Firefox päivittyi
#2879. Keskiviikko, 18. kesäkuuta 2008 klo 10.25.07, kirjoittanut Jani. 5
Meidän kaikkien suosikkiselaimesta on nyt virallisesti julkaistu kolmosversio. Ladatkeehan, osallistutte samalla maailmanennätysyritykseen! Asentaahan sitä ei tartte jos ei halua. Lisäosien yhteensopivuuskaan ei kuitenkaan enää ole iso ongelma: vain neljä vähän käytettyä lisäosaa kahdestakymmenestäviidestä, jotka olen asentanut, ei vielä ole tuon kanssa yhteensopivia. #
Minä olen käyttänyt kolmosta jo jokusen kuukauden, ja onhan se ihan hyvin toiminut, ainakin sen jälkeen kun sain osoitepalkin ja pikahaun matkimaan sitä miten ne toimivat kakkossarjassa, ja heivasin älykkäät kirjanmerkit huisvittuun. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että Tuliketun kehitystä viedään väärään suuntaan, kun hyvän perustan päälle on alettu kasata kaikkea tuollaista ylimääräistä rompetta. Jos jotain tuollaista käyttäjälle selvästi näkyvää ja tuntuvaa toiminnallisuutta aiotaan ytimeen lisätä, niin ne pitäisi minun mielestäni poimia suosituimpien lisäosien joukosta. Konepellin alla piilossa tapahtuva kehitys on pelkästään hyvästä niin kauan kun se ei syö tehoja, ja itse asiassa tämä kolmonenhan otti tehokkuudessa peräti askeleita parempaan suuntaan siinä määrin, että olen siksi antanut nuo ylimääräiset uudet hömpötykset anteeksi. #
Olen silti jo alustavasti tutkinut mahdollisuutta vaihtaa Epiphanyyn, koska kaipaan sitä keveydentunnetta jota Firefox minulle aikoinaan Internet Explorerista siihen vaihdettuani tuotti. Lisäksi Firefox ei ole riittävän vapaa. Kokeilin kyllä IceCatiäkin, mutta jos kerran vaihtaa pitää, niin samahan sitten olisi vaihtaa kerralla sellaiseen, jonka filosofia on “enemmän vähemmällä”. #
Minä myös osallistuin ennätyksen tekemiseen. Del.icio.us-napsukat olivat ainoat, jotka minulta vaihdoksessa hävisivät (valkkasin tilalle Bookmarklet buttons for any browser, ja taas toimii sekin).
Olen toistaiseksi sekakäyttäjä: Safarissa on kätevää, kun oikoluku toimii ja pdf:t avautuvat selaimessa, Firefox taas osaa näyttää Moodlessa näppärän wysiwyg-tekstieditorin. Ja minäpoika hyppelehdin selainten väliä tilanteen mukaan! (joo, pitäisihän Firefoxissakin olla oikoluku, mutten ikinä ole onnistunut saamaan sitä päälle. Näissä uusissa ohjeissa lukee: Lataa sanasto haluamaasi kieleen napsauttamalla hiiren oikealla painikkeellapainamalla Ctrl ja napsauttamalla mitä tahansa tekstikenttää, asettamalla ponnahdusvalikosta oikoluku päälle jos se ei jo ole, ja sitten valitsemalla ponnahdusvalikosta Kielet > Hae sanastoja.… , mutkun mulla ei ole hiiren oikeaa painiketta, vaan yleensä sitä virkaa ajaa juuri tuo crtl ja milläs klikkailet ctrl:lla ctrlia! Ainakaan sieltä ei avaudu luvattuja ponnahdusvalikkoja)
Minä olen tulkitsevinani tuon ohjeen kriittisintä kohtaa, jossa on ilmeisesti virhe (“hiiren oikealla painikkeellapainamalla Ctrl”) siten, että nämä ovat vaihtoehtoja: ne, joilla on hiiren oikea painike, painavat sitä, ja ne, joilla sen oikean napin virkaa toimittaa Ctrl, painavat sitä. Nimittäin minä en tarvitse tuon ponnahdusvalikon avaamiseen Controlia, vaan se avautuu pelkästään tekstikenttää osoittamalla ja oikeaa hiiren nappia painamalla. Siellä on valittavissa “Oikolue” (noin puolivälissä), ja kun sen on valinnut käyttöön, ja avaa sen ponnahdusvalikon uudestaan, sinne on ilmestynyt tuo Kielet-alivalikko, jonka kautta pääsee hakemaan niitä sanastoja.
Jos se oikean hiiren napin virkaa toimittava Ctrl ei toimi tekstikentissä, niin sitten en tiedä miten tuohon ponnahdusvalikkoon on tarkoitus päästä käsiksi. Mutta siis ylimääräistä Ctrl-nappia siihen ei luullakseni tarvita.
Ennätyspäivän lataustilastoja voi seurata reaaliajassa (via Juha).
Äh, joko nyt kolmonen, minä kun sain tuon kakkosen vasta muutama viikko sitten asennetuksi. On tästä kyllä se ilo ollut että tämä kaatuu huomattavasti harvemmin kuin ykkös-Firefox joka oli kuonollaan ihan toistuvasti. Hauskin on silti tuo Explorer, jolla on tapana tiltata itsekseen, yleensä silloin kun konetta ei ole kukaan käyttänyt viimeiseen puoleen tuntiin.
Oikeasti kyllä odottelen vielä yksinkertaisempaa selainta kuin mikään nykyisistä. Vähän niin kuin puhelinta jolla voisi vaan soittaa eikä tehdä mitään muuta.
Oho sori, tämä menee taas tällaiseksi…
Sinulta en vähempää odottaisikaan, ja kuten huomaat, niin tässä olen itsekin vähän samoilla linjoilla. Minusta selaimen ytimen pitäisi olla niin tiukka ja nopea paketti kuin vain web-standardit täyttäen suinkin vielä on mahdollista, ja sen jälkeen sen päälle saisi itsekukin kasata mitä ylimääräistä sitten tykkääkään, lisäosia asentamalla.
Tuskin kakkossarjankaan tietoturvaa ainakaan ihan heti ollaan hylkäämässä… no, mitä tässä turhaan arvailemaan, tutkitaan.
Eli jotakuinkin tuon verran sinulla on odotettavissa aikaa jonka aikana siihen kakkoseenkin vielä tulee tietoturvapäivityksiä. Sen jälkeen sitten siinä mahdollisesti havaitut aukot jäävät paikkaamatta, ja haittaohjelmat ovat uhkana.