marginaali


  From a distance »

Eli siis siiseli

#23321. Tiistai, 16. elokuuta 2011 klo 19.29.25, kirjoittanut Jani. 11 kommenttia.

Aamul­la masen­si anka­ras­ti, tai sano­taan­ko hie­man kes­ki­mää­räis­tä ran­kem­min. (Sano­taan?) #

Kana­voin sen sit­ten, tai sano­taan­ko, että se kana­voi­tui sit­ten poh­dis­ke­luun moraa­lis­ta. (Sano­taan? Ja pidä­hän kuu­le vas­te­des ne kysy­mys­mer­kit kysy­myk­sie­si peräs­sä!) Joten­kin näin: #

Sii­tä, vali­taan­ko moraa­li­suus vai ei, seu­raa sel­keäs­ti ei-tri­vi­aa­le­ja ero­ja eri valin­nan teh­nei­den toi­mi­joi­den kes­ken, mut­ta mik­si tuo valin­ta on sil­ti­kin niin yhden­te­ke­vä? Mik­sei sitä, pitäi­si­kö vali­ta moraa­li­suus vai ei, voi päät­tää perus­tel­len a prio­ri? #

(“Moraa­li­suu­del­la” tar­koi­tan täs­sä yksin­ker­tai­sin­ta “toi­mi niin, että se hyö­dyt­tää itse­si ohel­la aina­kin välil­li­ses­ti myös mui­ta” -ajat­te­lua, sen valit­se­mat­ta jät­tä­mi­sel­lä taas kuta­kuin­kin “toi­mi itseä­si hyö­dyt­täen ja sen mah­dol­li­ses­ti muil­le aiheut­ta­mas­ta hai­tas­ta tyys­tin piit­taa­mat­ta” -ajat­te­lua.) #

Moraa­li­suu­den valin­ta sii­tä koi­tu­vien seu­raus­ten takia on näh­däk­se­ni itses­sään (edel­lä ole­van mää­ri­tel­män mukai­nen) moraa­li­nen valin­ta, enkä sik­si kel­puu­ta sitä. Vas­taa­vas­ti moraa­lit­to­muu­den valin­ta samoin perus­tein on moraa­lit­to­muu­den poh­jal­ta teh­ty valin­ta. Haluai­sin voi­da sanoa moraa­lit­to­muu­den valit­se­val­le, että valin­ta­si on hyvin perus­tel­tu sik­si-ja-sik­si, ja vie­lä­kin enem­män (kos­ka uskon tähän edel­lis­tä­kin vähem­män) haluai­sin voi­da sanoa moraa­li­suu­den valit­se­val­le, että valin­ta­si on hyvin perus­tel­tu sik­si-ja-sik­si. #

Eikä minul­la ole mitään! #

Ei kai moraa­li voi olla niin kuin joku ulot­tu­vuus, jon­ka ulko­puo­lel­la (sitä ennen) ei ole mitään? #

Avainsanat: filosofia, moraali
« Kurssipäivä 12
•)) 11 kommenttia postaukselle Eli siis siiseli. ↩
  1. #21727. Tiistai, 16. elokuuta 2011 klo 19.35.37, kirjoittanut Jani.
    Jani

    JK.: Se, että (esim.) moraa­li­suu­den valin­ta on moraa­li­nen valin­ta, ei siis hait­taa sivuseik­ka­na, vaik­kei se perus­te­luk­si kelpaakaan.

  2. #21728. Tiistai, 16. elokuuta 2011 klo 20.47.23, kirjoittanut sitamar.
    sitamar

