marginaali


  Tv-sarjakysely »

DVD:ntekijän “tee näin”- ja “älä tee näin” -listat

#2373. Sunnuntai, 27. elokuuta 2006 klo 16.27.25, kirjoittanut Jani. 4 kommenttia.

Minä omis­tan punai­sen kir­joi­tus­pöy­dän koh­ta­lai­sen mää­rän DVD-elo­ku­via, ja olen myös­kin näi­den, koh­ta täyt­ty­vien 27 ikä­vuo­te­ni kulues­sa vuo­krail­lut nii­tä ihan muka­van mää­rän. Tämän koke­muk­se­ni perus­teel­la minul­le on jo ker­ty­nyt jon­kin ver­ran tun­tu­maa sii­tä, mit­kä ovat taval­li­sim­mat DVD:n suun­nit­te­lus­sa teh­dyt vir­heet. #

Voi­si kuvi­tel­la, että DVD:iden suun­nit­te­lu oli­si paran­tu­nut ajan myö­tä. Jos­tain kum­man syys­tä nämä vir­heet tun­tu­vat kui­ten­kin ole­van sel­lai­sia, että ne tois­te­taan yhä uudes­taan ja uudes­taan, ja nii­den rin­nal­le kek­si­tään yhä vain uusia sen sijaan, että van­ho­ja kor­jat­tai­siin. En tie­dä mis­tä tämä joh­tuu, mut­ta epäi­len, että levy­jen tuot­ta­ja­ta­ho ei joko juu­ri­kaan saa pal­jon palau­tet­ta DVD:iden käy­tet­tä­vyy­des­tä, tai sit­ten sitä palau­tet­ta ei kuun­nel­la, kos­ka osas­sa vir­heis­tä on kyse vah­vas­ti peri­aat­teel­li­sia asioi­ta sivua­vis­ta omi­nai­suuk­sis­ta. #

Oli miten oli, rupe­sin keräi­le­mään mie­les­sä­ni “tee näin”- ja “älä tee näin” -lis­to­ja, ja niis­tä tuli ihan kii­tet­tä­vän kokoi­set. Niin­pä jul­kai­sen ne nyt täs­sä sii­nä toi­vos­sa, että joku, joka näi­hin asioi­hin voi jol­lain taval­la vai­kut­taa (joko päät­tä­jä­puo­lel­la tai sit­ten toteut­ta­ja­puo­lel­la), ehkä jos­kus sat­tui­si luke­maan edes jon­kin alla lis­taa­mis­ta­ni koh­dis­ta, ja päät­täi­si toteut­taa­kin ehdot­ta­ma­ni paran­nuk­set. #

Luet­te­lot eivät mis­sään nimes­sä ole kat­ta­via; täs­sä ovat vain ne asiat, jot­ka minä satuin täl­lä ker­taa kek­si­mään. Jos jol­la­kul­la on tar­jo­ta lisää terä­viä huo­mioi­ta, nii­tä voi kir­joi­tel­la vaik­ka­pa tämän mer­kin­nän kom­ment­tei­hin. Eri miel­tä­kin näis­tä saa olla. #

“Tee näin” -lis­ta DVD:n teki­jäl­le: #

  • Tar­joa kie­li­va­lik­ko ensim­mäi­sek­si. Siis tosi­aan­kin aivan ensim­mäi­sek­si. Ei siis min­kään tuo­tan­to­yh­tiön tit­te­lia­ni­maa­tion jäl­keen, vaan ihan ker­ta kaik­ki­aan ensim­mäi­se­nä ei-mus­ta­na ruu­tu­na, joka DVD:n kelk­kaan­syöt­tä­mi­sen jäl­keen ruu­tuun ilmes­tyy. Kun kie­li­va­lin­ta tulee heti, sen teh­ty­ään voi DVD:n pää­va­li­kon jät­tää latau­tu­maan sil­lä aikaa, kun suo­rit­taa vii­mei­siä elo­ku­van­kat­se­luun val­mis­tau­tu­mi­seen vaa­dit­tu­ja toi­men­pi­tei­tä (ver­ho­jen alas­ve­to, jää­kaa­pil­la­käyn­ti, kusel­la­käyn­ti, yms.).

