastaus (välillä seuraan keskusteluja niin tiuhaan, että alkaa hävettää, kun oma osoite koko ajan näkyy Laskurissa, Sitemeterissä, Nedstatissa tai mitä ne kaikki nyt ovatkaan!)
Tällaisena kommenttilaatikkoeläjänä arvostan suunnattomasti sinun vieraanvaraisuuttasi, Jani. Sinä aina jaksat vastata kävijälle! (Myös muut suosikkini kunnostautuvat lajissa: Ammu, Elma-täti, Justin, Kaura, Kuulis, Marinadi, PA, Sellisti, pni, Surullisia elämiä -Mari, Vt yms. jaksavat paitsi kirjoitella myös seurustella.)
Kiitos siitä koko jengille!
Itse olen yrittänyt pitää kunnia-asiana (kuin K-kauppias mainoksen lihatiskiään kauan sitten) kommentteihein vastaamista. Niin harvoin kommentoidaan kirjoituksiani blogissani, että voisi sen harvinaisten-tapahtumien-ristin seinään piirtää.
Tylyltä se tuntuu kommentoijapuolelta katsottuna, jos kommentteja ei noteerata mitenkään. Ehkei kaikkia aina edes huomata tai ei vain jaksa vastata. Eikä tietenkään ole pakko vastata. Ja tietysti otan huomioon senkin (valitettavan) tosiasian, että olen kirjoittanut milloin minnekin (harvoin tosin) blogaajan mielestä vääränlaisia kommentteja. Tai juuri minulle ei haluta vastata. (Koko maailma minua vastaan -höpinää :p) Ja pyrin ottamaan onkeeni vai miten se sanotaan ja pysymään poissa niistä blogeista, joissa ollaan niitä tylyjä, eikä vastata. Tai vastataan tylysti. Helposti herne nenässä itkua tuhertamassa tässä kovassa ja kylmässä blogimaailmassa.
Jani on ollut kommentoijaystävällinen :)
Minun on ollut pakko opetella vähän sitä epäystävällisyyttä, kun syyllisyys vastaamattomista kommenteista on alkanut kasvaa suhteettomiin mittoihin, enkä toisaalta halua ruveta vastailemaan ihan mitäänsanomattomuuksillakaan, kun senkin kyllä huomaa kommentoija, että bloginpitäjä on väkisin vastaustaan vääntänyt, ja ehkä sitten siitä loukkaantuu.
Tuota -C-:nkin käyttämää kommenteissa vastaamattomiin blogeihin menemisen välttämistä olen minäkin soveltanut. Nykyisin jo sentään sen kestän, että jokaiseen omaan kommenttiini ei reagoida, enkä sitä aina odotakaan. Joskus on jopa mukavaa saada ns. viimeinen sana.
Mutta huomio! Jos täällä ei bloginpitäjä kommenttiin vastaa, se ei missään nimessä tarkoita sitä, ettei bloginpitäjä ole sitä lukenut, vielä vähemmän, ettei siitä ole pitänyt! Täällä luetaan kaikki kommentit ja ollaan niistä hyvin iloisia! Jos täällä bloginpitäjä on eri mieltä kommentoijan kanssa tahi pitää tätä täystaunona, tämä bloginpitäjä sen aivan takuuvarmasti sanoo! Vaikeneminen tämän blogin kommenteissa bloginpitäjän taholta todellakin yleensä tarkoittaa sitä, että bloginpitäjä on kommentoijan kanssa niin samaa mieltä, ettei bloginpitäjällä ole kommentoijan kommenttiin kerta kaikkiaan mitään lisättävää.
ja pysymään poissa niistä blogeista, joissa ollaan niitä tylyjä, eikä vastata. Tai vastataan tylysti.
-C-, samoin koen minäkin! Etenkin noita viime mainittuja kartan. Blogeissa kiertämisestä saa paljon hyvää mieltä ja rakennuspalikoita jaksamiseen. Mutta joissain blogeissa tuntuu olevan koko ajan päällä joku kilpailu, jossa sisäänpyrkijä on nolattava. Aina sitä ei ole heti huomannut ja on saanut siipeensä. Siksi nykyisin keskityn kommentoimaan vaain “ystävällisissä blogeissa”.
Ja tämähän ei tarkoita, että aina oltaisiin kaikesta samaa mieltä! Välillä on ihan mukava pompotella eriävillä mielipiteillä, kunhan keskustelun sävy säilyy toista arvostavana.
Minä yhdyn -C-:n ja Sun äitis kommentteihin.
Minusta on kiva kommentoida, jos jotain on sanottavaa. Jos kommenttiin ei mitenkään reagoida ja on vaikka ainoa, joka on juttua kommentoinut, tuntuu se kylmän rätin sivallukselta poskeen.