    boi­ko­toin käsi­tet­tä moraa­li ole­mal­la valit­se­mat­ta kum­paa­kaan vaih­toeh­toa. sen sijaan valit­sen (lii­an?) usein epäeet­ti­sen vaih­toeh­don kos­ka haluan esim. ohja­ta ihmi­siä tiet­tyyn suun­taan (koke­maan shok­ki­reak­tio tai tule­maan vihai­sik­si tai surul­li­sik­si). avoin­ta ilois­ta puhet­ta voi käyt­tää vää­rin niin monin tavoin… lähes kai­kes­sa sosi­aa­li­ses­sa kans­sa­käy­mi­ses­sä jou­dun jat­ku­vas­ti “moraa­lis­ten”, siis eet­tis­ten valin­to­jen äärel­le ja vaik­ka töy­kin eräi­tä hen­ki­löi­tä hyvin huo­maa­mat­to­mas­ti tiet­tyyn suun­taan on se suun­ta kui­ten­kin aina “minul­la on kivaa kun muut saa­vat sät­kyn / van­hem­pia on kiva pom­po­tel­la sil­lä että välil­lä puhuu uhkaa­via ystä­väl­li­seen sävyyn ja välil­lä ei, ja kat­soa miten ne rea­goi­vat”. whtvr.

    ostan tosin luo­mu­ba­naa­ne­ja aina kun on varaa. tänään ei ollut.

  3. #21729. Tiistai, 16. elokuuta 2011 klo 21.15.34, kirjoittanut Jussi.
    Jussi

    Sitä voi­si aja­tel­la kah­ta­lai­ses­ti, abso­luut­ti­ses­ti ja arki­ses­ti. Minus­ta tämä muis­tut­taa sitä mahay­ana­budd­ha­lai­suu­den piir­ret­tä, että yhtääl­tä ope­te­taan ekso­tee­ri­ses­ti, tar­koi­tuk­sen­mu­kai­ses­ti, arki­ses­ti, että esi­mer­kik­si myö­tä­tun­to on jees ja toi­mi näin ja näin, mut­ta toi­saal­ta eso­tee­ri­ses­ti että abso­luut­ti­ses­ta näkö­kul­mas­ta kaik­ki dhar­mat ovat tyh­jiä. Ihan kaik­ki. Myös kär­si­mys on tyh­jä, sii­tä vapau­tu­mi­nen on tyh­jä. Älä­kä taker­ru tähän tyh­jyy­den dhar­maan. Yms., tie­dät kyl­lä. Nämä eivät sil­ti kumoa toi­si­aan, kos­ka me eläm­me maa­il­mas­sa emme­kä mis­sään vitun Sumeru-vuorella.

    Arki­ses­ti, täs­sä elä­mäs­sä, on aivan saman­te­ke­vää, mah­tuu­ko moraa­li johon­kin käsit­teel­li­seen sys­tee­miin tai onko se jon­kun mie­les­tä loo­gis­ta vai ei. Minus­ta tun­tuu, että peri­aat­teen mie­he­nä vaa­dit moraa­lin amee­bal­ta omi­nai­suuk­sia joi­ta ei ole edes mate­ma­tii­kal­la. Se että ihmis­ten on yhdes­sä elet­tä­väk­seen taval­la tai toi­sel­la tul­ta­va kes­ke­nään toi­meen edel­lyt­tää, että he useim­mi­ten valit­se­vat sel­lai­sen tavan olla, joka ei vas­taa tuo­ta moraa­lit­to­muu­des­ta anta­maa­si mini­mi­mää­ri­tel­mää. Me ollaan tääl­lä, ollaan ihmi­siä, ja sik­si kan­nat­taa pyr­kiä ole­maan moraa­li­nen tai edes ole­maan toi­mi­mat­ta niin että toi­set kär­si­vät. Eihän täs­tä muu­ten tule mitään. Eikä usein tulekaan…

  4. #21730. Tiistai, 16. elokuuta 2011 klo 21.37.23, kirjoittanut Jussi.
    Jussi

    Äh, kom­ment­ti­ni sävy meni vähän paa­saa­mi­sen puo­lel­le. Anteeksi.

  5. #21731. Keskiviikko, 17. elokuuta 2011 klo 7.05.54, kirjoittanut Jani.
    Jani

    sita­mar: Mik­si boi­ko­toit moraa­li-käsi­tet­tä? Mikä tekee etii­kas­ta mieluisamman?