    Lisäk­si kie­li­va­lin­nan tar­joa­mi­ses­ta heti alkuun on se loo­gi­suu­des­saan ja käy­tet­tä­vyy­des­sään äärim­mäi­sen miel­lyt­tä­vä etu, että nii­tä teki­jä­noi­keus­rik­ko­muk­sis­ta varoit­ta­via teks­te­jä ei tar­vit­se sen jäl­keen näyt­tää kai­kil­la mah­dol­li­sil­la kie­lil­lä islan­nis­ta vin­kuin­ti­aa­niin, vaan sen voi hoi­taa mah­dol­li­sim­man vähän kat­so­jaa ärsyt­tä­väl­lä taval­la, pel­käs­tään tämän ymmär­tä­mäl­lä kielellä.

  • Tar­joa mah­dol­li­suus hypä­tä teki­jä­noi­keus­rik­ko­muk­sis­ta varoit­ta­van osion yli. Tie­dän, että tämä koh­ta sai­si MPAA:n mogu­lit ja aina­kin hei­dän juris­tin­sa kal­pe­ne­maan kau­hus­ta ja suol­ta­maan FUDia, mut­ta tosia­sia on se, ettei kukaan lue nii­tä teks­te­jä useam­min kuin ker­ran. Itse asias­sa useim­mat tus­kin edes luke­vat varoi­tus­ta niin kuin se pitäi­si teh­dä, aja­tuk­sen kans­sa ja koko­naan läpi, ker­taa­kaan, vaik­ka se tuli­si­kin pak­ko­syöt­tö­nä joka ker­ta kun elo­ku­van halu­aa näh­dä.

    Kun sen varoi­tus­teks­tin on ker­ran luke­nut, on äärim­mäi­sen rai­vos­tut­ta­vaa jou­tua myö­hem­mil­lä kat­se­lu­ker­roil­la odot­ta­maan sen pyö­ri­mis­tä ruu­dus­sa. Lisäk­si väi­tän, että varoi­tus­teks­tin synk­kä (tyy­pil­li­ses­ti puna­mus­ta­val­koi­nen) ulkoa­su riit­tää teke­mään sen vai­ku­tuk­sen, johon sil­lä teks­til­lä pyri­tään: muis­tut­ta­maan teki­jä­noi­keus­rik­ko­mus­ten lain­vas­tai­suu­des­ta. Niin­pä sen ilmes­ty­mi­nen ruu­tuun, ja rea­goi­mis­pak­ko sil­loin, kun halu­aa ohit­taa sen, riit­tää. #

    Joil­lain DVD:illä varoi­tus­teks­ti on lai­tet­tu näky­mään vas­ta elo­ku­van jäl­keen. Tämä on kai­kin puo­lin paras rat­kai­su, sil­lä sil­loin kie­li­va­lin­nat on joka tapauk­ses­sa jo teh­ty, ja nii­den perus­teel­la voi­daan vali­ta kat­so­jan oma­kie­li­nen ver­sio (tosin näke­mis­sä­ni, tätä rat­kai­sua hyö­dyn­tä­neis­sä DVD:issä varoi­tus on jos­tain syys­tä sii­tä huo­li­mat­ta näy­tet­ty kai­kil­la kie­lil­lä ja ruot­sik­si). Lisäk­si ongel­ma kat­so­jan vai­vaa­mi­ses­ta varoi­tuk­sil­la ja nii­hin rea­goi­mi­sel­la ennen elo­ku­vaan­pää­syä on täl­löin tie­tys­ti pois­tu­nut kokonaan.

  • The operation you have chosen cannot be performed on this disc

    Tar­joa mah­dol­li­suus hypä­tä tekijän/tuottajan tun­nusa­ni­maa­tioi­den yli. Kuten edel­li­ses­sä koh­das­sa, on äärim­mäi­sen rasit­ta­vaa jou­tua odot­ta­maan tun­nusa­ni­maa­tioi­den pyö­ri­mis­tä ruu­dus­sa sil­loin, kun haluai­si vain kat­soa elo­ku­van. Eivät­hän DVD:llä ole­vat koh­taus­va­li­kot­kaan pako­ta kat­so­maan elo­ku­van lop­pu­teks­te­jä sen jäl­keen kun valit­tu koh­taus on kat­sot­tu. Mik­si siis teki­jän, tuo­tan­to­yh­tiön tai, aina­kin suo­men­net­tu­jen DVD:iden tapauk­ses­sa, mark­ki­noi­jan tun­nuk­sien on pak­ko antaa pyö­riä ruu­dus­sa joka ker­ta, kun elo­ku­vaa alkaa kat­so­maan? #

