Suolaa haavoihin
#1974. Keskiviikko, 22. helmikuuta 2006 klo 11.31.22, kirjoittanut Jani. 9
Pakko tehdä nyt, kun vielä muistan, muistiinpano tähän siitä, että ensi viikolla ei ole ryhmää, jotten mene turhaan sinne ovikelloa soittelemaan. #
Sen jälkeen on vielä neljä kertaa ja sitten se on loppu. En kykene hahmottamaan sitä, vaikka kuinka yritän. Voin vain toivoa, etten hahmotakaan, sen jälkeenkään. Että olen eristänyt itseni niin täydellisesti siitä, etten tunne menetystä, vaikka turha toivohan se on. Olisi paljon parempi, jos se menetyskokemus tulisi jo nyt, että sitä voisi edes yrittää käsitellä siellä. #
Meinasin eilen ensimmäistä kertaa päästä kunnolla terapeutin kimppuun, mutta se tilanne tuli tietenkin niin lopussa, että sitten se jäi kesken. Olin pudottaa leukani, kun se sanoi, että niin kauan kuin on elossa, niin kaikki on korjattavissa. Ja sitten kun sanoin, etten minä sitä ainakaan usko, tuli vielä klassinen “add insult to injury” -kohtaus, kun se sanoi, ettei se tarkoita, että on “happy end”. #
Joo. #
Juuri tällaista naiivia toiveikkuutta, jota sitten täytyy pönkittää sillä, että käännetäänkin se lapsellisuusleima niitä vastaan, jotka eivät kaiken parannettavissaolevuuteen usko, väittämällä, että he odottavat satukirjaloppuja ja luulevat “paranemisen” tarkoittavan sitä, että kaikki on hyvin. Samaa konstia käyttävät kaikki mielenterveysongelmia ja mielenterveysongelmaisten kohtaamista pelkäävät tavikset, kun tosiasiat sellaisessa kohtaamisessa alkavat ahdistaa liikaa. #
Tätä minä olen kaiken aikaa pelännytkin, mutta tätä ennen en ole saanut siitä noin suoria todisteita. Harmi tosiaan, että se jäi niin kiperästi kesken, mutta ehkäpä siihen vielä päästään käsiksi. #
Perhana, taas onnistuit kiteyttämään asian niin täydellisesti ettei siihen ole juuri mitään lisättävää. Keskikokoisen hermoromahduksen paikka, sanoisin. Minun psykiatrini yritti tuossa taannoin sössöttää minulle siitä, että Jumala korjaa kaikki rikkonaiset. Tiedä nyt tässä sitten, että miten päin olisi.
Toisaaltahan pahatkin jutut ‘laimenevat’ parissa vuodessa, kun muistiin tulee muutakin koko ajan eli ns aika hoitaa. Ainakin itselläni yks paskauutinen aluksi pyöri muutaman viikon päässä koko ajan ja sitten vähitellen rupes laimenemaan…
No, omat kokemukset ei sovi suoraan muitten tilanteisiin, mutta toisaalta joskus sopii.
Sinun näkökulmasi asioihin on kertakaikkiaan kiinnostava, koska se on juuri piirun verran erilainen kuin omani :) En minäkään kyllä lähtisi sanomaan, että _kaikki_ on korjattavissa, vaikka optimisti olenkin. Mutta kysyisin. Toivotko (tai tiedätkö) sinä masennuksesi (?) olevan sellaista erityistä laatua, johon ei selviytymiskeinot ja terapiat tepsi? Minun on hankala uskoa, ettei edes jonkinlaista osittaista helpotusta (“parannusta”) olisi tiedossa… paitsi jos helpotettava (“parannettava”) itse ei sitä helpotusta pohjimmiltaan halua.
Brim: Voi luoja, kirjaimellisesti! Minulla saattaisi kyllä päässä napsahtaa totaalisesti siinä vaiheessa, jos psykiatri möläyttäisi jotain tuommoista. Meinaa napsua jo nyt, kun vain kuulenkin tuommoisesta tolikasta!
Timo: Aika parantaa haavat, muttei avomurtumia.
P.H.: Olipa terävä ja hyvä kysymys! Juuri sitähän minä nimittäin tietysti toivon siltä kannalta, että olen erikoisuudentavoittelija, eikä masennuksenikaan näin ollen passaa olla mitään tavanomaista.