  6. #21732. Keskiviikko, 17. elokuuta 2011 klo 7.26.31, kirjoittanut Jani.
    Jani

    Jus­si: Taker­ruin tuo­hon, mitä sanoit mate­ma­tii­kas­ta. Mate­ma­tii­kal­ta minä oikeas­taan suvait­sen­kin tätä, että sil­lä ei perus­tas­saan ole mitään mikä ank­ku­roi­si sen arkeen, sil­lä miel­län sen vii­me kädes­sä älyl­li­sek­si lei­kik­si, joka sil­loin täl­löin ilme­ne­väs­tä käy­tän­nön hyö­dyis­tään huo­li­mat­ta­kin on perim­mäi­sel­tä luon­teel­taan jotain perin irral­laan todellis(uud)esta.

    Moraa­lil­ta sen sijaan haluan vaa­tia ank­ku­ria, kos­ka sii­hen ken­ties sisäl­ty­vä logiik­ka­kin on vain väli­ne arjes­sa toi­mi­vien rat­kai­su­jen syn­nyt­tä­mi­sek­si. Minua kiusaa suun­nat­to­mas­ti, jos ainut moraa­liin sisäl­ty­vä puh­das abstrak­tio on ei sen vähem­pää kuin sen perusta.

    Mahay­ana-ver­tauk­se­si oli kui­ten­kin erin­omai­nen ja antoi lisää ajat­te­le­mi­sen aihet­ta. Ilmei­ses­ti iso osa ongel­maa täs­sä minul­le on se, ettei tätä perus­tan häi­ly­väi­syy­den mer­ki­tys­tä yleen­sä (mei­kä­läi­ses­sä kult­tuu­ris­sa) koros­te­ta (minua tyy­dyt­tä­väs­ti) tar­peek­si. Sitä oli­si hel­pom­pi sie­tää, mikä­li voi­si luot­taa sii­hen, että se tie­dos­te­taan (ja miel­le­tään samoin) näis­tä asiois­ta puhuttaessa.

  7. #21735. Keskiviikko, 17. elokuuta 2011 klo 18.07.14, kirjoittanut sitamar.
    sitamar

    käsi­te “moraa­li” on niin kan­kea. sitä joko on tai ei ole. ei ole mitään sil­tä välil­tä ja käsi­tet­tä käy­te­tään todis­ta­maan mikä on oikein ja mikä vää­rin. voi­si myös sanoa että minun moraa­li­ni on häi­ly­vää ja riip­puu täy­sin asian­haa­rois­ta ja tilan­tees­ta. eilen yöl­lä aivo toi­mi parem­min (ener­gia­juo­mal­la jota en ole tänään saa­nut) ja mie­tin lauseen val­miik­si, ja se meni jota­kuin­kin näin: moraa­li­ses­ti mur­haa­jan kuo­le­man­tuo­mio on oikein (kos­ka paha saa palk­kan­sa) mut­ta eet­ti­ses­ti tap­pa­mi­nen ei kos­kaan ole oikein. moraa­li-käsi­tet­tä käy­te­tään etii­kan kor­vik­kee­na tai jopa sen syno­nyy­mi­nä jot­ta saa­tai­siin pus­ket­tua läpi esim. kuo­le­man­tuo­mion kal­tai­nen vää­ryys ihmi­syyt­tä kohtaan.

    ja jot­ta vie­lä todis­tan teo­ria­ni vain teo­riak­si eikä omik­si aja­tuk­sik­se­ni voin sanoa että minun etiik­ka­ni mukaan (jos sitä voi sel­lai­sek­si kut­sua.. O_o) tap­pa­mi­nen on oikein mut­ta kuo­le­man­tuo­mio jär­jes­tään vää­rin. olen elä­nyt näi­den absur­dien ja “epä­ter­vei­den” aja­tus­ra­ken­tei­den kans­sa niin kau­an ettei minul­le ole ole­mas­sa muu­ta totuut­ta. omaeh­toi­nen eris­ty­nei­syys on vain näyt­tö sii­tä etten halua kuu­lua yhteis­kun­taan kos­ka totuu­te­ni on täy­sin ris­ti­rii­das­sa sen kans­sa. koen ole­va­ni ikään­kuin syö­pä­so­lu kehos­sa jos­sa kaik­ki muut solut ovat homo­gee­ni­siä ja toi­mi­vat kes­ke­nään yhteis­työs­sä kehon hyväk­si. O_o