    Kukaan ei pyri kiis­tä­mään elo­ku­van ja DVD:n syn­nyt­tä­mi­seen osal­lis­tu­nei­den ansioi­ta, enkä minä­kään täs­sä sik­si vaa­di kaik­kien näi­den tun­nus­ten pois­ta­mis­ta DVD-levyil­tä. Mut­ta jos nii­den osal­lis­ten logo­jen, tie­to­ko­nea­ni­maa­tioi­den ja tun­nus­musiik­kien rois­ket­ta ruu­dus­sa on pak­ko kat­soa, ne kään­ty­vät itse­ään vas­taan: niis­tä tulee kat­so­mis­ko­ke­mus­ta ja elo­ku­van paris­sa viih­ty­mis­tä häi­rit­se­viä teki­jöi­tä (sic). Mie­li­ku­va elo­ku­val­li­sis­ta ja kat­so­jan viih­dyt­tä­mi­sen ansiois­ta kor­vau­tuu mie­li­ku­val­la elo­ku­va­ke­lan jarrunpolkijasta.

  • Kun valit­ta­va­na on mon­ta lyhyt­tä kat­kel­maa, tar­joa mah­dol­li­suus tois­taa kaik­ki. Esi­mer­kik­si kokoel­ma elo­ku­van tv-mai­nok­sia ja niin­sa­not­tu­ja trai­le­rei­ta (elo­ku­va­teat­te­ris­sa näy­tet­tä­viä mai­nok­sia) on muka­va lisä elo­ku­van DVD:llä, mut­ta jos nii­tä on enem­män kuin kol­me, nii­den kat­se­lu yksi ker­ral­laan on työ­läs­tä. Kaik­kien muu­ta­man kym­me­nen sekun­nin mit­tais­ten pät­kien näyt­tä­mi­nen halut­taes­sa perä­jäl­keen (englan­nin­kie­li­sis­sä vali­kois­sa tämä toi­min­to on yleen­sä “Play all”) on kat­so­jan pal­ve­lua. Yksi lisä­koh­ta vali­kos­sa ei mak­sa mitään, ja sen tuo­ma hel­po­tus käy­tet­tä­vyy­des­sä on merkittävä.
  • Tar­joa kään­net­ty valik­ko, mikä­li vain suin­kin mah­dol­lis­ta. Var­sin­kin Dis­neyn DVD:issä myös vali­kot on lap­sia aja­tel­len pait­si kään­net­ty, myös toteu­tet­tu visu­aa­li­ses­ti alku­pe­räis­kie­lis­tä valik­koa mah­dol­li­sim­man pit­käl­ti vas­ta­ten, ja tämä jos mikä tekee vai­ku­tel­man laa­duk­kuu­des­ta. Lisäk­si englan­nin­kie­li­set vali­kot voi­vat tie­tys­ti olla vai­keat käyt­tää, jos kiel­tä ei ymmär­rä.

    Onnek­se­ni minä ymmär­rän kyl­lä englan­tia, mut­ta vali­koi­den jät­tä­mi­nen vie­ras­kie­li­sik­si luo minul­le vai­ku­tel­man hätäi­ses­ti ja mah­dol­li­sim­man hal­val­la kään­ne­tys­tä DVD:stä. Jos­tain kum­man syys­tä teki­jä­noi­keus­rik­ko­muk­sis­ta varoit­ta­vat teks­tit on usein pait­si kään­net­ty, jopa sovel­let­tu alku­pe­räis­tä visu­aa­lis­ta ilmet­tä mukai­le­vik­si, vaik­ka vali­koi­den eteen tätä vai­vaa ei oli­si­kaan näh­ty. Näin on esi­mer­kik­si Taru sor­mus­ten her­ras­ta -elo­ku­vien DVD:illä.

