Tabula infractus
#2001. Maanantai, 27. helmikuuta 2006 klo 13.16.12, kirjoittanut Jani. 13
Kuka sinä olet? Missä sinä olet? Mistä sinä tulet? Minne sinä menet? Miksi olet täällä? #
Linja-auto repii minua väkisin eteenpäin, enkä voisi pysäyttää sitä, vaikka haluaisinkin. Mutta juuri nyt minä en edes halua. Nautin vain matkasta. #
Tutkin kirjoja. Etsin vikoja, jotka tunnistaisin itsestäni, mutta en löydä. Minun päässäni ei ole säröjä, niin kuin muiden. Se, mitä kotoani sain, oli hyvää. Se ei vain kestänyt, särkyi heti ensimmäiseen esteeseen. Ei se silti ollut huonoa; aika vain kuluu nykyisin niin nopeasti, että minä olin syntyessäni ikäloppu. #
Haaveilen. Kuvittelen opettelevani jonkin taidon, josta olisi minulle hyötyä. Mutta minulla on jo kaikki taidot, minä en vain pysty käyttämään niitä, enkä halua. #
En halua elää. #
En ole kukaan, en ole missään, en tule mistään, en ole menossa minnekään, eikä täälläolemiseeni ole mitään syytä, se on täysin tarkoituksetonta. #
Pakko sanoa tähän jotain, vaikka en oikein tiedäkään, mitä voisi sanoa. Masennus ja eksistentiaaliahdistus liittyvät usein yhteen ja sen jälkeen, kun siihen tarpeeksi syvälle vajoaa, niin oma pienuus ja merkityksettömyys kasvavat sellaisiin mittasuhteisiin, että siihen voi hukkua. En usko, että elämällä on muuta merkitystä kuin se, minkä kukin ihminen itse sille antaa. Valmiita vastauksia ei ole ja viime kädessä kaikki ovat yksin. Itse saan kuitenkin tiettyä lohtua siitä, että viime kädessä kaikki muutkin ihmiset ovat samassa tilanteessa, yhtä pihalla ja yhtä heikkoja. Tämä taas saa minut ajattelemaan, että sillä on jotain merkitystä, että pystyy edes joskus ja jotenkin ilahduttamaan näitä muita ihmisiä ja edes pikkuriikkisen helpottamaan heidän oloaan.
Ja sitähän sinun blogisi ainakin tekee. Se saa ihmisiä hymyilemään ja minusta se on jo aika paljon.
Toinen aivan erilainen asia, minkä koin äsken jotenkin helpottavana, olivat nämä Herkun ottamat valokuvat. En osaa oikein selittää asiaa, mutta siinä, että ne ovat niin kirkkaita on minun mielestäni jotain terapeuttista.
Että tässä nyt oli tällainen yritys sanoa edes jotain.
Tuo loppu kuulostaa lohduttoman tutulta. Joskus pelkään vanhenemista koska pelkään myös sitä että tajuan vasta myöhemmin mitä pitäisi tajuta jo nyt.
Lieneekö siitä yhtään lohtua, ettei kenenkään elämä ole minusta mitenkään tarkoituksellista muutoinkaan. Ihmiset vain osaavat taidokkaasti valehdella itselleen olevansa tärkeitä. Myös yhteiskunnan kirjoittamattomissa säännöissä seisoo selvästi, että jotkut olisivat jostakin syystä tärkeämpiä kuin toiset. Että heidän elämillään olisi jokin merkitys. Ei ole. Me olemme kaikki joko yhtä merkityksettömiä tai merkityksellisiä.
Hetkittäin tunnen ihan selvästi, että tämä kaikki on pelkkää kulissia. Ihmiset aamujunissa menossa töihin tekemään jotakin muka tärkeää, vaikka todellisuudessa sillä ei ole paskan väliä. Kaikki työt tuntuvat keksityiltä, paitsi se, jos olisi omavarainen maanviljelijä.
Mä olen koittanut saada aikaan pidempää kirjoitusta juuri siitä että miksi ihmiset tekevät töitä, miksi ihmisten on lähes pakko tehdä töitä jne. Ihmiset eivät länsimaisessa yhteiskunnassa saa vain olla. Olla vaan. Se olisi minusta tärkeämpää kuin se että on esimerkiksi “tärkeä” työ, tai edes mikään työ.
“en ole menossa minnekään, eikä täälläolemiseeni ole mitään syytä, se on täysin tarkoituksetonta.”
En ymmärrä, miksi elämällä pitäisi olla tarkoitus? Koska ei sillä ole. Kunhan hengaillaan täällä ja tehdään asioita ja kuollaan pois.
Oho, täällähän kommentoidaan!
Näihin pitäisi vissiin aina liittää semmoinen disclaimeri, ettei ole mikään pakko sanoa jotain, vaikka näitä lukiessa sellainen tunne saattaisikin tulla. Nämä ovat vain tämmöisiä pohdiskeluja, joita käyn läpi päässäni tyypillisesti kolmesta viiteen kertaan viikossa. Eivät ne nyt tosin aina näinkään selkeästi ilmaistavia ole, mutta kun tämänkertainen nyt sattui sellainen olemaan, niin kirjoitin sen ylös.