  8. #21737. Keskiviikko, 17. elokuuta 2011 klo 18.24.09, kirjoittanut Jani.
    Jani

    Onko tap­pa­mi­nen siis etiik­ka­si mukaan aina oikein, vai tar­koi­tat­ko, että se voi olla oikeu­tet­tua­kin (tie­tyin edellytyksin)?

    Entä mihin perus­tuu se, että kuo­le­man­tuo­mio on vää­rin (jol­lei se, mikä­li ymmär­sin oikein, sinul­la perus­tu sii­hen, mihin se yleen­sä perus­tuu, eli sii­hen, että tap­pa­mi­nen on väärin)?

  9. #21743. Keskiviikko, 17. elokuuta 2011 klo 22.51.40, kirjoittanut sitamar.
    sitamar

    kuo­le­man­tuo­mion vas­tus­tus perus­tuu anar­kis­ti­seen lain ja oikeu­den “vihan­noin­tiin” (ihan­noin­nin vas­ta­koh­ta, en muis­ta mikä on oikea sana täl­le). ihmis­tä ei siis POLIISI tai lain­puo­lus­ta­ja saa tappaa.

    hmmmm… tämä alkaa nyt men­nä vähän lii­an syväl­le kuo­re­ni sisään.. mut­ta olkoon. tap­pa­mi­nen rikol­li­ses­sa tar­koi­tuk­ses­sa on aina oikein. en hyväk­sy useim­pia yhteis­kun­nan lake­ja jot­ka tie­tys­ti on tar­koi­tet­tu suo­je­le­maan yhtei­söä, jon­ka jäsen en tun­ne ole­va­ni. sen lisäk­si en taval­laan koe tai ymmär­rä että ne voi­si­vat kos­kea minua­kin joka tie­tys­ti on ratio­naa­li­ses­ti aja­tel­len type­rää, mut­ta näin vah­vis­tuu illuusio ettei seu­raa­muk­sil­la ole mitään väliä. osin myös olen jois­sa­kin aja­tuk­sis­sa, etten sanoi­si har­hois­sa, ainut tai yksi har­vois­ta joil­la on sama oikeus teh­dä mitä huvit­taa. useim­mi­ten tajuan että se on lap­sel­li­nen fan­ta­sia mut­ta toi­min yleen­sä sen mukaan jos teen jotain “sosi­aa­li­ses­ti poik­kea­vaa” mikä herät­tää nega­tii­vis­ta huo­mio­ta, esim. rea­goin ihmis­ten nor­maa­liin käy­tök­seen “vää­rin” tai sanon jotain mikä peläs­tyt­tää ne. en koe teh­nee­ni mitään vää­rin ja seu­rauk­set satut­ta­vat syväs­ti ja saa­vat pel­kää­mään ihmi­siä ja luot­ta­maan nii­hin vie­lä­kin vähemmän.

    se että yli­pää­tään pys­tyn kes­kus­te­le­maan täs­tä asias­ta joh­tuu yksi­no­maan myös­kin sii­tä etten koe sil­lä ole­van yhtään min­kään­lai­sia seu­raa­muk­sia. ja niin kau­an kuin sil­lä ei ole (aina­kaan nega­tii­vi­sia) seu­raa­muk­sia illuusio vah­vis­tuu ja todel­li­suus­poh­ja rap­peu­tuu. tar­kem­min aja­tel­len en ole ollut kiin­ni todel­li­suu­des­sa KOSKAAN. kos­ka tämä kaik­ki kor­va­si hyvin var­hai­ses­sa vai­hees­sa sen tur­val­li­sen per­heen illuusion joka val­lit­si ja jota pidet­tiin yllä koko lap­suu­te­ni ajan. yri­tän oppia nk. nor­maa­le­ja käyt­täy­ty­mis­mal­le­ja kai­ken aikaa kos­ka ne ovat ainut mah­dol­li­suu­te­ni tul­la toi­meen. mut­ta ne ovat vain opit­tu­ja ja jos jou­dun nk. vais­ton varaan hyl­kään ne heti.

    no, parin vii­kon pääs­tä on psy­ko­lo­giai­ka. kat­so­taan jos­ko sai­sin vähän avat­tua suu­värk­kiä­ni siel­lä. odo­tin sen­tään vuo­den sitä aikaa..