Joskus olen saanut myös erittäin vittumaisen vastauksen mielestäni ihan ok kommenttiin. Silloin en jatka sen blogin kommentointia. Minä en viitsi häiritä sellaisia, joita minun kommenttini häiritsevät.
Hyvä pointti tuo äidin, että ystävälliset blogit ei ole sama kuin pelkkää samanmielisyyttä kommenteissa suvaitsevat blogit.
Siinä mielessä muuten bloginpitäjältä vaaditaan vähän kommenttieläintä enemmän, että bloginpitäjä ei voi tylyä kommentoijaa lähteä muualle pakoon, kun taas kommenttieläin voi tylyn bloghenkilön jättää omaan arvoonsa ja mennä parempiin blogeihin.
Olen myös kokenut tuon Silja Orvokin mainitseman, omasta mielestäni asialliseen kommenttiin vittumaisen vastauksen, ja kyllä minäkin olen siinä vaiheessa sellaisen blogin pölyt virtuaalijaloistani karistanut.
Jani: Syyllisyyttä ei ihmisen pidä poteman, ainakaan/varsinkaan suhteettomissa mittasuhteissa :)
Sun äitis suosittelee -sertifioitujen blogien joukosta on siis oletettavaa löytää ystävällismielisiä blogeja? :)
-C-: Tuopa sivumerkitys ja korrelaatio tuolle sertifikaatille muuten tämän myötä vähän pakostakin tahtoo mielessä syntyä!
Kuin myös se, että me muut miellymme sen myötä vastakohdiksi, epämiellyttäviksi. Herättää kapinahenkeä. Boikotti Sun äitis -suosituksia kohtaan alkakoon!
Kapina, johon leimallisena en voi osallistua. Pahus!
Sun äitis suosittelee -merkin lyhyt historia
Kesäkuisena iltana ajoin Linnanmäellä illan viimeisellä Monoraililla (tai mikä ihmeen maisemajuna sen nimi nykyisin on), Junaa koristi Valion mainos. Kaksosvahtini mielestä se mainos sopisi hyvin blogini tunnukseksi, jos minulla blogi olisi.
Syntymäpäiväni lähestyessä sain lahjaksi Sun äitis suosittelee -merkin ja gmail-osoitteen. Innostuspäissäni postitin vähän yli kymmenelle vakiolukemistolleni ko. merkin. Sittemmin muutama muu on pyytänyt minut tarkastuskäynnille blogiinsa ja saanut merkin käyttöoikeuden sitä kautta.
Perjantaina merkki hävisi! Elämme kriittisiä aikoja.Mitä tapahtuu maanantaina?
-C- sikäli tulkintasi on oikea, että Sun äitis suosittelee -sertifioidut blogit paitsi puhuttelevat minua sisällöllään myös kohtelevat kommentoijaa kiltisti. Mutta seuraava johtopäätöksesi on väärä: muita en miellä epämiellyttäviksi. Luen (ja kommentoin) monia muitakin blogeja. Minulla ei kuitenkaan riitä pokkaa mennä tarjoamaan merkkiä esimerkiksi Mitvitille. Niinpä merkkisääntö on ollut ensimmäisten merkkien jälkeen sellainen, että halukkaat voivat kutsua Sun äitis kylään ja tarkkailun jälkeen saavat ilmoituksen myönnetystä merkistä.
Mutta kuten sanottu, just nyt ollaan katkolla.
Toivottavasti et ryhdy boikottiin!
terveisin
Sun äitis
Aistin edellisessä kommentissa suorastaan legendan aineksia. Ei siis sillä lailla, ettäkö se olisi pelkkää legendaa, vaan sillä lailla, että se on legenda.
Legenda, mikä se semmoinenkin sana on? Niinhän voi sanoa mistä tahansa, mikä on ihan tyhmää!
Sun äitis: Kiitos historiikista :) Minusta sinun nimenomaan pitäisi tarjota merkkiä mainitsemallesi esimerkille. Kun taas tuon halukkaat voivat kutsua kylään -menettelyn paljastuminen himmentää nyt kyllä äidin posken kiiltoa. Merkissä.
Boikotteja on pystytelty pienemmistäkin asioista, mutta näin vanhana kapinallisena sopii jo lipsua jaloista periaatteista. Kun marginaali kuuluu vakiolukemistooni. Mutta niinhän sitä lipsuvissa nahkakengissäkin vastustetaan eläinten kaikenlaista hyödyntämistä ja riistoa.
Ja suomalaiset muka hiljaisia ja vähäsanaisia. ;)
[…] Suomalainen hiljaisuus -merkinnän kommenteissa käydään minusta merkittävää keskustelua […]