“Älä tee näin” -lis­ta DVD:n teki­jäl­le: #

  • Älä jätä kie­li­va­lin­taa teh­tä­väk­si ase­tus­va­li­kon kaut­ta. Ole­tuk­se­na englan­nin­kie­li­nen DVD on englan­nin­kie­li­sil­le käte­väm­pi käyt­tää kuin heti alus­sa tai aina­kin ennen pää­va­lik­koa kie­li­va­li­kon tar­joa­va DVD on kai­ken­kie­li­sil­le, mut­ta kie­li­va­li­kon ennen pää­va­lik­koa tar­joa­va DVD on sii­tä huo­li­mat­ta parem­pi.

    Perus­te­len tätä raa’an yksin­ker­tai­ses­ti sil­lä, että mei­tä, jotain muu­ta kuin englan­tia äidin­kie­le­nään puhu­via, on enem­män kuin englan­tia äidin­kie­le­nään puhu­via. Meil­le kie­li­va­li­kon ennen pää­va­lik­koa tar­joa­va DVD on help­po­käyt­töi­sem­pi kuin pel­käs­tään pää­va­li­kon alla ole­vaa ase­tus­va­lik­koa kie­li­va­lin­to­jen teke­mi­seen käyt­tä­vä DVD. Näin ensin­nä­kin sik­si, että ase­tus­va­li­kos­sa on yleen­sä enem­män valit­ta­via vaih­toeh­to­ja kuin pel­käs­tään kie­li (esi­mer­kik­si ääni­rai­dan kana­va­mää­rä). Toi­sek­seen sik­si, että kun kään­ne­tyk­si luvat­tu DVD käyn­nis­tyt­ty­ään siir­tyy suo­raan pää­va­lik­koon, niin jos se pää­va­lik­ko on englan­nin­kie­li­nen (kat­so “tee näin” -lis­tan vii­mei­nen koh­ta), on mah­do­ton­ta tie­tää onko oman­kie­li­nen teks­ti­tys pääl­lä ole­tuk­se­na vai onko se erik­seen kään­net­tä­vä pääl­le asetuksista.

  • Älä sane­le minul­le, mitä minä saan teh­dä omas­sa kodis­sa­ni, omil­la rahoil­la­ni mak­sa­mal­la­ni tava­ral­la. Tämä kos­kee tie­tys­ti nii­tä teki­jä­noi­keus­rik­ko­muk­sis­ta varoit­ta­via hais­ta­pas­ka-ukaa­se­ja. Ne saa­vat nii­den käyt­tä­jän­va­pauk­sia rajoit­ta­maan pyr­ki­vän mer­ki­tyk­sen ymmär­tä­vän pel­käs­tään vihai­sek­si. Lisäk­si nii­den lain­voi­mai­suus on kysee­na­lai­nen huo­li­mat­ta sii­tä, että nime­no­maan täs­sä suh­tees­sa surul­li­sen­kuu­lui­san teki­jä­noi­keus­lain kir­jai­mes­sa monet näis­tä jär­kyt­tä­vil­tä tun­tu­vis­ta rajoi­tuk­sis­ta on hyväk­syt­ty.

    Varoi­tuk­set elo­ku­van jul­ki­sen esit­tä­mi­sen luvan­va­rai­suu­des­ta (öljyn­po­raus­laut­to­jen ja mui­den mie­li­ku­vi­tus­ta kii­hot­ta­vien esi­merk­kien kera) ja kopioi­den lait­to­man levi­tyk­sen anka­ris­ta seu­rauk­sis­ta ovat var­mas­ti ihan pai­kal­laan, mut­ta älä muo­toi­le teks­tiä niin, että sen luet­tu­aan kat­so­ja on epä­var­ma sii­tä, rik­koo­ko hän nyt lakia jo pel­käs­tään pyö­räyt­tä­mäl­lä elo­ku­van käyn­tiin. Luval­la sanoen kaik­ki tähän asti näke­mä­ni varoi­tus­teks­tit ovat olleet lii­oi­tel­lun uhkaa­via ja epä­sel­viä, ja minä sen­tään kui­ten­kin kuvit­te­len tie­tä­vä­ni edes vähän sii­tä, miten pit­käl­le teki­jä­noi­keu­den­hal­ti­jan mah­dol­li­suu­det rajoit­taa teok­sen käyt­töä ulot­tu­vat. #

    Teki­jä­noi­keus­rik­ko­muk­sis­ta varoit­ta­van teks­tin osal­ta pelk­kä kään­tä­mi­nen ei rii­tä, se täy­tyy myös sovel­taa kun­kin maan lain­sää­dän­töä sil­mäl­lä­pi­täen. Älä yri­tä haa­lia itsel­le­si enem­män mää­räys­val­taa kuin mitä sinul­la lain mukaan on. Sii­tä jää kat­so­jal­le paha maku suuhun.