  10. #21770. Perjantai, 19. elokuuta 2011 klo 21.11.51, kirjoittanut Jani.
    Jani

    Vihan­noin­ti on kyl­lä loistosana.

  11. #21773. Perjantai, 19. elokuuta 2011 klo 23.51.30, kirjoittanut sitamar.
    sitamar

    thx. kyl­lä sokea­kin kana jos­kus jyvän löy­tää.. tai siis kielivammainen…

Tämän postauksen kommentointi on suljettu.

  • kesäkuu 2012
  • toukokuu 2012
  • huhtikuu 2012
  • maaliskuu 2012
  • helmikuu 2012
  • tammikuu 2012
  • joulukuu 2011
  • marraskuu 2011
  • lokakuu 2011
  • syyskuu 2011
  • elokuu 2011
  • heinäkuu 2011
  • kesäkuu 2011
  • toukokuu 2011
  • huhtikuu 2011
  • maaliskuu 2011
  • helmikuu 2011
  • tammikuu 2011
  • joulukuu 2010
  • marraskuu 2010
  • lokakuu 2010
  • syyskuu 2010
  • elokuu 2010
  • heinäkuu 2010
  • kesäkuu 2010
  • toukokuu 2010
  • huhtikuu 2010
  • maaliskuu 2010
  • helmikuu 2010
  • tammikuu 2010
  • joulukuu 2009
  • marraskuu 2009
  • lokakuu 2009
  • syyskuu 2009
  • elokuu 2009
  • heinäkuu 2009
  • kesäkuu 2009
  • toukokuu 2009
  • huhtikuu 2009
  • maaliskuu 2009
  • helmikuu 2009
  • tammikuu 2009
  • joulukuu 2008
  • marraskuu 2008
  • lokakuu 2008
  • syyskuu 2008
  • elokuu 2008
  • heinäkuu 2008
  • kesäkuu 2008
  • toukokuu 2008
  • huhtikuu 2008
  • maaliskuu 2008
  • helmikuu 2008
  • tammikuu 2008
  • joulukuu 2007
  • marraskuu 2007
  • lokakuu 2007
  • syyskuu 2007
  • elokuu 2007
  • heinäkuu 2007
  • kesäkuu 2007
  • toukokuu 2007
  • huhtikuu 2007
  • maaliskuu 2007
  • helmikuu 2007
  • tammikuu 2007
  • joulukuu 2006
  • marraskuu 2006
  • lokakuu 2006
  • syyskuu 2006
  • elokuu 2006
  • heinäkuu 2006
  • kesäkuu 2006
  • toukokuu 2006
  • huhtikuu 2006
  • maaliskuu 2006
  • helmikuu 2006
  • tammikuu 2006
  • joulukuu 2005
  • marraskuu 2005
  • lokakuu 2005
  • syyskuu 2005
  • elokuu 2005
  • heinäkuu 2005
  • kesäkuu 2005
  • toukokuu 2005
  • huhtikuu 2005
  • maaliskuu 2005
  • helmikuu 2005
  • tammikuu 2005
  • joulukuu 2004
  • marraskuu 2004
  • lokakuu 2004
  • syyskuu 2004
  • elokuu 2004
  • heinäkuu 2004
  • kesäkuu 2004
  • toukokuu 2004
  • huhtikuu 2004
  • maaliskuu 2004
marginaalin HTML5-moottorina
WordPress 6.8.1 ja ubudu.
all rights reversed
tietosuojakäytäntö