Mikä ei tietenkään tarkoita sitä, ettenkö olisi ilahtunut siitä, että tahdoitte jotain tähän sanoa, eikä siihenkään tietenkään tarvitse yhtään sen kummempaa motivaatiota kuin tuo minun “tämmöistä nyt sattui tällä kertaa päässäni liikkumaan”. Joten kiitoksia. Sananne olivat oikein mielenkiintoisia.
Se, mitä kotoani sain, oli hyvää. Se ei vain kestänyt, särkyi heti ensimmäiseen esteeseen. Ei se silti ollut huonoa; aika vain kuluu nykyisin niin nopeasti, että minä olin syntyessäni ikäloppu.
Onhan tämä tietty alavieinen postaus, mutta toi yllä oleva on kyllä mahdottoman kauniisti sanottu!
Olen joskus miettinyt niitä lahjakkuuslitanioita, tiedäthän: kielellinen, matemaattinen, muusikaalinen,visuaalinen, kehollinen, intra- ja interpersoonallinen ja mitä niitä oikein onkaan. Ja tullut siihen tulokseen, että pitää olla intapersoonallisesti lahjakas, ennen kuin voi laillasi masentua. Selitys: tavallinen itsensä tunnistamisessa lahjaton ihminen ei edes huomaa ruveta pohtimaan elämän tarkoitusta noin syvällisesti.
Kaura kirjoitti taannoin, että oma kuolema pelottaa, kun on vastuu lapsista. Samaan tapaan olen itse kokenut, ennen ja jälkeen lasten pikkulapsiajan ei ole ollut niin väliä , kuin tässä käy. Sitä voi elää ihan uteliaisuuttaan, kovasti miettimättä, mitään merkittäviä syitä.
piti siis olla alavireinen, ei alavieinen.
Eikö kaikki bloggaaminen ole tuota tämmöistä nyt sattui tällä kertaa päässäni liikkumaan -kamaa?
Jos haluat tulla teelle matkallasi New Yorkiin, tiedä olevasi tervetullut. Vaikka inhoatkin ihmisten tapaamisia ja sosiaalisuutta. Minun tapaamiseni on ehkä enemmän samaa kuin näkisi jonkin pienen eläimen, luulen.
Yhtä vähän tarkoituksellisen.
Hmm. Jorge Louis Borges kirjoittaa kovin viisaasti: “Kukaan ei ole maan suola mutta jokainen on ollut sitä jonakin elämänsä hetkenä.” Sitä ei kannata unohtaa. Se, mitä kirjoitat, on monelle tärkeää.
Toivoisin kovasti osaavani sanoa jotakin avaavaa ja vapauttavaa, mutten taida osata sanoa muuta kuin että minäkin toivoin kuolevani pitkän aikaa ja sitten eräs päivä se toive hävisi. Tänä talvena halu kuolla on välillä ollut läsnä aivan käsinkosketeltavana, mutta nyt se on taas mennyt pois.
Se saattaa mennä pois. Ei sitä ikinä tiedä. Ja kun se hellittää, se vasta onkin omalaatuinen tunne. Se vain katoaa ja tuntuu sen jälkeen oudolta unelta.
Hei hetkinen, en minä ole menossa sinne New Yörkkiin. Se homma kusi, tai tarkemmin sanottuna sen kilpailun järjestäjät kusivat silmään.
Mutta kiitoksia silti tarjouksesta, veloena.
(Huokaisen tietysti täällä salaa helpotuksesta, kun tämän takia onnistun taas kerran välttymään ihmisen f2f-tapaamiselta.)
Äiti: “Olen joskus miettinyt niitä lahjakkuuslitanioita […]. Ja tullut siihen tulokseen, että pitää olla int[r]apersoonallisesti lahjakas, ennen kuin voi laillasi masentua.”
Minä olen tullut ihan samaan tulokseen. Tosin, en ehkä nimittäisi sitä, missä minä olen hyvä, niinkään intrapersoonallisuudeksi kuin eristämiseksi ja älyllistämiseksi. Ainakin kuvittelisin, että intrapersoonallisuuden keksijät haluaisivat varata käsitteensä kuvaamaan introspektion kykyä yhdistyneenä sen kohteena olevien tunteiden elämisen kykyyn. Minulla nämä kaksi kykyä ovat kahdessa, visusti toisistaan erotetussa kammiossa.
Hyvä kun lisäsit ärrän. Paljon typotan muutenkin, mutta puuttuvat ärrät johtuvat siitä, että nappula on kuoleentunut ja vaatii hitonmoista takomista toimiakseen!
Sama juttu kuin minun o-näppäimessä siis. Hassua sikäli, että jos veikata olisi pitänyt, niin olisi luullut, että meistä kahdesta minulla se ärräpäänappi olisi hajonnut.