Mutta olen kuitenkin siitä huolimatta myös ainakin omasta mielestäni yrittänyt suhtautua avomielisesti tuohon prosessiin, ja, kuten olen jo todennut, voin nyt paremmin kuin vaikkapa vielä vuosi sitten, eli en väitä, etteikö tuolla mitään vaikutusta mihinkään olisi ollut. Se vaikutus on kuitenkin ollut melko minimaalista, enkä tietenkään pysty sanomaan, etteikö vointini olisi ollut nyt samanlainen ilman terapiaakin.
Kysymyksesi oli sikälikin hyvä, että jätit avoimeksi sen, että toivonko vai tiedänkö masennukseni laadun poikkeavaksi. Kuten sanoin, niin toisaalta toivon, mutta toisaalta olen tuon prosessin läpikäymällä nyt saavuttanut tilan, jossa myös tiedän sen olevan ainakin jossain määrin sitä.
Tai… se on vähän monimutkaisempaa kuin tämä; itseasiassa uskon, ettei masennuksissa pohjimmiltaan ehkä sittenkään ole muita kuin määrällisiä eroja (paha, pahempi, pahin), mutta olennaisinta terapian “toimivuuden” kannalta on se, miten sinut ihminen on masennuksensa ja sitä aiheuttavien mekanismiensa kanssa. Voi ehkä vaikuttaa ristiriitaiselta, mutta minä uskon, että mitä vähemmän ihmisellä on lähtökohtaisesti niistä mekanismeista tietoa, sitä enemmän sen tiedon saavuttaminen (tyypillisesti terapiassa) häntä masennuksesta pääsemisessä auttaa.
Itsekin haluaisin niin kovasti olla erikoinen (olen oikeasti tavallinen). Ehkä minusta on siksi helppo nähdä erikoisuudentavoittelua joka puolella, kun se osuu niin lähelle :)
Minustakin olisi perin outoa ajatella, että esimerkiksi masennuksesta voisi parantua täysin. Pikemminkin sen kanssa voi oppia elämään. Avomurtumavertaustasi laajentaakseni: kyllähän avomurtumakin paranee (jos nyt ei ihminen satu kuolemaan siihen), aika vain on pidempi kuin vaikkapa haavan paranemisella. Ilman hoitoa avomurtuneesta raajasta tulee useimmiten huonompi myöhemmin käytettäväksi kuin oikean hoidon kanssa, eikä silloinkaan ihan vahingoittumatonta vastaava. Ero mielen sairauksiin tässä lienee enemmänkin se, että mielen paranemista voi helpommin hidastaa pelkästään omalla asennoitumisella hoitoon (koska se on osa mieltä), raajan harvemmin ei.
Niin, ja tietysti on helppo huomata hoitokeinojen “kikat” kun niistä on etukäteen tietoa, ja toimia jopa terapeutin ohjeita vastaan. Voisin itse kuvitella olevani tosi ärtynyt ja kapinallinen, jos havaitsisin mahdollisen terapeuttini käyttävän minuun “manipulointikikkoja”, joista olisin jo itsekin tietoinen.
P.H.: “Ilman hoitoa avomurtuneesta raajasta tulee useimmiten huonompi myöhemmin käytettäväksi kuin oikean hoidon kanssa, eikä silloinkaan ihan vahingoittumatonta vastaava.”
Tuossa on oikeastaan täydellisesti kiteytettynä se, mitä mieltä minäkin olen. Tosin yleensä ajattelen mieltä pikemminkin posliiniastiana kuin raajana; jos se särkyy, sen voi kyllä liimata takaisin kasaan, mutta kahtia haljennut on helpompi liimata käyttökelpoiseksi kuin tuhannen… tuhanneksi pieneksi sirpaleeksi hajonnut. Ja joka tapauksessakaan siitä ei enää tule yhtä kaunista ja käyttökelpoista kuin uudesta, ja se hajoaa äärimmäisen helposti uudestaan.
Jani: kyllä itsellänikin jäi haavi auki siinä tilanteessa. “Jumala meidät rikkoo mutta myös korjaa.” Tämä oli se lause kokonaisuudessaan. Siinä samassa meni kyllä luottamus siihen tyyppiin. Vielä on kuitenkin yksi käyntikerta varattuna ensi kuun puolelle, saa nähdä miten äijän käy.