  • Älä käy­tä taus­ta­musiik­kia vali­kois­sa. Kuten hyvin tie­de­tään, elo­ku­viin sävel­let­ty musiik­ki on mones­ti vii­mei­sen pääl­le pai­kal­laan, se luo mah­ta­vas­ti tun­nel­maa eikä elo­ku­va oli­si ilman musiik­ki­aan lähes­kään niin vai­kut­ta­va koke­mus kuin sen kans­sa.

    Täs­tä huo­li­mat­ta on vir­he kuvi­tel­la, että sama musiik­ki toi­mi­si vali­kon taus­ta­musiik­ki­na. Tämän vir­heen taus­tal­la on kak­si pää­syy­tä. #

    Ensin­nä­kin, musiik­ki on teh­ty elo­ku­vaa, ei valik­koa var­ten. Kyse on siis par­haim­mil­laan­kin vain onnis­tu­nees­ta sovel­luk­ses­ta. Mikä­li elo­ku­van sävel­tä­jä teki­si erik­seen musii­kin vali­kon taus­tal­le, se voi­si toi­mia­kin, mut­ta vali­kon taus­tal­la toi­mi­mi­sen edel­ly­tyk­set ovat hyvin eri­lai­set kuin elo­ku­van taus­tal­la toi­mi­mi­sen. Ei voi­da nimit­täin olet­taa, että vali­kon musiik­kia kuun­nel­tai­siin vain nii­den muu­ta­mien sekun­tien ajan, jon­ka elo­ku­van käyn­nis­tä­mi­seen halu­tus­ta koh­taa halu­tuil­la ase­tuk­sil­la kuluu. #

    Itse saa­tan jos­kus jät­tää vali­kon jopa useam­man tun­nin ajak­si pyö­ri­mään, ja nykyi­sil­lä, tyy­pil­li­ses­ti juu­ri elo­ku­van musii­kis­ta sovel­le­tuil­la taus­ta­musii­keil­la sitä ei her­mo kes­täi­si ilman mykis­tys­toi­min­toa. Valik­koa var­ten sävel­le­tyn musii­kin oli­si siis olta­va sel­lais­ta, että se voi­si pyö­riä tun­ti­kausia ilman, että se alkai­si sär­keä kor­via. Sel­lais­ta musiik­kia puo­les­taan on kai­ken­kaik­ki­aan­kin sävel­let­ty hyvin vähän, sil­lä se on äärim­mäi­sen vai­ke­aa. #

    Toi­nen syy sii­hen, mik­si elo­ku­va­musii­kin sovel­ta­mi­nen valik­koon on vir­he, joh­tuu tek­nii­kas­ta. DVD:llä ei ole rajat­to­mas­ti tilaa, ja sen takia vali­koi­den musii­kil­le­kin on varat­tu tilaa vain rajal­li­nen, yleen­sä vie­lä­pä hyvin pie­ni mää­rä. Täs­tä syys­tä musiik­ki onkin yleen­sä vain elo­ku­van musii­kis­ta otet­tu pät­kä, joka lyhyeh­kön ajan (yleen­sä noin minuu­tin) jäl­keen alkaa uudel­leen alus­ta. #

    Musii­kin oli­si siis toi­miak­seen olta­va täl­lai­se­na loput­to­miin tois­tu­va­na, lyhye­nä pät­kä­nä­kin hyvin kuun­te­lun­kes­tä­vää, eikä sel­lais­ta musiik­kia tosi­aan­kaan ole pal­jon. Ja näin sanon minä, joka sen­tään kuun­te­len jopa mini­ma­lis­tis­ta kone­musiik­kia. Kysy­kää vaik­ka 80-luvun koti­tie­to­ko­ne­pe­lien teki­jöil­tä kuin­ka vai­ke­aa kuun­te­lun­kes­tä­vän, loput­to­mas­ti loop­paa­van musii­kin teke­mi­nen on. (Ocean Loa­der on muu­ten sel­lai­nen bii­si, jota aina­kin minä pys­tyn kuun­te­le­maan ilmei­ses­ti vaik­ka tun­ti­tol­kul­la kyllästymättä.)

  • Älä hel­ve­tis­sä pako­ta kat­so­maan mai­nok­sia. Ensin­nä­kään mai­nos­ten paik­ka ei ole elo­ku­van edes­sä, kos­ka sel­lai­nen sijoit­te­lu han­ka­loit­taa joka tapauk­ses­sa DVD:n käyt­töä sii­hen, mitä var­ten se on ostet­tu. Vaik­ka mai­nok­set oli­si mah­dol­lis­ta hypä­tä yli, mik­si han­ka­loit­taa elo­ku­van käyt­töä ja hei­ken­tää kat­se­lu­ko­ke­mus­ta täl­lai­sel­la tem­pul­la?

    Viho­vii­mei­nen vir­he on sit­ten se, että näi­tä mai­nok­sia ei pys­ty hyp­pää­mään yli. Luo­jan kii­tos, en ole itse aina­kaan suo­ma­lai­sis­sa DVD:issä vie­lä tähän tör­män­nyt, mut­ta olen kuul­lut ker­rot­ta­van, että Japa­nis­sa tähän­kin emä­mu­nauk­seen on jo sor­rut­tu. Mitä var­ten ovat fik­sut insi­nöö­rit kai­ken sen hie­non koh­taus­va­li­koi­den ja yli­hyp­päys­nap­pien toi­min­nan mah­dol­lis­ta­van ja siten käyt­tö­mu­ka­vuut­ta lisää­vän elekt­ro­nii­kan DVD-lait­tei­siin ympän­neet, jos te sit­ten menet­te ja rikot­te levyn­ne niin aivo­vam­mai­sel­la taval­la, että niis­tä se käyt­tö­mu­ka­vuus on koko­naan karis­sut pois? #

    Jos DVD:llä on tilaa, niin mikä ettei nii­tä mai­nok­sia­kin voi­si sin­ne sijoit­taa, mut­ta nii­den kat­se­lun täy­tyy olla täy­sin vapaa­eh­tois­ta, mikä tar­koit­taa sitä, että ne on sijoi­tet­tu pää­va­li­kon alle. (Kat­so myös “tee näin” -lis­tan koh­ta lyhyi­den kat­kel­mien tois­ta­mi­ses­ta.)

  • Älä tee valin­to­ja kat­so­jan puo­les­ta, älä­kä var­sin­kaan käyn­nis­tä elo­ku­van tois­toa auto­maat­ti­ses­ti. Vaik­ka DVD-tois­tin onkin pal­jon fik­sum­pi veko­tin kuin van­ha VHS-nau­hu­ri, ei yksi­kään DVD-tois­tin kyke­ne päät­te­le­mään, mitä kat­so­ja halu­aa teh­dä. On äärim­mäi­sen ärsyt­tä­vää huo­ma­ta, että valik­koon jätet­ty DVD on alka­nut pyö­riä omia aiko­jaan, ja pahim­mas­sa tapauk­ses­sa kie­li­va­lik­ko­kin on hypät­ty yli niin, ettei elo­ku­vas­sa ole edes teks­ti­tys­tä, jol­loin koko levy täy­tyy lada­ta uudel­leen alusta.

[muok­kauk­set]
[muokkaus][klo]29.8. 20:03[/klo] Lisä­sin “älä tee näin” -lis­taan koh­dan auto­maat­ti­suu­des­ta. Tämä oli se koh­ta, jos­ta koko mer­kin­tä sai ins­pi­raa­tion­sa, ja lop­pu­jen lopuk­si minä unoh­din sen koko­naan pois! Mr Bean -DVD:t oli teh­ty kuva­tul­la tavoin auto­maat­ti­sik­si. Rrrraivostuttavaa!
[/muokkaus]
[/muokkaukset] #

Avainsanat: DVD, saavutettavuus
« Piinattujen kosto
•)) 4 kommenttia postaukselle DVD:ntekijän “tee näin”- ja “älä tee näin” -listat. ↩
  1. #9546. Sunnuntai, 27. elokuuta 2006 klo 23.03.31, kirjoittanut Timo.
    Timo

    Dvd:iden ext­rois­sa sai­si olla joka fea­tu­ret­ten yms peräs­sä suluis­sa pät­kän kes­to minuuteissa.

  2. #9547. Tiistai, 29. elokuuta 2006 klo 10.23.32, kirjoittanut Jani.
    Jani

    Tot­ta, hyvä point­ti tuokin!

  3. #9548. Maanantai, 11. syyskuuta 2006 klo 15.38.22, kirjoittanut marginaali.
    marginaali

    Discs­hop ja tilauk­sen yllät­tä­vä hinnannousu…

    Kova laki -bok­si­ni saa­pui tänään. En ole täy­sin tyy­ty­väi­nen Discs­ho­pin toi­min­taan. Tyy­ty­mät­tö­myy­te­ni joh­tuu sii­tä miten tilauk­sen hin­ta nousi ilman riit­tä­vän sel­vää ja uudel­leen­har­kin­nan mah­dol­lis­ta­vaa ennakkovaroitusta.

    .…..

  4. #19231. Maanantai, 9. toukokuuta 2011 klo 17.16.14, kirjoittanut Jani.
    Jani

    […] DVD:ntekijät pyr­ki­vät mah­dut­ta­maan jul­kai­sui­hinsa mah­dol­li­sim­man mon­ta “älä tee näin” -lis­tani koh­taa, joten nii­den kat­selu tah­too olla vähän niin kuin yrit­täisi niellä […]

Tämän postauksen kommentointi on suljettu.

  • kesäkuu 2012
  • toukokuu 2012
  • huhtikuu 2012
  • maaliskuu 2012
  • helmikuu 2012
  • tammikuu 2012
  • joulukuu 2011
  • marraskuu 2011
  • lokakuu 2011
  • syyskuu 2011
  • elokuu 2011
  • heinäkuu 2011
  • kesäkuu 2011
  • toukokuu 2011
  • huhtikuu 2011
  • maaliskuu 2011
  • helmikuu 2011
  • tammikuu 2011
  • joulukuu 2010
  • marraskuu 2010
  • lokakuu 2010
  • syyskuu 2010
  • elokuu 2010
  • heinäkuu 2010
  • kesäkuu 2010
  • toukokuu 2010
  • huhtikuu 2010
  • maaliskuu 2010
  • helmikuu 2010
  • tammikuu 2010
  • joulukuu 2009
  • marraskuu 2009
  • lokakuu 2009
  • syyskuu 2009
  • elokuu 2009
  • heinäkuu 2009
  • kesäkuu 2009
  • toukokuu 2009
  • huhtikuu 2009
  • maaliskuu 2009
  • helmikuu 2009
  • tammikuu 2009
  • joulukuu 2008
  • marraskuu 2008
  • lokakuu 2008
  • syyskuu 2008
  • elokuu 2008
  • heinäkuu 2008
  • kesäkuu 2008
  • toukokuu 2008
  • huhtikuu 2008
  • maaliskuu 2008
  • helmikuu 2008
  • tammikuu 2008
  • joulukuu 2007
  • marraskuu 2007
  • lokakuu 2007
  • syyskuu 2007
  • elokuu 2007
  • heinäkuu 2007
  • kesäkuu 2007
  • toukokuu 2007
  • huhtikuu 2007
  • maaliskuu 2007
  • helmikuu 2007
  • tammikuu 2007
  • joulukuu 2006
  • marraskuu 2006
  • lokakuu 2006
  • syyskuu 2006
  • elokuu 2006
  • heinäkuu 2006
  • kesäkuu 2006
  • toukokuu 2006
  • huhtikuu 2006
  • maaliskuu 2006
  • helmikuu 2006
  • tammikuu 2006
  • joulukuu 2005
  • marraskuu 2005
  • lokakuu 2005
  • syyskuu 2005
  • elokuu 2005
  • heinäkuu 2005
  • kesäkuu 2005
  • toukokuu 2005
  • huhtikuu 2005
  • maaliskuu 2005
  • helmikuu 2005
  • tammikuu 2005
  • joulukuu 2004
  • marraskuu 2004
  • lokakuu 2004
  • syyskuu 2004
  • elokuu 2004
  • heinäkuu 2004
  • kesäkuu 2004
  • toukokuu 2004
  • huhtikuu 2004
  • maaliskuu 2004
marginaalin HTML5-moottorina
WordPress 6.1.1 ja ubudu.
all rights reversed
tietosuojakäytäntö